nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Vigasztaló levél
Ürge-Vorsatz Diána elvtársnőnek

Az ideológiai elkötelezettség többet ér annál, mint hogy apró-cseprő személyes kellemetlenségek miatt feladjuk. Az ideológiailag elkötelezett ember az alternatív boldogulási lehetőségek egész sorával vigasztalódhat.

Fejes László | 2017. április 7.
|  

Kedves Ürge-Vorsatz Elvtársnő!

Sietek megnyugtatni: Rákosi elvtárs nem haragszik. Viszont Rákosi elvtárs csalódott. Hiába tüntette el az üzemi faliújságról villámgyorsan ideológiai tévedésektől hemzsegő meggondolatlan levelét, azt ellenségeink továbbra is terjesztik, kárt okozva ezzel pártunknak, kormányunknak, és az egész munkásosztály ügyének.

Pedig azt az elvtársnő sem tagadja, hogy a proletárdiktatúra építése eddig megvalósult álomnak tekinthető. Hát szép dolog nyíltan szembefordulni a Párt és elsősorban Rákosi elvtárs Sztálin elvtárs iránymutatásai alapján meghozott döntéseivel csak azért, mert az személyes egzisztenciánkat kérdőjelezi meg? Végül is nem tagadhatja, hogy az imperialisták pénzelik. Persze ez önmagában nem baj, nekik úgyis sok van, vegyük el tőlük, ami nekünk, a munkásosztálynak jár. Sztálin elvtárs is járt papi szemináriumba, természetesen kizárólag az egyház hatalmának megrendítése céljából. De azt is meg kell érteni, hogy időnként óhatatlanul személyes áldozatot kell hoznunk a munkásosztály ügyének, illetve Czinege elvtárs sertéshizlaldája és vadászháza bővítésének, illetve a stadionok építésének érdekében. Ilyenkor nem kicsinyeskedhetünk személyes érdekeink előtérbe tolásával, és nem számít az sem, hogy egyébként jó elvtársak voltunk.

Ki a soros?
Ki a soros?
(Forrás: Facebook / Vágó István)

Rákosi azért is csalódott, mert az elvtársnő még csak titkot sem csinál abból, hogy megpróbált a párttal szembefordítani más elvtársakat, ráadásul még a szemükre is hányja, hogy nem álltak ki az imperialisták intézményei mellett. Ön talán kiállt a Földrajzinév-bizottság tagjai mellett, amikor a Párt kitette őket állásukból? Felszólalt az egyetemi autonómia mellett, amikor a Párt Rákosi elvtárshoz hű kancellárokat nevezett ki az élükre? Mint hű internacionalista, felszólalt a más államokból elmenekült munkásokkal és parasztokkal való bánásmód ellen? Eszébe jutott, hogy azért lázítson, mert a cigány gyerekeket a Párt eleve külön osztályba zárja, nehogy esélyük legyen valaha leérettségizniük, hogy az olyan állásokról, mint az elvtársnőé, ne is beszéljünk? Kétségbe vonta Sarlós elvtárs döntéseit, amikor a hajléktalanokat eltávolította a közterületekről? Helytelenítette az elvtársnő, hogy a kishantosi minta-termelőszövetkezet földjeit felosszák az elvtársak közt hétvégi telkeknek? Megkérdőjelezte, hogy szükség van a Kossuth tér, az Orczy tér, a Dagály strand vagy bármely más közterület fáinak kivágására? Tudósként tiltakozott Révai és Aczél elvtársak plágiumai ellen? Klímakutatóként felszólalt az ellen, hogy Népköztársaságunkban évek óta nem épülnek újabb szélerőművek, és Rákosi elvtárs a köztudottan gazdaságtalan és veszélyes szovjet atomerőművek építését szorgalmazza? Kifejezte rosszallását, amikor Rákosi elvtárs üdvözölte Trumpov elvtárs megválasztását, holott Trumpov elvtárs még az elvtársnő kutatási területének létét is tagadja? Az elvtársnő tisztában volt azzal, hogy ezek a kérdések a személyes boldogulását közvetlenül nem befolyásolják, így helytelen lenne ezekben a kérdésekben állást foglalnia, megrendítve ezzel népünk a Pártba vetett bizalmát. Akkor nem zavarta semmi az álmát, most miért kívánja mások álmát megzavarni?

