nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Világos?!?!!

Pályázat!!444!!! Sok érthetetlen szöveget olvas? Válassza ki a legjobbat, és nyerjen vele!

nyest.hu | 2015. július 15.
|  

Nemrég ajánlottuk olvasóink figyelmébe Gergely Verát és az ő blogját, amely a közérthető szövegekért küzd. Most az olvasók is bekapcsolódhatnak ebbe a munkába: a 444 ugyanis pályázatot hirdetett, amelynek keretében várják a legérthetetlenebb és a legérthetőbb hivatalos vagy hivataloskodó szövegeket. A legszörnyűbb és a legjobb szövegekkel nyerni is lehet!

Mi szívesen beneveznénk például ezt az írást, amit egy kedves olvasónktól kaptunk:

Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy amennyiben pénzügyi intézményünk a deviza alapú fogyasztói kölcsönszerződések vonatkozásában a 2014. évi XXXVIII. törvény 6. §-a alapján polgári peres eljárást nem kezdeményezett vagy a deviza alapú fogyasztói kölcsönszerződések vonatkozásában indított per befejezésére 2015. március 1. napjáig sor kerül, az elszámolást 2015. március 1. napja és 2015. április 30. napja között kell az érintett fogyasztóknak megküldeniük.

Világos?!?!!
Forrás: 444

De ezt is szívesen olvasnánk magyar fordításban:

Az ingatlan-nyilvántartásban lakóház, vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott építmény esetén az (2) bekezdésben biztosított kedvezményen felül további 65 %-os adókedvezményt vehet igénybe tulajdoni hányada szerinti mértékben az adózó, ha adóév január 01-i állapot szerint a lakcímet igazoló hatósági igazolvány alapján a tulajdonában lévő adóköteles lakása a lakóhelye /állandó lakcíme/, akkor kedvezményekkel csökkentett hasznos alapterületének első 100 m2-re után.

Ha Önnek van otthon ilyen vagy ehhez hasonló szövege, pályázzon a 444-nél. Ha pedig nyelvészeti okoskodást szeretne olvasni róla, továbbra is küldje nekünk az ilyen szövegeket!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 kisbuddha 2015. július 15. 13:19
2 kisbuddha 2015. július 15. 13:21

Ez sem rossz: csak az "a weboldal" használata során tudom elolvasni az "a weboldal" használatának a feltételeit: www.pg.com/hu_HU/Felhasznalasi_feltetelek.shtml

3 lcsaszar 2015. július 15. 14:23

@kisbuddha: Hibás megfogalmazás, website-ot akartak írni (kezdőoldal, és az abból nyíló összes további oldal). Mondjuk így is maradt benne csapda: "Az oldal meglátogatásával vagy használatával elfogadja a Felhasználási és a További Feltételeket és valamennyi idevonatkozó jogszabályt" - gyakorlatilag nem lehet nem elfogadni, mert amikor olvasom, már meglátogattam.

Információ
X