nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szellemi igénytelenség, társadalmi lecsúszás
Új közoktatási és felsőoktatási törvények

„Gátat kell szabni a szellemi igénytelenségnek és a társadalmi lecsúszásnak” – mondta ünnepi beszédében Hoffmann Rózsa. Az interneten keresztül ömlő információ kritikájára még nem áll készen a társadalom.

MTI | 2010. október 26.
|  

Az oktatási államtitkár hétfőn Budapesten, az Eötvös Collegium épületének százéves fennállása alkalmából tartott négynapos konferencia megnyitó ünnepségén kiemelte: a készülő új közoktatási és felsőoktatási törvényeknek a pedagógusok, a szülők és a tanulók közötti bizalomra kell építeniük.

Mint mondta, a jogszabályoknak a társadalmi integrációt kell elősegíteniük, s egyszerre kell felkarolniuk a lemaradókat és gondozniuk a tehetségeket különböző programokkal. Egyúttal „gátat kell szabni a szellemi igénytelenségnek és a társadalmi lecsúszásnak” – tette hozzá.
Hoffmann Rózsa kiemelte, hogy "az interneten keresztül ömlik az információ feldolgozhatatlan mennyisége, de az információk kritikájára alig készült fel a társadalom". Előtört a funkcionális analfabetizmus, a valódi analfabéták arányának emelkedése pedig reális veszély. Innen felemelkedni csak munkával lehet – mutatott rá.

Utalt arra, hogy „a magyar közoktatás alapjai évszázadokig épültek”, Eötvös József egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter elkezdte az oktatás alapjainak lerakását és színvonalának emelését, munkásságát pedig folytatta a szintén kultuszminiszter Trefort Ágoston és Klebelsberg Kunó.

Mint mondta, a pedagógusok szerepe különösen fontos, ők „az oktatási-nevelési folyamat kísérői”, ehhez pedig társadalmi és anyagi megbecsülést kell nekik biztosítani.

Hoffmann Rózsa közölte: az 1895-ben alapított és 100 évvel ezelőtt önálló épületbe költöző Eötvös Collegiumot Eötvös Józsefről nevezte el fia, Eötvös Loránd, az akkori kultuszminiszter. A névadó volt az, aki a nemzetiségi és népoktatási törvényt megalkotta a dualizmus korában. A kollégium növendéke volt többek között Kodály Zoltán zeneszerző, Gombocz Zoltán nyelvész, Mályusz Elemér történész, Szilárd Leó természettudós és Lator László költő.

A konferenciát levélben köszöntötte Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője. A miniszter ebben kiemelte, hogy az Eötvös Collegium a munkára és az önkormányzatiságra épít, és elősegíti az autonóm gondolkodást. Kitért arra, hogy a készülő új felsőoktatási törvény fontosnak tartja a tehetséggondozást.

Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében elmondta: az elitképzés az utóbbi időkben egyre inkább háttérbe szorult a magyar felsőoktatásban, ezért el kell érni, hogy akiket kiválasztottak, azok pályán is maradjanak. Ez a kollégium és a többi, vidéki szakkollégiumi mozgalom jó módszerrel választja ki a tehetségeket – tette hozzá.
Az eseményen megjelent Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, valamint Hiller István volt oktatási és kulturális miniszter is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X