nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kísérlet
Új ötlet a diszlexiások fejlesztésére

A diszlexiás gyerekeknek nem csak az olvasás okoz gondot spanyol kutatók szerint. A hangsúlyos szótagokat sem tudják elkülöníteni.

nyest.hu | 2015. május 6.
|  

A diszlexiás gyerekekről korábban azt gondolták, hogy főként az olvasás nem megy nekik. Most kiderült, hogy az is nehézséget okoz, hogy megtalálják a hangsúlyos szótagokat, mutatta ki egy spanyol kutatócsoport, a Science Daily tudományos hírportál szerint.

A magyarban a szavak első szótagját hangsúlyozzuk. Az itt említett spanyolban és angolban máshová is eshet a szó hangsúlya. A vizsgálatban első, második és harmadik szótagon hangsúlyozott három szótagú szavak is szerepeltek.

Az már korábban is ismert volt, hogy a hangsúlyos szótagok felismerése angol anyanyelvű gyerekeknek problémás. Egy kutatócsoport most 31 diszlexiával diagnosztizált spanyol gyermeket vizsgált. Két szólistát állítottak össze, három szótagú szavakból. Az egyikben valós spanyol szavak voltak, a másikban pedig olyan nem létező szavak, amik a spanyol nyelv szabályai szerint létezhetnének.

A gyerekeknek felolvastak egy szót, majd a számítógép billentyűzetének segítségével meg kellett jelölniük azt, hogy szerintük melyik szótag volt hangsúlyos. A tesztet egy, a diszlexiásokkal azonos korösszetételű, de nem diszlexiás 31 fős csoporttal is elvégeztették.

Nem világos, mit kellett nyomni
Nem világos, mit kellett nyomni
(Forrás: Wikimedia Commons / Nickygoro / CC BY-SA 4.0)

Az a kísérlet leírásából sajnos nem derült ki egyértelműen, hogy a hangsúly helyét pontosan milyen módszerrel kellett bejelölni a gyerekeknek. Ha például a szótagokat körök jelzik a szavak alatt, és csak rá kell kattintani a megfelelő karikára, az sokkal könnyebb, mintha el kell olvasni a szót és például rákattintani a hangsúlyos magánhangzóra.

A vizsgálat azt mutatta, hogy a diszlexiás gyerekek sokkal többször adtak téves megoldást, mint a kontrollcsoport tagjai. Sőt, hosszabb ideig is tartott nekik a feladat megoldása, mint társaiknak. A kutatók szerint így a diszlexiás gyerekek fejlesztésében az eddig alkalmazott feladatok mellett figyelmet kell fordítani a hangsúly és a hanglejtés tanítására is.

Forrás

Dyslexic children do not detect stressed syllables well while listening to words

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 ganajtúrós bukta 2015. május 6. 11:49

Szerintem a diszlexia egy kicsit túl van "pörögve". És ezt úgy írom, hogy én is az vagyok. Annyi lenne az egész, hogy több időt kell fordítani a helyesírás és olvasás fejlesztésére. Furcsán hangzik, de ha megtanulna egy idegen nyelvet írni is, egyből elkezdenének a tünetek csökkenni (tapasztalat). Én a doulingot ajánlanám erre a célra. Azért mert sokszor kell leírni ugyan azt a szót, mondatot és ez segíteni fog pontosan megjegyezni, hogy kell írásban visszaadni. Nekem nagyon sokat segített és 26 évesen csináltam végig (most 27 vagyok). Nem csak az angol tudásom de a helyesírásom is sokban javult.

Szóval kellene egy fejlesztett, a doulingohoz hasonló program erre a célra. Ami könnyen elvág ha rossz a szó/mondat és nyelvet is tanít.

2 lcsaszar 2015. május 6. 13:21

A magyar gyerekek könnyebb helyzetben vannak, mert mindig az első a hangsúlyos szótag. Vagy tévedek?

3 Peti_73 2015. augusztus 13. 16:21

@ganajtúrós bukta:

Azt gondolom tudom a megoldást a vágyaidra! :) A TABELLO az amit Te keresel!!! Még ingyenesen elérhető tananyagaik is vannak! :) Szerintem jóval többet tud, mint a Duolingo, mert ténylegesen használt kifejezéseket és mondatokat tanulok, nem pedig véletlenszerű sorrendbe rakott szavakat, mondatokat írok újra és újra.

A Tabello-n be tudod állítani, hogy diszlexiás tananyagot kérsz, és abban az esetben magyarul is elmondja neked a fordítani kívánt mondatokat! :) Jelenleg a www.tabello.com-on elérhető (a tabello.hu-t is érdemes megnézni, de ott még nincs diszlexiás tanulási opció)

Jó tanulást kívánok! :)

Információ
X