Vigasztaló levél <br />Ürge-Vorsatz Diána elvtársnőnek
Forrás: a net bugyrai

Miért várja most, hogy mások a Párt ellen lázadjanak az elvtársnő kicsinyes problémái miatt? Hiszen az elvtársnő eddig is jóval többet vihetett haza imperialista gazdáitól, mint amennyiről az állami egyetemen dolgozó kartársai valaha is álmodhatnak. És az elvtársnő előtt még annyi a lehetőség. Ha kénytelen is lesz egyetemével együtt esetleg Pozsonyba vagy Kolozsvárra költözni, semmi baj: levélben továbbra is szavazhat Rákosi elvtársra. Ha az egyetem jóval távolabbra költözik, akkor sajnos ez a lehetőség már nem lesz adott, de számos az elvtársnőhöz hasonló, kommunista elkötelezettségű tudóshoz hasonlóan sajtónyilatkozatokban továbbra is kiállhat Rákosi elvtárs mellett, kívülről támogatva a proletárdiktatúrát. 

Akkor sem kell elkeserednie, ha az egyetem megszűnik. Lehet, hogy kutatói karrierje ezzel véget ér, de biztos talál egy egyetemi oktatói állást valahol Wyomingban, Albertában vagy Új-Dél-Walesben, és nem kell Londonban mosogatnia. Ha pedig tovább szeretné álmodni hazája megvalósuló álmát, tudhatja, hogy Rákosi elvtárs senkit nem hagy az út szélén: várja a sikeres közmunkaprogram. Hiszen tudja, hogy havi negyvenhét ezer forintból is meg lehet élni – igaz, hét gyerekkel nehezebben, de hát ott vannak a remek családi adókedvezmények, és nem kell aggódni, Czottner elvtárs megvédi a rezsicsökkentést is. És még az sincs kizárva, hogy egy jó elvtársnő számára akad majd egy olasz kisváros, ahol égető szükség lesz egy konzulra.

Szeretném biztosítani az elvtársnőt, hogy a Párt és Rákosi elvtárs továbbra is számít Önre. Örülünk, hogy mindig a kommunistákra és Rákosi elvtársra szavazott, reméljük, hogy így tesz a jövőben is, és felülemelkedve kicsinyes személyes szempontjain, másokat is erre biztat. Kérem azonban, hogy ne tüntesse fel érdemeként, hogy gyermekeit kommunista iskolába járatja: ez elsősorban Rákosi elvtárs érdeme, elvégre ő intézte el, hogy másmilyen iskola ne is nagyon maradjon az országban. 

Az olyan magasan kvalifikált, nemzetközi hírnévnek örvendő, de emellett a Párthoz és Rákosi elvtárshoz hű, ideológiailag elkötelezett értelmiségiek, mint az elvtársnő, a proletárdiktatúra fő támaszai. (Ne felejtsük, hogy a proletárdiktatúra nem diktatúra, mivel Rákosi elvtárs meg nem lövetett senki közé.) Az ő kitartásuk, a Pártba és Rákosi elvtársba vetett hitük nélkül semmiképpen nem folytathatjuk tovább a munkás-paraszt állam építését. Éppen ezért fontos, hogy az ügyért, az ideológiáért, Rákosi elvtársért ne csak állásunkat, hanem életünket is áldozzuk, ha úgy szükséges. 

Végezetül engedje meg, hogy tolmácsoljam Ratkó Anna elvtársnő forró üdvözletét!

A továbbiakban is nyugodt álmokat kívánok!

Rajk László elvtárs

belügyminiszter

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Mártonfi Attila 2017. április 7. 10:49

Gratulálok! Tökéletes írás!

