nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Torzított nemzeti emlékezet

A ma élők nem felelősek a múlt diktatúráinak bűneiért, de elhallgatásukkal vagy kisebbítésükkel vétkesekké válhatnak.

nyest.hu | 2014. február 7.
|  

Állásfoglalást adott ki a Történelemtanárok Egylete a nemzeti emlékezet manipulálásával kapcsolatban. Mint arra felhívták a figyelmet, a kormányzat nem mutat érdeklődést a ténylegesen megismerhető történelem iránt, hanem „a vágyakhoz igazított torzított, esetenként hamis mítoszokra épülő történelmi kép felépítésén fáradozik”.

Felróják, hogy a kormányzat megszűntetette a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt, anyagilag ellehetetlenítette az egyetemi akadémiai és egyéb kutatóhelyek működését, akadályozza a régészeti feltárásokat és az állambiztonsági akták nyilvánosságra hozatalát. Ezzel szemben a Nemzeti hitvallásban hivatalos történelemszemléletet hirdetett, és felállította a kormány alá rendelt Veritas Intézetet, illetve a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézetet – utóbbiak vezetőivé pedig olyanokat tett, akik maguk is aktív részesei voltak a kutatott eseményeknek. Elfogadhatatlannak nevezték, hogy a köztévék „durván hamisító történelmi műsorokat” sugároznak, és az iskolai tantervek is hamis történelemkép sugallására ösztönöznek.

Az állásfoglalás kiemelten foglalkozik a német megszállás 70. évfordulójára tervezett emlékművel. Kifogásolják, hogy az emlékmű Magyarországot áldozatként mutatja be, leplezve az ország felelősségét a háborúban és a zsidók és romák ellen folytatott népirtásban. Felróják azt is, hogy a politikai közbeszédben a zsidókról nem mint magyar kisebbségről, hanem mint a magyaroktól elkülönülő, független társadalmat alkotó csoportról beszélnek. „Mikor ugyanis a munkaszolgálat keretein belül magyar katonák gyilkolták meg a magyar Radnóti Miklóst, a magyar Szerb Antalt, vagy neves olimpiai bajnokainkat, és velük névtelen magyarok ezreit, akkor az nem a németek és – a magyarokon kívül helyezett – »zsidók« ügye, hanem testvérpusztítás egy nemzeten belül.” – írják.

A TTE logója
A TTE logója
(Forrás: TTE)

Az állásfoglalás végén kitérnek arra, hogy a TTE a rendszerváltozáskor alakult, éppen azért, hogy az átideologizált hivatalos történelemkép ellen tiltakozzanak. Hangsúlyozzák: a ma élők nem felelősek a múlt diktatúráinak bűneiért, de elhallgatásukkal vagy kisebbítésükkel maguk is vétkesekké válhatnak. Emlékeztetnek arra, hogy nemsokára a magyarországi németek kifosztásának és kitelepítésének évfordulójára emlékezünk, és ezekért az eseményekért is az akkori magyar kormány és társadalom a felelős.

Ezeket az évfordulókat nem a múlt megszépítésére, hanem annak többoldalú bemutatására, a róla szóló ismeretek terjesztésére kellene felhasználni. Biztosak vagyunk benne, hogy ez szolgálja ténylegesen a nemzeti együttműködést és a 20. századiakhoz hasonló szégyenektől mentes, boldogabb jövőt.

- zárul a közlemény.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 blogen 2014. február 7. 15:17

Ha etnicizáljuk az emberiség elleni és háborús bűnöket, akkor ezt minden esetben meg kell tennünk. Ha "magyar katonákról" beszélünk, mint a zsidók gyilkosairól, akkor "zsidó kommunistákról" is beszélnünk kell, mint a magyarok gyilkosairól és cinkos, bűnrészes zsidókról, ha a zsidók nem akarnak beszélni ezekről a zsidókról. Ha pedig Magyarországnak egykor szerepe volt "zsidók" elleni népirtásban, akkor bizony ezek az áldozatok zsidók voltak, hiszen az ő kiirtásukban volt állítólag szerepe a magyar államnak. Máskülönben a magyar állam magyarok elleni népirtásáról kellene beszélnünk és az antiszemitizmus helyett az antimagyarizmus kifejezéseket használnunk. És a magyar állam szerepén is el kellene gondolkodni, hiszen nem beszélünk a francia, lengyel, dán vagy szovjet állam szerepéről a holokausztban, függetlenül attól, hogy ezek az államok is megszállás alá kerültek és ezekben az államokban is a kollaboránsok tömegei működtek együtt a német megszállókkal.

Legközelebb mielőtt egy ilyen gittegylet közleményt ad ki, talán gondolja át mit ír!

2 Krizsa 2014. február 7. 15:51

A "zsidó (származású?

(mert vallásos zsidó ilyesmivel messziről se foglalkozik) ,

Nép? még nem volt újraegyesítve Izráelben, tehát még nem volt nép.

Visszatérek: a zsidó származásúakra, meg a kommunistákra, ezek nem bűnözők, hanem a kommunisták között is voltak bűnözők, de többségük a "szegényembert" védeni akaró akárkik voltak.

