nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Újabb Schmitt-szócikkek az Urban Dictionaryn

Nem ritka, hogy valakinek a neve az abból alkotott kifejezés útján marad fenn. Ki emlékszik ma már Pepita de Ortega spanyol táncosnőre – jellegzetes kockás viseletének köszönhetően azonban ma is beszélünk pepita ruhákról. De mit adtunk mi, magyarok a világnak?

nyest.hu | 2012. március 24.
|  

Mint arról korábban beszámoltunk, Schmitt Pál köztársasági elnök plágiumbotránya hatott az angol szlengre is. A korábban bemutatott után két újabb olyan szócikk jelent meg, mely az esethez kapcsolódó kifejezéseket mutat be.

A ScHmITt hits the fan (szó szerint kb. ’Schmitt a ventillátorba csapódik’) a shit hits the fan kifejezés torzításával született: ezt magyarra általában a szar került a ventilátorba, esetleg egyszerűen szar a ventilátorban kifejezéssel fordítjuk. A mondás jelentése kb. az, hogy hatalmas botrány keletkezik, a mocsok mindenfelé szétszóródik. A magyarázat szerint a kifejezés hatalommal bíró személy plágiumbotrányára vonatkozik. A szócikk magyarázata szerint az ilyen eseteket tipikus esetben nyomozás és az érintett lemondása követi.

doctoral feces (kb. ’doktori fekália, doktori ürülék’) alapja, hogy rímel a doctoral thesis ’doktori értekezés’ kifejezésre. A magyarázat szerint a kifejezés olyan doktori értekezésre vonatkozik, mely plágium eredménye, vagy amelyet béríró ír (szembeállítva a valódi doktori értekezéssel, mely valódi szellemi munka eredménye). A magyarázat szerint szaga csak akkor érezhető, ha leleplezik, de akkor egy életre megbélyegzi „szerzőjét” – és a lebukás általában a doktori fokozat visszavonásához vezet.

Horse feces ’lószar’
Horse feces ’lószar’
(Forrás: Wikimedia Commons / Malene Thyssen / GNU-FDL 1.2)

A két kifejezés használatára hozott példamondatok:

You know ScHmITt hits the fan when the allegation of plagiarism is being vehemently denied.
Tudod, Schmitt igazán akkor kerül a ventilátorba, ha az állítólagos plágiumot hevesen tagadják.

Not long after our professors started using plagiarism detector software retroactively, they realized doctoral feces are piling up in our faculty library.
Nem sokkal azután, hogy tanáraink visszamenőlegesen is plágiumkereső szoftvereket kezdtek használni, rájöttek, hogy halomban állnak a doktori ürülékek a kari könyvtárunkban.

És vajon a magyar karok könyvtáraiban milyen magasra érhetnek e halmok?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
12 Fejes László (nyest.hu) 2012. március 26. 09:09

@Blue: Az ejtése venti[ll]átor – mint írta, ha végig így lenne, észre sem veszi. A helyesírási szabályzat szerint viszont ventilátor. Hasonlóképpen: naiv [naív]. Emiatt nem nálunk kellene reklamálni.

De az Ön kifogása elsősorban arra vonatkozik, hogy hol így, hol úgy. Nos, azt is kifogásolná, hogy hol fel-t, hol föl-t írunk? Ha nem, mi a két eset között az érdemi különbség?

11 turpincs 2012. március 24. 18:45

Hát kérem, akinek már a Dummies-sorozatban is jelent meg könyve: covers.dummies.com/share.php?id=21467

10 arafuraferi 2012. március 24. 17:29

@LAttilaD: Ketten csak nem vernek meg minket, bár lehet, hogy akkor most már eggyel fogom írni.

9 LAttilaD 2012. március 24. 17:12

A venti’átort régebben két l-lel írtuk, ma már terjed az egylös változat. Én továbbra is kettővel írom, üssetek, verjetek, sőt tapossatok meg. Nem látom az okát a változtatásnak.