2 deakt 2017. április 7. 13:00

Ahol Illés Béla könyvéből idézgetnek dolgokat, ott nem kéne rákosielvtársazni.

3 Cseresnyési László 2017. április 7. 18:15

Remekművet írtál, Fejes elvtárs!

4 Irgun Baklav 2017. április 7. 20:29

Ez tényleg elég erős lett, főleg a lead és az első bekezdés, a közepe felé sajnos Rajk elvtárs már néha kiesik a szerepéből. :-)

Én a magam részéről kicsit jobban együtt tudok érezni Diánával. Nála tényleg minden együtt volt ahhoz, hogy eddig ne ábránduljon ki a kormánypártból, a világnézeti-ideológiai egybeesés a keresztény-nemzeti vonalon, illetve az egyéni gazdasági helyzet, hiszen viszonylag magas keresetű, sokgyermekes, házasságban élő nőként szinte az ő igényeire szabták a mostani adórendszert.

5 jan 2017. április 7. 21:29

@Irgun Baklav: Persze, együttérezni én is együtt tudok, és nyilván ijesztő az is, amikor valakit így ízekre szed a net pár óra alatt. De azért tényleg bicskanyitogató volt, amit írt.

Magasan képzett, világot látott emberként hogyhogy csak akkor vette észre, hogy baj van, amikor a saját munkahelye veszélybe került? És miért hivatkozik ebben a kontextusban a vallási meggyőződésére, a gyermekei számára? Hol releváns ez egy egyetemi kutatónál (vagy általában, bármilyen munkahelyen)?

Nekem rengeteg, masszívan jobbos családi háttérrel rendelkező ismerősöm van (barátaim többsége), de mind egy szálig eljutottak oda, hogy legalább 2014-ben már nem a Fideszre szavaztak. Addig és azóta is annyi rubikonátlépés történt (manyup-pénzek lenyúlása, dohánymutyi, állami földek, "Mészáros Lőrinc", Paks2, Népszabi-bezárás, vidéki lapok bekebelezése, rádiófrekvenciák lenyúlása stb. stb.), hogy akármilyen erős a családi jobbos beágyazódás, ennek igenis már rég ki kellett volna vernie a biztosítékot egy értelmes, világlátott embernél. Szóval ez, hogy rohad évek óta körülöttem az ország, de nem zavar, mert az én privát álmom megvalósult, de amikor engem is elért a rohadás, akkor engem viszont rögtön sajnáljon mindenki, na ezzel az attitűddel nehéz együttérezni.

Sokkal szimpatikusabb az ő sztorija, ugyanis ő nem akkor világosodott meg, amikor őrá is lesújtott a rendszer:

444.hu/2017/04/07/a-ceu-ugy-miatt-kilep-...-bol-lukacsi-katalin

Neki is elég későn esett le a tantusz, de legalább leesett, és önként szakított a rossz rendszerrel.

6 Törzsmókus 2017. április 7. 22:39

Minden tiszteletem mellett engedtessék meg kurvára egyet nem értenem.

Szily pajtás levele korrekt:

444.hu/2017/04/07/egyszeruen-borzalmas-a...rge-vorsatz-dianaval

7 Irgun Baklav 2017. április 8. 00:10

@jan: „És miért hivatkozik ebben a kontextusban a vallási meggyőződésére, a gyermekei számára?”

Amint már írtam is, ez nem a munkahelye szempontjából releváns igazán, hanem azt segíthet megvilágítani, hogy neki miért csak a Fidesz jött szóba, mint olyan párt, akire a szavazatát adja.

A korábbi adórendszer mellett, amikor gyermekek után járó jelentős adókedvezmény még nem létezett, ellenben progresszív, sávos szja-kulcs igen, Diánáék egy főre jutó jövedelme a magyar felsőoktatási viszonyok mellett viszonylag kedvező CEU-s fizetése ellenére sem lehetett túl magas. A vallási meggyőződés esetében pedig szintén érdemes arra (cikk által is pedzegetett fejleményre utalni), hogy Orbánék igyekeztek az egyházi oktatást helyzetbe hozni (azt, ahová Diána gyermekei is járnak) az államival (korábban önkormányzatival) szemben.