A zsidók (romák, elmebetegek(?) kiirtásában, csecsemőtól az aggig, VOLT szerepe a magyar államnak, a magyar állam szervezett katonaságának és egyedeinek is - pont.

A cikk - amennyire én, aki 32 éve nem élek (állandó jelleggel) Magyarországon, de évente többször beutazom, kettős állampolgár voltam és maradtam, és kb. 25 éve internetezek... amennyire meg tudom ítélni - a cikk REÁLIS és JÓ.

AZ EMBER NEM ÖL.

Habár az ember is húsevő, és a szúnyogok ellen is szeret védekezni - az ember lehetőleg - feleslegesen - pláne kínozva - állatot sem öl meg. Ha ember.

Aki csecsemőt és aggot is öl - CIÁNGÁZZAL - a többi problémás dolog - az se nem állat, se nem ember - hanem trágya.

3 Roland2 2014. február 7. 19:12

@blogen: A történelmet a győztesek írják. A magyar állami szervek egyértelműen és lelkesen ( sehol máshol nem zajlott le ilyen gyorsan a zsidók összegyűjtése, a csendőrök brutalitását pedig a németek is megjegyezték ) közreműködtek a zsidók deportálásában ( Horthy ekkorra pedig tisztában volt , h. mi lesz a zsidók sorsa ), ez tény ( de az is igaz, hogy ebben az erőteljes német nyomás is belejátszott ). Ha nekünk is emigráns kormányunk lett volna ( mint a csehszlovákoknak, franciáknak, lengyeleknek,stb. ) vagy a hatóságok és a civil lakosság látványosan fellépett volna a zsidók begyűjtése ellen ( mint Dániában ), lenne mivel mentegetnünk az akkori kormányzatot.

( Az meg egy másik necces dolog - és ezt egyfajta tabuként kezeli mind a magyar történettudomány, mind a társadalom - hogy a megszálló magyar katonák részéről is előfordultak kegyetlenkedések civilek ellen a Szovjetunióban: pl. közreműködtek az SS razziáinál és kivégzéseinél ( sőt, a németek után a magyarok követték el a legtöbb kivégzést ), nőket erőszakoltak és falvakat gyújtottak fel. A hazai köztudatban a II. magyar hadsereget hősi pátosz lengi körbe, holott kegyetlenkedéseket is elkövettek . )

Másrészt: ezek a heti rendszerességű holokauszt rendezvények és emlékezések még a visszájára is elsülhetnek: többekben kialakulhat olyan kép, hogy a zsidóság a saját szenvedését más nemzetek vagy társadalmi csoportok fölé helyezi , pl. az örmény holokauszt történetét közel sem ismerik annyian, alig van benne a köztudatban, a délvidéki magyarírtásokról sincs annyi emlékmű vagy megemlékezés, nem beszélve a kommunizmus áldozatairól. A holokausztról nagyságrendekkel több filmet, könyvet, rendezvényt, kiállítást, stb. készítettek, ráadásul sok országban tananyag. Ez könnyen sugallhatja azt a képet, h. a holokauszt nagyobb prioritást élvez, mint mások szenvedései. A megoldás az lenne, h. más, említett tragédiák is ilyen nagy figyelmet kapjanak, kettős mérce nélkül.

@Krizsa: "hanem a kommunisták között is voltak bűnözők, de többségük a "szegényembert" védeni akaró akárkik voltak." A kommunisták többsége annyira emberbarát volt, h. kb. 100 millió embert öltek meg vagy dolgoztattak halálra a gulágokon, köztük gyerekeket is. Agyamat eldobom...

4 blogen 2014. február 7. 19:50

@Roland2: Dániában például gyorsabban és lelkesebben deportáltak a dán állami szervek. De említhetném még Franciaországot is, ahol szintén példátlan lelkesedéssel vagonírozták be a francia állami szervek a zsidóságot, vagy Lengyelországot, ahol a lengyelek gyakran meg se várták az Einsatzgruppét, hanem maguk gyilkolták le a helyi zsidó lakosságot. Semmi sem igaz, amit Dániáról hiszel. A valóság az, hogy mi Magyarországon tisztességesebben bántunk el a zsidóinkkal és különösen a háború utáni elszámoltatás során a tettesekkel, mint a dánok tették.

A dán zsidókat az SS mentette meg, mert szüksége volt rájuk mint propagandaeszközre. Többek között a magyar zsidóság deportálása azért zajlott olyan gördülékenyen a zsidóság részéről is, mert azt hitték, hogy rájuk is az vár, ami a propaganda szerint a dánokra. No persze a dán zsidók is iszonyú dolgokon mentek át és ezeket a dolgokat a dán hatóságok magasról le****k, pedig tudtak róla, de inkább gazsuáltak a vöröskeresztes küldöttségeik a németeknek. Itt jegyzem meg, hogy Dániának is megvolt a maga Kamjanyec Podolszkja, több ezer a Német Birodalomból menekült zsidót toloncoltak vissza oda. A dán és Dániába menekült zsidók sorsa majdhogynem tökéletes analógiája annak, ami a magyar és Magyarországra menekült zsidókkal történt, egy alapvető kivétellel: Dániában nem volt elszámoltatás a háború után. A dán kollaboránsokat futni hagyták. Erre jó példa Carl Vaernet, a dán Mengele sorsa, akinek haláláig precízen utalták a nyugdíját, amibe beleszámolták a háborús praxisát is.

