nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Veszélyben a fehéroroszországi lengyelek?

Lengyel megítélés szerint a fehérorosz hatóságok nemrégiben többször is a lengyel kisebbség rovására hoztak intézkedéseket. Az EU aggódik.

MTI | 2010. február 12.
|  

Aggodalmát hangoztatta Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a fehéroroszországi lengyel kisebbség helyzete miatt Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszterrel csütörtökön folytatott telefonbeszélgetésében – közölték Varsóban.

Lengyelország hétfőn „konzultációra” hazarendelte minszki nagykövetét, miután a fehérorosz hatóságok – lengyel megítélés szerint – az elmúlt hetekben többször is a volt szovjet tagköztársaságban élő lengyel kisebbség sérelmére hoztak intézkedéseket.

A lengyel külügyminisztérium közleménye szerint Catherine Ashton a telefonbeszélgetés során elmondta: osztozik a lengyel vezetésnek a helyzettel kapcsolatos aggodalmában, kész felvetni a kérdést a fehérorosz hatóságoknál.

Sikorski és Ashton megvitatta, hogy az EU miként támogathatná Lengyelországnak a fehéroroszországi lengyel kisebbség jogainak védelmében, a lengyel kisebbségi intézmények normális működésének helyreállítása érdekében teendő lépéseit.

Szjarhej Martinau fehérorosz külügyminisztert pénteken Lengyelországba várják, akivel Sikorski – mint jelezte – köntörfalazás nélkül akarja megvitatni a fehéroroszországi lengyel kisebbség helyzetét.

A kérdés évek óta feszültség forrása a két ország viszonyában.

A 10 milliós lélekszámú Fehéroroszországban hozzávetőleg 400 ezer lengyel él.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X