8 jan 2017. április 8. 00:23

@Irgun Baklav: Hát, így is fura nekem. Én értem, hogy ha valaki konzervatív-vallásos közegben nő fel, és akkor esetleg ezért inkább jobboldalra szavaz (bár ez sem ilyen egyszerű), de ha utána tanul, felnő, világot lát, akkor azért kialakíthat ettől független véleményt, pláne egy nemzetközileg jegyzett kutató. Korántsem szavaz minden vallásos ember a Fideszre, hidd el.

Ami az egyházi sulikat illeti, az igazi hardcore sokgyerekes, pláne értelmiségi keresztény családok nem a pár éve a Fidesz nyomására kényszeregyháziasított sulikba adják a gyermekeiket, hanem a régi patinás iskolákba, amíg már jóval a Fidesz előtt megvoltak. (Már ha egyáltalán egyházi iskolába adják.)

Nekem inkább az az értelmezés tűnik helytállónak, hogy azért írta le mindezeket, hogy kvázi beazonosítsa magát, hogy "ide ne lőjetek, mi egy tábor vagyunk". Ami persze szintén a naivitás csúcsa, abban hinni, hogy ez bármilyen értelemben keresztény kurzus lenne (tartalmilag nyilván nem, de még szociokulturális szempontból sem, ellentétben pl. az Antall-kormánnyal).

9 Untermensch4 2017. április 8. 07:25

@jan: " a naivitás csúcsa, abban hinni, hogy ez bármilyen értelemben keresztény kurzus lenne"

A migráns-hiszti után főleg naivitás.

10 hhgygy 2017. április 8. 09:49

Én is a döglött oroszlán rugdosásának érzem ezt a cikket is, meg azt az őrjöngő vicsorgást, amivel rávetették magukat a frusztrált emberek erre a szerencsétlen naiv nőre. Én sajnálom őt, mint ahogy sajnálom a menekülő hontalanokat vagy ezt a szerencsétlen országot is. Ha a fasiszta fideszeseken számon kérjük az emberséget és az empátiát, akkor mi is járjunk el igy.

11 El Vaquero 2017. április 8. 13:58

El Cabezudo írásában enyhe gúnyt és Fidesz-ellenességet vélek felfedezni mélyen a sorok mögött. Majd I. Viktor pápa kimoderáltatja jól, nem véletlen van megalapozva a médiatörvényben ez a lehetőség. Fejes elvtárs ezért már most szépen elmond 50 miatyánkot vasárnap.

12 El Vaquero 2017. április 8. 14:00

@Irgun Baklav: igen, mindent rászabtak, de ha a munkahelye, megélhetése megy rá, akkor cseszheti.

13 vaki-vakmancsovics-vakmancs 2017. április 8. 16:07

@jan: " konzervatív-vallásos közegben nő fel"... na akkor elvárom tőle, hogy érzékeny legyen (ellenérzete legyen) a polgári értékek lerombolóival szemben és az álkeresztény, embertelen, könyörtelen (már-már egyszerűen gonosz!) emberekre/tettekre.

A fideszhívő buta, nem hivatkozhat konzervativizmusra vagy kereszténységre, az ugyanis nem a fidesz!

14 vaki-vakmancsovics-vakmancs 2017. április 8. 16:12

@hhgygy: "rávetették magukat a frusztrált emberek erre a szerencsétlen naiv nőre"

Na most gondolj bele, mi lesz fideszhívő emberekkel, a fideszkurzus bukása után?

És nem jogos??

15 Untermensch4 2017. április 8. 17:27

@hhgygy: Posztumusz sajnálhatnánk egy sort az elmúlt évszázad naiv, idealista kollaboránsait is akik "a köz érdekében" cselekedtek vagy "parancsra tették".