források:

Rescue, Expulsion, and Collaboration: Denmark's Difficulties with its World War II Past Jewish Political Studies Review 18:3-4 (Fall 2006)

The Other Side of the Coin: The Fate of Jewish Refugees in Denmark 1933-1945

Joachim Lund, Hitlers Spisekammer: Danmark og den europaeiske nyordning 1940-43; Copenhagen: Gyldendal, 2005

Erik Hoegh-Soerensen, Forbrydere uden straf: Nazisterne der slap fri; Copenhagen: Forlaget Dokumentas, 2004

Carl Vaernet: Der dänische SS-Arzt im KZ Buchenwald; Wien: Regenbogen, 2005

Ezenkívül a II. magyar hadsereg és a magyar megszálló erők az két külön katonai erő volt a SZU területén és nem is azonos területen. Az utóbbiak jobbára nemzetiségi keretből válogatott és rendkívül gyatrán felszerelt, gyakran harcérték nélküli alakulatok voltak egy törvény és rend nélküli vidéken akadozó vagy nem létező ellátással és velük szemben rendkívül magas harcértékű és jól felszerelt partizánokkal. Fontos tudni azt is, hogy a partizánok legalább annyi civilt öltek meg, mint a megszállók és a partizánok áldozatait a háború után a megszállók áldozatai közé sorolták, mert kínos lett volna bevallani a valóságot a partizánháború természetéről. A partizánhadsereg a romantikus képzetek ellenében, valójában egy iszonyú terrorgépezet volt, ami a legbrutálisabb eljárással kényszerítette ki a civilekből az együttműködést. Ezért is maradt fenn, hiszen a megszállók gyakran kevesebbet öltek mint a partizánok, így a civileknek jobban "megérte" a megszállókkal való együttműködést megtagadni (rettentő kevés győztes/túlélő partizánhadsereg van a történelemben, de mindegyik brutálisabb terrort alkalmazott a saját nép megfélemlítésére, mint azok, akik ellen harcolt, ez szükségszerű, különben a civilek a megszállókat választanák a háború helyett).

Ettől függetlenül igaz, hogy komplett falvakat égettek fel a magyar megszálló csapatok, fosztogattak, nőket erőszakoltak. A probléma csak az, hogy a háború után összeállított szovjet veszteséglisták gyakorlatilag színtiszta hazugságnak tekinthetőek, ahol a fasizmus áldozataként van elkönyvelve minden hiányzó személy, függetlenül attól, hogy evakuált, NKVD által agyonlőtt, partizánok által legyilkolt, természetes halált halt vagy más a megszállás áldozatának semmilyen formában nem tekinthető módon nem fellelhető személyről van szó, így ma már lehetetlen megtudni a pontos mértékét ezeknek a gaztetteknek.

5 okeyo 2014. február 7. 21:26

@blogen:

blogen manipulálor precíznek, tényszerűnek tetsző, szelektív adatokra támaszkodó hozzászóllásai igazi értelmet adnak a Történelemtanárok Egyletének Állásfoglalásának.

6 blogen 2014. február 7. 21:44

@okeyo: Pechedre ezek az ismert tények. Ezzel szemben szégyen, hogy ez a példátlanul ostoba és logikátlan közleményt kiadó egylet történelemtanárokról nevezte el magát.

7 Krizsa 2014. február 7. 23:55

Ezt én írtam: "hanem a kommunisták között is voltak bűnözők, de többségük a "szegényembert" védeni akaró akárkik voltak."

Ezt Roland írta: "A kommunisták többsége annyira emberbarát volt, h. kb. 100 millió embert öltek meg vagy dolgoztattak halálra a gulágokon, köztük gyerekeket is. Agyamat eldobom."

Szavakon kívül, s ezeket a szavakat csak a "rendszerváltás" óta látom (hallani sose hallottam) NEM TUDOK. Sokmilliós gyilkosságokról - csecsemőtől a 90 évesig a kommunisták által nem tudok. Nincs rá dokumentum, mincs megemlékezés, tehát valószínűleg nincsenek ILYEN tények.

Csak a felnőtt, politikai-gazdasági vetélytársnak tartott vagy képzelt ellenfeleiket gyilkolták a kommunisták - azoknak is csak a hatalommal rendelkező legfelső rétege. Ha mégse így volna, nem utólagos szavakat akarok erről hallani, sem az ötévente emelkedő számokat, ami már a 100 milliónál tart, hanem tényeket.

Tények, amiről tudtam: Rajkék és hasonlók sorsa nyilvánvalóan általános jelensége volt a kommunizmusnak - persze MINDEN diktatúrának a világon. Ide Izraelbe elég sokan jöttek élve és családdal a komm. üldözöttjei, de tömeges gyilkosságokról nem számoltak be. Bebörtönzésről (csak FELNŐTTEKET) sokan beszámoltak.