8 arafuraferi 2012. március 24. 16:03

@Blue: A nyelvhasználatbeli ingadozásokról többször, több helyen is beszél a szabályzat. Ha meg is találtad ezt a szót, lehet, hogy már nem (csak az a) jó, ugyanis azt mondja, hogy a kialakult írásbeli gyakorlatot rögzíti. Na most 1984-ben készült, szóval lehet, hogy ha azóta mindenki két ll-el írja, akkor azt kéne rögzíteni. Ha pedig szigorúan egy l-es, akkor van egy tippem, hogy a szerkesztő gárda azt fogja mondani, hogy elírás és ők nem gépírónők.

De nem akarok más nevében nyilatkozni.:-)

7 Blue 2012. március 24. 15:50

@arafuraferi: Elolvastam 1-2 órája az erre vonatkozó passzust abból a szabályzatból. Nem említi sehol, hogy egy szövegen, sőt egy bekezdésen belül lehetőség lenne kétféleképp írni egy szót. Viszont a V betűnél a szószedetben megtalálható a ventilátor.

Lehetne ezt még ragozni, de nem érdemes. Ez itt nem egy "jaj de vicceskék vagyunk" blog, hanem egy nyelvész blog. Ismétlem: legalább a látszatra adni kéne...

Egyébként most már komolyan érdekelne a "nyestesek" véleménye.

6 arafuraferi 2012. március 24. 15:11

@Blue: "álam a nyelvész szükségszerűen egy helyesírást kívülről-belülről ismerő személy" Szerintem erről a definícióról őket is kérdezd meg azért.:-)

"hol így, hol úgy" írásmód - ez így pontos, és ilyen szavaknál lehetőség van rá a helysírási szabályzat 11. érvényes kiadása szerint.

5 Blue 2012. március 24. 15:00

@arafuraferi: Hm. Nálam a nyelvész szükségszerűen egy helyesírást kívülről-belülről ismerő személy, de lehet, hogy én tévedek, és a számelmélet-profnak sem kötelező álmából felébredve tudni az alapműveleteket... (Tudom, rossz példa, mert 2x2 mindig 4, a helyesírás meg ha nem is képlékeny, de valóban nincs hosszú távra kőbe vésve. De rövid távra igen!)

Messze nem akarok én kötözködni, és ha mindháromszor ventillátornak írta volna, lehet, hogy észre sem veszem. De ez a "hol így, hol úgy" írásmód pontosan egy ilyen blogon furcsa, sőt zavaró. (Ráadásul ennek a szónak már kialakult egy ideje a helyesírása, és eszébe nem jutna senkinek ejtés után egy l-lel írni, ha nem az lenne a helyes. De mégis az a helyes.)

4 arafuraferi 2012. március 24. 14:43

@Blue: Ők nyelvészek, nem helyesíró-bajnokok. Amúgy ha ismered a nyestesek helyesírási filozófiáját, akkor nem kéred ezt számon rajtuk. Annyiból meg kell védenem ezt, hogy a helyesírás nem röghöz kötött, azaz a szabályzat is lehetőséget ad az "idomulásra", és azt mondja, hogy a bizonytalan ejtésű szavaknak majd kialakul valahogy a helyesírása.

3 Blue 2012. március 24. 14:35

@arafuraferi: Az csak egy kérdés, hogy hogyan "kéne" írni. A fő gondom most az, hogy a cikkíró sem tudja, ezért biztosra megy: hol így, hol úgy.

...Márpedig egy nyelvész blogon, pláne egy smittpajás posztban tán csak adni kéne a látszatra... Legalább...

2 arafuraferi 2012. március 24. 14:13

@Blue: Kiejtés szerinti módon kéne írni. Persze kérdés, hogyan ejtjük.

1 Blue 2012. március 24. 11:30

"Ventilátor" vagy "ventillátor"?

Információ
X