16 El Vaquero 2017. április 9. 00:26

Ez a zsinórírásos kép nagyon kemény, csak az nem látszik, hogy a babákra mi van rájazolva, az a kék valami. Valami étkezési csekk, vagy mi?

17 Cseresnyési László 2017. április 9. 04:20

Olvasom más weblapokon (is) a gúnyos, illetve az empatikus ("ne bántsuk ezt a szegény nőt") hozzászólásokat. Persze, ne bántsuk. De hihető-e vajon, hogy a kétmillió fideszes támogató sok tízezres értelmiségi magjából csak most veszi észre egy-kettő, hogy a fiúk mit művelnek? És ha válaszolni próbálok a kérdésemre, akkor bizony egy picit romlik az empatikus képességem. Már máshol is írtam arról, hogy a magyarok számára a kollaboráció meghatározó nemzeti élmény, és bármit képesek vagyunk elhinni a belső harmóniánk érdekében. Minden más tény csupán "alternatív igazság",pl. "jó, de nézd meg az ellenzéket is" stb. Ezért jó, hogy megírta a fenti cikket a Fejes elvtárs.

18 Fejes László (nyest.hu) 2017. április 9. 16:18

@Törzsmókus: Szily pajtás levele az egyik leghasznosabb írás, ami az utóbbi időkben született. Az alatta levő kommentekből ugyanis kiderül, hogy PISA-eredmények ide-vagy oda, a magyarok igen jelentős része tud szöveget olvasni és értelmezni. Üdítő élmény, hogy az annyiszor lenézett kommentelés ilyen színvonalas és értelmes tud lenni. A jelenlevők közül senki ne vegye magára, de egyszerűen irigylem a 444-et a kommentelői tábora miatt.

19 El Vaquero 2017. április 9. 20:57

@Fejes László (nyest.hu): igen, mert a 444 a színvonal netovábbja. A kommenteket még nem olvastam ott, de ha azok csak kicsit is olyan színvonalasak, mint a cikkek, az már szellemi fekete lyuk. (Megér egy misét, hogy a fekete lyukat miért írják külön, mikor nem csak egy egyszerű lyuk, ami fekete, hanem speciális, szakmai tartalommal bíró jelentése van).

20 El Vaquero 2017. április 9. 21:02

Amúgy lesznek még az oldalon nyelvészeti cikkek? Valami könyvkritika is jöhet. Nem mintha a Fideszt nem fikáznám szívesen, mert eléggé megvan róluk a véleményem, de azért ez mégis csak egy nyelvvel foglalkozó oldal. Politizálni ott az Index meg a 444.

21 benzin 2017. április 11. 20:29

@Fejes László (nyest.hu): Laci, egy kicsit mintha más stílusban írnál te is erre a kommentfalra, mint az ottani szerkesztők szoktak oda.

Ne vedd személyeskedésnek, de a kioktató fellengzős stílusod amivel a kommentelőket néha minősíted, egyes megnyilvánulásaid amivel áltudományosnak minősítesz a tiédtől eltérő véleményeket nem segít abban, hogy normális kommentelői kultúra alakuljon ki itt. Bizonyára fárasztó tételesen cáfolni ha valaki nyilvánvalóan hülyeséget ír, ezt mondjuk megértem.

A politikai kiállásodért egyébként minden tiszteletem, egyetértek vele, vannak pillanatok az életben amikor szükséges.

22 Fejes László (nyest.hu) 2017. április 12. 09:00

@benzin: Őszintén szólva nem figyeltem, hogyan írnak a 444 szerzői a kommentfalukra. Csak feltételezni tudom, hogy ez erősen függ attól, milyen olvasói kommentre reagálnak.

Áltudományosnak azt szoktam minősíteni, ami szemben áll a tudomány jelenelgi álláspontjával – pontosabban gondolkodásmódjával, módszertanával. Számos dolog van, amivel nem értek egyet, de csak ezért soha semmit nem mondok áltudományosnak. AZ viszont nem megy, hogy valaki beböfög valami hülyeséget, majd azt mondja lekezelőnek, akik kimondja róla, hogy áltudományos.