A budapesti nagy háztömbök alatt több helyen lőtér és börtön volt. Az ilyesminek oka és célja van, tehát biztosan volt, a közismertnél sokkal több gyilkosság is.

A kommunisták a nem "nagyburzsuj" származásúakat is hagyták, ráadásul ingyen tanulni az egyetemen (engem is), és utána jött csak a állásproblémák láncolata... de nem fizikai bántalmazás.

Egyszer összevertek, ami azért történt, mert kiálltam a zsidók mellett, hogy az disznóság, stb. (Nem lett komolyabb bajom, mert olyan részegek voltak, hogy már a földön rugdosva, mégis el tudtam menekülni.) Sokszori a le-zsidókurvázásom, stb. ugyanezért. Pedig akkor még arról sem hallottam, hogy a Winkler családnév a felmenőim között, valszeg 100 évvel azelőtti zsidó származásra utal... mert már ŐK SEM tudtak róla.

Szóval az én szememben az igaz, amire van bizonyíték. Szavak és 100 millió emlegetése nem bizonyíték.

A holokausztot akkor sem tudod sem felülírni, sem menteni, ha máshol is gyilkoltak. Mert ciángázzal, legalább 1 millió csecsemőt és tipegő apróságot is, azzal a céllal, hogy "írmagja se maradjon" nem gyilkoltak máshol.

8 bloggerman77 2014. február 8. 04:29

@blogen:

Blogen

Te a mostani történelem-újraértelmezés (hamisítás) ékes példája vagy.

A 2. magyar hadsereg olyannyira részt vett a tömeggyilkosságokban, hogy végrehajtották a komisszárparancsot. Abban a dokumentumfilmben, amit álcázott magyar stáb készített, a helyiek elmondták, hogy a Donhoz felzárkózott magyar csapatokal érkezett orosz kollaboránsok közreműködésével összegyűjtötték a "kommunistagyanús" (párttitkár, kolhoz vezető, tanító, orvos) embereket, és a kollaboráns orosz akire rámutatott, azt helyben tarkónlőtték.

Ennyit a hős magyar hadseregről.

9 bloggerman77 2014. február 8. 04:33

@Roland2:

"A kommunisták többsége annyira emberbarát volt, h. kb. 100 millió embert öltek meg vagy dolgoztattak halálra a gulágokon, köztük gyerekeket is. "

**

Persze.

Azok a "kommunisták" mindenféle nacionalizmusok voltak "kommunista" álcában. Pol-pot tisztán etnikai tömeggyilkosságait azért már ne vegyük ide. Ja, és ő az amcsik barátja volt, és az amcsik fedezték őt, csak azért, mert a szovjetekkel akkor éppen szembenálló Kína kistesója volt.

10 bloggerman77 2014. február 8. 04:40

@bloggerman77:

Pol-pot megtámadta Vietnámot, hogy ősi khmer területeket szerezzen vissza. Ez visszafelé sült el, Vietnám visszavágott, elfoglalta és megszállta Kambodzsát. Ekkor fény derült a vörös khmerek tömeggyilkosságaira. Erre az USA külügy kijelentette, hogy a vietnámiak által felfedezett tömeggyilkosságok hazugságok, vietnámi-szovjet propagandát képeznek.

11 bloggerman77 2014. február 8. 04:50

@blogen:

"hiszen nem beszélünk a francia, lengyel, dán vagy szovjet állam szerepéről a holokausztban,"

**

A "szovjet államnak" mi köze volt a holokauszthoz? A lengyel "állam" sem létezett, a Főkormányzóság a Nagynémet Birodalom része volt, ennek volt egy "kék rendőrség" gúnynevű rendőrsége, ami a piszkos munkát végezte a zsidó gettórendőrséggel együtt, csak ez ki szokott maradni a holokausztos filmekből, hiszen a lengyel nép kollektiven áldozat volt a 2. világháborúban. :) (Mint a szlovákok, akik 1939. szeptember 1-én hajnalban a németekkel együtt robbantották ki a 2. vh-t, de mégis mint csehszlovákok ültek - győztesként - a háború végén a zöld asztalnál...)

12 bloggerman77 2014. február 8. 04:59

@blogen:

"Dániában nem volt elszámoltatás a háború után. A dán kollaboránsokat futni hagyták. "

**

Magyarországon is. Feldolgoztam egy magyar város vonatkozó népbírósági iratanyagát. A helyhatóság példásan megszervezte több, mint 10 ezer zsidó és zsidónak minősített személy deportálását. (Kórházból a frissen műtött szerencsétlent bútorszállító kocsival zötyögtették ki a marhavagonhoz...) A népbírósági perekben vagy felmentették a vádlottakat, vagy olyan enyhe ítéletet kaptak, hogy a büntetést kitöltöttnek vették a vizsgálati fogságban töltött idővel. Hogy miért? A vádlottak és a tanúk mindent "rávertek" egy, a háborúban eltűnt városi kishivatalnokra, akit a perben afféle helyi mini-Eichmannak állítottak be...

