nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Varjú IQ
Tyúkagyú-e a varjú?

Mind több kutatás bizonyítja, hogy a madarak intelligensebbek, mint a főemlősök. Egy kutatásból kiderült, a varjak képesek összetett logikai feladványok megoldására.

nyest.hu | 2012. január 8.
|  

Nem először derül ki, hogy az ember korántsem teljesen egyedülálló mentális képességeivel az állatvilágban. Most a varjakról derült ki, hogy igen komplex logikai sorokat képesek követni annak érdekében, hogy megszerezzék táplálékukat. Mindeközben úgy használnak eszközöket, ahogyan még az emberszabású majmok sem képesek – számol be a legújabb kutatásokról a Guardian.

Az emberben hagyományosan az az előítélet él a madarakkal szemben, hogy rettenetesen buták. Ennek az előítéletnek két forrása van: a megfigyelések és a tudományos eredmények. Tehát a hiedelmek egyrészt megfigyeléseken alapulnak, és ennek a lenyomata a nyelvben is megvan, például a tyúkagyú kifejezésben. Ha valakire azt mondjuk, tyúkagyú, nem nagyon tudnánk tovább kisebbíteni a szellemi képességeit. A madarak ostobaságával kapcsolatos előítéletek onnan származnak, hogy az emberek leggyakrabban a házi  szárnyasok viselkedését figyelik meg. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ezek a madarak évszázadok óta háziasítva élnek, apró ketrecekben, ahol még csak mozogni sem tudnak, és az élelmüket készen kapják. Intelligenciájuk tehát nem hasonlítható vadon élő társaikéhoz. Másrészt a tudomány is megerősítette a madarak csekély szellemi képességeiről szóló elképzelést, ugyanis köztudott, hogy agyuk felépítése különbözik a főemlősökétől.

Az azonban, hogy más az agyuk, még nem jelenti azt, hogy kevésbé lennének intelligensek. Egyszerűen másképp használják az emberétől eltérő szerkezetű szürkeállományukat. A mostani kíséreletekből kiderült az is, sokszor hatékonyabban használják, mint az ember legközelebbi rokonai. Kísérletek igazolják, hogy bizonyos varjúfajok konkrét célok (pl. az élelem megszerzése) érdekében  olyan bonyolult gondolkodásra képesek, amilyet még az emberszabású majmoknál sem tapasztalunk. Az alábbi videón látható, hogy a kísérletben szereplő varjú képes megszerezni egy eszközt, hogy annak segítségével elérje azt az eszközt, amivel elérheti táplálékát.

Ehhez a bonyolult cselekvéssorozathoz az kell, hogy a varjú előre tudjon gondolkodni, és képes legyen látni az adott cselekvés következményeit, és annak újabb következményeit. Ez olyanfajta gondolkodást igényel, amiről azt hinnénk, csak az ember privilégiuma. Most kiderült, örülhetünk, hogy beszélni nem tudnak, mert ha ugyanezt a képességüket egy vita során használnák, még az is meglehet, hogy alulmaradnánk velük szemben.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Olman 2012. január 8. 10:58

"Mind több kutatás bizonyítja, hogy a madarak intelligensebbek, mint a főemlősök."

Attól még, hogy a varjú okosabb némely főemlősnél, a tyúk nem feltétlenül. És nem feltétlenül okosabb a varjú minden főemlősnél...

2 arafuraferi 2012. január 8. 12:28

A varjúfélék (varjak, hollók, szajkók stb.) régóta tudottan nagyon intelligensek, a papagájok szintén. Az előbbiek intelligenciája főleg a táplálékhoz hozzájutási, a táplálék-elrejtési stb. technikáikban mutatkozik meg. Az utóbbiak még beszélni is tudnak, bár ez nem valódi beszéd, de a jákópapagáj pl. többezer szót-mondatot képes megtanulni, és sokszor adott helyzetben helyesen alkalmazni, tehát téli időkben nem azt hajtogatja, hogy "süt a naap", hanem, hogy "kókó fázik, csukd be az ablakot" (persze ehhez az is kell, hogy jól tanítsák meg neki, vagyis ne fagyban ismételtessék vele a süt a napot). A kakaduk (bár ők nem annyira jó beszélők) pedig igazi mutatványosok, rengeteg mindenre betaníthatóak. vannak azért butább papagájok is persze.

Nem is szabad egy lapon említeni a tyúkokkal, a varjúeszű pedig nem véletlenül nincs, illetve nem véletlenül nem szinonimája a butának.

3 Kormos 2014. január 19. 12:22

@Olman: Egyik hobbim a kakasidomítás, jelentem, a házityúkok sokkal intelligensebbek alaphelyzetben (szabadon tartva, ingereknek kitéve), mint amivé a ketreces tartás teszi őket, idomítást tekintve pedig egy kakas akár még gyorsabban is tanulhat, mint némelyik kutya, a problémamegoldó képességük sokkal jobb, mint ami egy emlős esetében ilyen agy:test arányból a legelrugaszkodottabb elképzelések szerint is várható volna.

Információ
X