Egyébként elég érdekes, hogy mindez az én, ez alkalommal abszolút dicsérő kommentem alapján írod, és nem mondjuk a valóban lekezelő, érvelés nélkül minősítő 19. kommentre.

@El Vaquero: A fenti cikk NEM politikai cikk, hanem egy kommunikációs-gondolkodásbeli problémára reflektál. Ez már csak abból is kiderül, hogy egy olyan megnyilvánulást utasít vissza, melynek közvetlen politikai tartalmával maximálisan egyetért. Valóban nem elemző írás, hanem arra készteti az olvasót, hogy ismerje fel, milyen borzalmas gondolkodásmódot tükröz Ürge-Vorsatz megnyilvánulása. Ezt az itteni és a facebookos kommentelők jelentős része megértette. Aktuálpolitikai akciónak azok tekintik, akik azt kifogásolják, hogy akkor mi most elősegítettük a fideszesek összezárását. Persze politikai abban az értelemben, hogy a közgondolkodás formálására tett bármilyen kísérlet politikának tekinthető. Ilyen értelemben minden cikkünk politikai.

23 Roland2 2017. április 13. 19:25

@Fejes László (nyest.hu): Javaslom, hogy a Nyest váljon a 444 egyik blogjává / rovatává, világnézetileg,értékrendjében teljesen hasonló a két portál. Ezzel beteljesülhetne a szerelem, és a Nyest is növelhetné az olvasótáborát.

( Az az ellentmondás pedig ne zavarjon, hogy a 444 szerzői mindig kiállnak a szólásszabadság és véleményszabadság mellett, ennek ellenére erősen cenzúráznak, a cikkeikkel ellentétes véleményeket alig lehet olvasni a kommentjeikben. )

24 aphelion 2017. április 14. 10:48

@Roland2: A szólásszabadságnak az is a része ám, hogy eldöntheted, milyen kommenteket jelenítesz meg a saját siteodon.

25 nadivereb 2017. április 14. 11:28

@Roland2: Ha voltál a 444 kommentrovatában a "cenzúra" bevezetése előtt és után is, akkor pontosan érzékelheted, hogy mekkora a különbség. Korábban egybites trollok és nettó nácik játszótere volt, most pedig lehet értelmes vitákat is találni.

Mellesleg @aphelion:-nak teljesen igaza van. A szólásszabadság nem azt jelenti, hogy bárhol, bármit mondhatsz és téged mindenki köteles eltűrni és/vagy végighallgatni. A szólásszabadság csak azt jelenti, hogy téged a hatalom vagy a hatóságok részéről nem érhet atrocitás a véleményed miatt.

Ha te egy templomban mise alatt felállsz és elkezded hangosan felolvasni a kosárlabda-bajnokság eredményeit, el fognak hallgattatni (leültetnek/kidobnak). Ha te egy gyerekeknek szóló rendezvényen gazdaságpolitikáról óbégatsz, ki fognak dobni. És ennek semmi köze a szólásszabadsághoz, ennek az éppen érvényes házirendhez van köze.

26 Roland2 2017. április 14. 13:02

@aphelion: @nadivereb: Amiről ti beszéltek, az a safe space , ami azt jelenti, hogy a neked nemtetsző véleményekről még tudomást sem vagy hajlandó venni, csak azt vagy hajlandó befogadni, ami a saját világnézeteddel hasonul. Többen ezt nevezik pc-terrornak. Nyilván jogodban áll nem meghallgatni másokat, de akkor ne várd el, hogy mások ne így viselkedjenek veled szemben, és ne tartsd magad a "szabad társadalom " zászlóvivőjének. A 444 ugyanebből a safe space elvből vezérelve hajlamos elhallgatni azokat a bűncselekményeket, amiket migránsok vagy bevándorló hátterűek követnek el, ha ezt mégis mgteszik, akkor ott többnyire nem lehet kommentelni.