A nyilasokkal nem is foglalkoztak, a helyi nyilasparancsok békésen éldegélt a háború után, a kutya nem foglalkozott vele meg a cimboráival.

13 blogen 2014. február 8. 08:18

@bloggerman77: És? Ezzel mi a gond. Egyrészt nem írtam sehol, hogy a II. magyar hadsereg nem hajtott végre tisztogatásokat, másrészt a kommunisták agyonlövése azért más kategória, mint az ártatlan civil lakosság legyilkolása, amit a megszálló csapataink műveltek ellentétben a harcoló csapatainkkal.

Ezenkívül a magyar államnak vajon mi köze van a holokauszthoz, ha a szovjet vagy francia államnak nincs? Magyarországot is megszállták a németek ugyanúgy, ahogy más európai országokat. A magyar állam is megszűnt létezni és csak a kollaboráns entitás maradt a helyén a különféle karhatalmi szerveivel. 1944. március 19. után a magyar állami szervek nem léteztek, azok a német bábállam szervei voltak már csak.

Továbbá Magyarországon a népbíróságok 26 997 főt elítéltek. Ez hozzávetőleg majdnem pontosan ennyivel több, mint amennyit a dánok.

14 Roland2 2014. február 8. 15:18

@Krizsa: Felhívom a figyelmedet és a Nyest szerkesztőinek figyelmét is, hogy hozzászólásában véleményem szerint @Krizsa megvalósította a kommunista bűnök tagadását ( "Szavakon kívül, s ezeket a szavakat csak a "rendszerváltás" óta látom (hallani sose hallottam) NEM TUDOK. Sokmilliós gyilkosságokról - csecsemőtől a 90 évesig a kommunisták által nem tudok. Nincs rá dokumentum, mincs megemlékezés, tehát valószínűleg nincsenek ILYEN tények." ) , amit törvény büntet :

„ 1978. évi IV. törvény 269/C (2010.június 8.)

„Aki nagy nyilvánosság előtt a nemzeti szocialista és kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, büntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” ”

Népírtásnak kell tekinteni az 1932-33-as nagy éhínséget - de az 1921-22-es éhínségben is volt felelőssége a szovjet vezetésnek -,az egyébként is aszályos évhez hozzájárult a sztálini agrárpolitika, a gyors és erőszakos kolhozosítás és iparosítási törekvések: ukrán területeken 3-3.5 millió, orosz és kazah területeken 2,5 és kb. 1,5 millió volt az áldozatok száma. A sztálini vezetés tisztában volt az éhezők számával és helyzetével, mégsem szándékoztak javítani a helyzeten. A kínai "nagy ugrás" éveiben a kozmetikázott, irreális statisztikai adatok, valamint több tízmillió paraszt építkezésekre és ún. "népi kohókba" ( ahol használhatatlan fémtermékeket állítottak elő ) történő kényszerítése következtében kialakult éhínségben kb. 30-33 millióan haltak meg www.ksh.hu/statszemle_archive/2000/2000_01/2000_01_033.pdf . Ezek mind a kommunista vezetőségek elhibázott - vagy szándékolt - döntéseiből adódtak, és az áldozatok között több millió gyerek is volt. Igaz, nem gázzal ölték meg őket, hanem éheztetéssel, de ez a végeredményen nem változtat.

A Szovjetunióban a kivégzéseknek gyerekek is áldozatul estek " Soha nem gondoltam volna, hogy a halálos ítéletek ellen még a cári hatalom idején, Hétköznapi jelenség című írásommal kezdődő tiltakozásaim egyszer a bírói ítéletek nélküli kivégzések vagy a gyermekgyilkosságok elleni fellépéssel folytatódnak majd" , írta Korolenko a népbiztosnak , leszögezve, hogy csak az ő lakhelyén tucatszámra folynak ilyen törvénytelen leszámolások. Idézett ebben a levélben a helyi végrehajtó bizottság elnökének küldött petíciójából: " Most lőttek agyon 9 embert, köztük egy 17 éves lányt és még két kiskorút. Megtudtam, hogy a rendkívüli bizottság más mirgorodiak felett is >> ítélkezik << , ami újabb bírói ítélet nélküli kivégzésekhez vezet."

Ezek az esetek egyáltalán nem számítottak ritka kivételnek. 1920 májusában a lapok hírt adtak egy jelizavetgrádi leszámolásról,amelyre azért került sor,mert a cári hadsereg egyik tisztje nem volt hajlandó a proletárállam szolgálatába állni. Ezért 3 és 7 év közötti négy kislányát és idős édesanyját agyonlőtték. Ugyanabban az évben Arhangelszket már egyenesen "halálvárosnak" nevezték, mert a "csekisták" ott 12-16 éves gyerekeket végeztek ki. (.....)

Nem csoda, hogy az elmúlt néhány évben nyilvánosságra került korabeli tanúságtételek közül sok éppen a hatósági kegyetlenkedések nyomán elpusztult gyermek- és fiatalkorúakról szól. Jekatyerinograd városában, a későbbi Szverdlovszkban például a bevonuló vörösök 83 találomra elfogott helyi lakost végeztek ki , köztük helyi 14-16 éves fiúkat. A cári rendszer egykori képviselői közül feleségével és négy kisgyermekével együtt lemészároltak egy Orlov nevű tábornokot , majd az ottani önkormányzat mezőgazdasági ügyekben illetékes helyettes vezetőjét és annak kisfiát. (.....)

Az 1926. évi büntetőtörvénykönyv - egyebek között a politikaiakat sújtó 58. paragrafus alapján - már 12 éves kortól büntethetővé nyilvánította a kiskorúakat. Korabeli statisztikák szerint 1927-ben a lágerek foglyai között már döbbenetesen nagy számban voltak kiskorúak. A " forradalom gyermekei" , a rendszer spontán és tudatos lumpenizálásának áldozatai pedig visszaesőként többnyire elkerülhetetlenül növelték a GULAG későbbi évtizedeinek rabállományát.

1935. április 7.-én a VCIK , a Központi Végrehajtó Bizottság és a Népbiztosok Tanácsa közös rendeletben írta elő, hogy " a fiatalkorú bűnözés mielőbbi felszámolására" 12 éves kortól "valamennyi büntető rendszabály alkalmazásával " felelősségre kell vonni a kiskorúakat, a halálos ítéletet is beleértve.. Egy 1940 december 10-én született rendelet pedig 12 éves kortól büntethetővé tette azokat is, akik a vasúti sínekre valamilyen tárgyat tettek s ezzel "diverzáns tevékenységet" valósítottak meg. A dokumentum kimondta , hogy a kiskorúaknak " gyermekek számára létesített javító-munkakolóniákon kell letölteni büntetésüket."

1940 december 8-án megszületett az a rendelet, ami az iparitanuló iskolákból önkényesen távozó 14-16 éves tanulókat 3-tól 7 évig terjedő lágerbüntetéssel sújtotta. Az utasítást számos tanintézményben 12 éves kortól alkalmazták.Mivel ezekbe az iskolákba főleg parasztgyerekeket verbuváltak kötelező jelleggel - a militarizált szovjet társadalom szóhasználata szerint "mobilizálták" őket "- , a háború éveiben a falvakból több százezer kiskorú került a GULAG különböző lágereibe. Számos visszaemlékezés szerint a gyerekek az őrszemélyzetet , sőt a felnőtt rabokat is megdöbbentő gyorsasággal alkalmazkodtak a köztörvényesek, közölük is a visszaeső bűnözők világához. (...)

A köztörvényesek igen gyakran ezekre a gyerekekre bízták a lágerbeli gyilkosságok végrehajtását, mivel a koncentrációs táborokban egy időben nem végeztek ki fiatalkorúakat. Szabadulásuk után ezek a kisfiúk és kislányok többnyire az alvilág tagjai lettek,tolvajok, prostituáltak, felhajtók. (....)

A GULAG túlélői közül sokan idéznek fel olyan megtörtént eseteket, mint amilyen a közel '100 GULAG-gyermeknek' emlket állító Alekszandr Szolzsenyicin könyvében olvasható egy Lida nevű 14 éves kislányról. Ő valamelyik kazahsztáni országúton a teherautóról lehullott búzaszemek összeszedéséért kapott 3 év lágert. Azért " csak annyit" , mert nem a mezőről vagy a magtárból szerezte a kenyérnekvalót."

( Gereben Ágnes - Megtorlások a Szovjetunióban Helikon kiadó 243., 245., 378., 379. old.)

A csellengő, bűnözésen ért vagy a politikai és társadalmi leszámolások következtében elárvult gyerekeket gyermekmenhelyeken, gyerektáborokban helyezték el,alig vagy egyáltalán nem fűtött helységekben, az ott kapott ruházatuk rossz minőségű és hiányos volt, az élelmezésük szintén ( többek beszámolója szerint moslékhoz hasonlatos löttyöt kaptak ) és még a felügyelők durva bánásmódját is el kellett tűrniük. A polgárháború évéiben pedig "szocializálás" címszó alatt - ami szexuális szolgáltatást jelentett - több ezer kiskorú lányt ( 12 évestől a 16 évesig ) utaltak ki vöröskatonáknak és katonai vezetőknek a bolsevikok uralma alatt lévő területeken. A 2. vháború után meg komplett több százezres és milliós népcsoportokat telepítgettek át egyik helyről a másikra, az út és az új lakóhely mostoha körülményeinek következtében sokan elpusztultak ( az arányokat jól mutatja, h. pl. a krími tatárok esetében az út alatt 100-ból 46 meghalt ), s utódaikra erőszakos eloroszosítás várt.