Nyilván , ha egy komment nem teljesíti a stílusbeli kritériumokat - trágárság,erőszakra buzdítás,stb. - , akkor érthető, hogy nem jelenítik meg, de a 444 már ezen is túlment, és önkényesen, a nekik nem tetsző kommenteket sem jelenítik meg, ill. az adott moderátor kedvétől függ, hogy mit jelenít meg. Régebben mindenféle véleményt lehetett olvasni a több ezer komment között, a neked homlokegyenest eltérő világnézetű emberrel is tudtál vitázni, ha akartál, a cenzúra után csak max egy-két száz kommentelőre szűkült a szekció, és belterjessé vált, általában ugyanazok írnak, ritkán alakul ki vita, egy nagy branccsá alakult az egész, unalmas lett.

A cikkre kitérve pedig: Fejes László csak csűri-csavarja a szavakat, mikor @El Vaquero-nak fejtegeti, hogy miért nem politikai cikk ez. Nem értem, miért kell letagadni a nyilvánvalót.

Az ilyen diktatúrát kiáltó vélemények sajnos azokat fogják hiteltelenné és komolytalanná tenni majd , akik később az esetlegesen még tekintélyelvűbb és önkényeskedőbb jogcsorbítások és intézkedések bevezetése ellen akarnak majd felszólalni, hiszen a rendszer hívei mutogathatnak rájuk, hogy lám, ezek állandóan diktátoroznak, a demokrácia halálát látják ,nem is kell odafigyelni rájuk, már komolytalanná váltak. Az tény, hogy vannak olyan próbálkozásai és irányvonalai a kormánynak , amik aggodalomra adhatnak okot - ugyanakkor nem vagyok benne biztos, hogy a kormány van olyan bátor kiállni e próbálkozásai mellett a közvélemény és külföldi nyomás ellenére, inkább úgy tűnik, a kormány feszegeti a határokat, puhatolózik, meddig mehet el, ebből következtetve pedig a CEU ügye sincsen még lefutva hosszútávon - , viszont szerintem egy Rákosi-korszakot átélt ember kezét-lábát összetette volna akkor, ha ilyen körülmények lettek volna, mint most.Ez az "állapot" nem nevezhető diktatúrának, mivel minden jogi körülmény adott ahhoz, hogy ott és akkor szidja a kormányt, ahol és amikor akarja, szerencsére a putyini állapotoktól még messze vagyunk. És a balliberális oldal visszhangja ellenére a média nagyobb része még mindig kritikus hangú a kormánnyal szemben, de legalábbis nincs - még - túlsúlyban a kormánypárti média.

Ezzel a kormánnyal az a baj, hogy nem igazán kiszámítható: lehet, minden marad ebben az állapotban még néhány évig ( és csak a határokat fogják feszegetni ), amíg le nem váltják őket, vagy talán tesznek még néhány métert azon a vágányon, aminek a végén aztán tényleg Putyin és Erdogan áll ( bár szerintem idáig nem mernek elmenni ).

27 hhgygy 2017. április 16. 15:58

@Roland2: Igazad van, sokkal gerincesebb lenne, ha egyből kilépne az EU-ból, bevezetné a halálbüntetést és belépne az Orosz Föderációba. Minek annyit szarozni?

28 Untermensch4 2017. április 16. 16:51

@Roland2: "vagy talán tesznek még néhány métert azon a vágányon, aminek a végén aztán tényleg Putyin és Erdogan áll ( bár szerintem idáig nem mernek elmenni )"

De ha mégis, még akkor is mondhatod hogy " egy Rákosi-korszakot átélt ember kezét-lábát összetette volna akkor, ha ilyen körülmények lettek volna,".

Sőt ha teljesen lemásolja a rákosi-korszakot annyi különbséggel hogy szabadon lehet távozni a határon, még mindig elmondhatod hogy "sokkal jobb".

Információ
X