Ezeknek az embereknek a szenvedése miért lebecsülendő ? Az általad tanúsított cionista hozzáállás - hogy egyedül csak a zsidóság szenvedése a legfontosabb, és mindenki más történelmi tragédiája nem mérvadó,lebecsülendő- pedig csak gerjeszti az antiszemitizmust. Az pedig tény, hogy a Tanácsköztársaság vezetőinek legnagyobb része zsidó volt, ahogy ez igaz a Rákosi-rendszerre is. ( Attól függetlenül el kell ismerni ezt, h. amit tettek, nem zsidóságukból vagy arra való hivatkozással tették )

15 Roland2 2014. február 8. 15:28

@bloggerman77: Az internacionalizmus és a nemzeti érzelmek ellen való fellépés csak inkább a magyarországi kommunista rendszerekre volt jellemző, a környező országokban és másutt is nacionalista eszmék is keveredtek a kommunista elképzelésekkel. Amit Pol-pot-ék csináltak, az meg maga volt a megvalósított kommunista társadalom.

16 Miklós 2014. február 8. 17:44

Én is tagja vagyok a TTE-nek. Nagy figyelemmel követem amit tesz. Sajnos azonban nagyon gyakran történelem hamisítást követ el például úgy, hogy csak olyan véleményeket közöl, amik a vezetőiknek a felfogásával egyezik.

Az egy történelmi tény, hogy Magyarországot megszállták a németek. Ez nem történelem hamisítás! Az is történelmi tény hogy a megszállás előtt főleg Lengyelországból százezer számra menekültek zsidók és nem zsidók Magyarországra. Továbbá az is történelmi tény hogy a zsidók deportálása az után kezdődött, hogy a németek megszállták Magyarországot. Szerintem annak a tragédiának igenis értelmet ad a holokauszt emlékművek felállítása. Magyarországon a holokauszt ezzel kezdődött, és a folytatásban igenis aktívan részt vettek a magyarok nagy része. Ezek tények, nem történelemhamisítások!

Történelem hamisításnak azt nevezném sokkal inkább, ha letagadnánk azt, hogy Magyarország megszállása, a kormány és a kormányzó leváltása nem létezett volna. Ha sikerült volna a háborúból kilépni akkor bizony Magyarországnak egyetlen deportáltja sem lett volna. Szerintem a zsidóknak, cigányoknak, magyaroknak, eléggé nagy tragédia volt ez a megszállás. Erre hívja fel a figyelmet az emlékmű. Ezt történelmileg igenis fel kell dolgozni. De tényleg fel lehet, ha a TTE politikai kérdést csinál ebből? Az utcán kell feldolgozni? Megint egymást uszítani. A német megszállás legnagyobb vesztesei a zsidók (és a cigányok) voltak. Számomra csak egy értelme van ennek az egész cirkusznak, éspedig az hogy jönnek a választások. Szeretném azonban felhívni a figyelmet, hogy mind az áldozatok mind a bűnösök között úgy Magyarországon, mint Németországban a törésvonalak nem a jobb és a baloldal között volt. Valamilyen okból kifolyólag sok embert annyira elbutítottak, többek között a történelem tanárok is, hogy sok emberben az a kép alakult ki hogy az igaz ember az csak baloldali lehet.

Ja még csak annyit hogy az én nagyapám is az elhurcoltak között volt! Anyám, és nagyanyám egész életén keresztül a háború borzalmairól beszélt. Apám pedig 5 évet húzott le a Gulágon.

17 bloggerman77 2014. február 8. 17:48

@blogen:

"másrészt a kommunisták agyonlövése azért más kategória, mint az ártatlan civil lakosság legyilkolása"

**

Imádom, amikor a szög kibújik a zsákból.

Kutatóintézetet szerveztek, tudományosnak álcázott publikációkat jelentettek meg, de aztán csak elcsúsztok, mint Szakály.

Tehát szerinted a világnézete miatt likvidálni lehet valakit. Szép.

18 bloggerman77 2014. február 8. 17:53

@Roland2:

"Egy 1940 december 10-én született rendelet pedig 12 éves kortól büntethetővé tette azokat is, akik a vasúti sínekre valamilyen tárgyat tettek s ezzel "diverzáns tevékenységet" valósítottak meg."

**

A jelenleg hatályos magyar törvények szerint, ha egy fémdarabot teszel a vasúti sínre és rajtakapnak, közszolgálati üzem szándékos veszélyeztetése miatt rendőrségi eljárás indul ellened. A büntetési tétele 5-12 év börtön.

19 bloggerman77 2014. február 8. 17:59

@Roland2:

"1940 december 8-án megszületett az a rendelet, ami az iparitanuló iskolákból önkényesen távozó 14-16 éves tanulókat 3-tól 7 évig terjedő lágerbüntetéssel sújtotta. Az utasítást számos tanintézményben 12 éves kortól alkalmazták.'

**

Gondolom nem zavar, hogy ekkor már háború volt, és ezek az iskolák a hadiipari termelés részei voltak.

Ez nem szovjet találmány, Magyarországon is 1914-ben és 1939-ben gyakorlatilag minden gyárat hadiüzemmé nyilvánítottak. A gyárakban katonai rendtartást vezettek be, ami pl. azzal járt, hogy aki elkésett a munkából, azt a hadiüzemi parancsnok kurtavasban az üzem területén kialakított fogdába záratta függelemsértésért. Az aznapi munkanapot igazolatlan hiányzásnak vették, ami miatt újabb hadbírósági eljárást indítottak a szerencsétlen melós ellen.

20 okeyo 2014. február 8. 18:03

@Roland2: Roland2, ha azt mondanám neked, hogy takarodj innen máshova feljentősdit játszani, ugye, megsértődnél?

Maradjunk tehát annyiban, hogy a történelemhamisítás ott kezdődik, amikor egyesek össze mossák a lényegében különböző diktatúrák bûneit, és egyenlőséget tesznek közéjük.

Ennek a hamis történelemszemléletnek egyik szép példája az általad idézett törvénycikk.

Persze, ettől még feljelentheted a NYEST bátor szerkesztőit, no meg Krizsa Katalint is, de ha ezt megteszed, írd ki ide a valódi nevedet is, hogy tudjuk, kivel van dolgunk.

21 blogen 2014. február 8. 18:11

@bloggerman77: Az a szög nálad bújt ki. Alább te keseregtél, hogy nem vontak felelősségre nyilasokat néhány helyen! Nohát azokat a kommunistákat, akiket a mi csapataink lőttek agyon felelősségre vonták! Vagy mit gondolsz mit csináltak azok a kommunisták a kulákok deportálása idején, a kolhozosítás idején, a begyűjtés idején és máskor? Ja, hogy ugyanazt amit a nyilasok és más magyar hivatalnokok a zsidók kifosztása és deportálása idején!

Próbálj meg logikusan gondolkodni és ami ennél is fontosabb, tegyél meg mindent az egyenlő mérce alkalmazásáért. Ha bíróság elé lehet citálni öreg csendőrt csak azért, mert részt vett a deportálásokban, tehát ha ez bűn, akkor bizony a kommunisták azok bűnösek voltak ott a Szovjetunióban, azért mert részt vettek abban a rendszerben és lehetetlen volt nem bűnrészesnek lenni, ha az, amit a kommunizmus csinált ott bűn az alapján, hogy ugyanez bűn ha a nácizmus követte el.

22 Miklós 2014. február 8. 19:36

A történelem hamisítás legelterjedtebb módja, amikor valaki bedob egy cselekedetet a másik pedig erre egy ellenkező oldalról történt cselekedettel válaszol. Természetesen hogy a háborús időben minden oldalnak megvan a maga sérelme. Minden évben Normandia partjainál a D-day napján hatalmas ünneplés zajlik. De kérdem én azt, hogy mit lehet azon ünnepelni hogy Drezdában a győztesek néhány perc alatt több mint 80 ezer embert gyilkoltak halálra, vagy Hirosimában és Nagaszakiban olyan atombombát dobtak le amelyik százezernél is több ember halálát okozta másodpercek alatt. Ráadásul magyarok voltak akik ezt a szörnyű bombát létrehozták. (egyesek büszkék rájuk, Szilárd Leó minden elkövetett annak érdekébe hogy ne dobják le, miután főszereplőként létrehozta, azután pacifista lett) Az angolok ünneplik a háború végét, a németek és a japánok gyászolják hallottaikat, és emlékművet állítanak, hogy emlékeztessék az embereket milyen gaztettekre képes az emberiség. Szerintem az emlékmű a zsidó-magyar-cigány közös tragédiáját kell szimbolizálja. Miért nem elfogadható a zsidóság egy részének hogy a holokausztot a magyarok nagy része is tragédiának, fogja fel. Ahhoz hogy valaki azt elitélje nem szükséges zsidónak lenni! Sokan azok közül akik a kollaboránsok leszármazottai, szégyellik és bűnhődtek egész életükben azért amit tettek. Miért kell kisajátítsa akár a TTE is az ítélkezést. Az emlékmű egy szörnyű és összetett történelmi esemény kezdetét fogja megörökíteni. A német megszállás hogy létezett az tény és egy hihetetlen magyarországi katasztrófa kezdetét jelentette. Ennek a katasztrófának vagyunk ma az örökösei mindenki, zsidó, magyar, német stb. Ne maszatoljuk el a tényeket, azzal hogy nem vesszük tudomásul a megszállás tényét. Ne hagyjuk hogy a TTE a történelmi tényeket politikai célból kisajátítsa!

23 bloggerman77 2014. február 8. 20:21

@blogen:

Eszem megáll. Szerinted azért ab ovo bűnös valaki, és agyonlövendő egy idegen megszálló hadsereg katonája által, mert egy kolhoz vezetője volt (gazdasági végrehajtó szerepet viselt)?

Ez neked egyenlő azzal, aki kezében egy géppisztollyal kísérte a Duna partra a zsidókat, és szemrebbenés nélkül a folyóba lőtte őket, saját kezűleg?! Veletek tényleg komoly probléma van.

24 blogen 2014. február 8. 20:28

@bloggerman77: Jóhogy. A kolhoz végrehajtójaként kivitelezője és haszonélvezője volt emberek kirablásának, deportálásának és adott esetben meggyilkolásának is. Továbbá alább nem a dunaparti tömeggyilkosságokat elkövető keretlegényekről volt szó, te ezt írtad:

"Magyarországon is. Feldolgoztam egy magyar város vonatkozó népbírósági iratanyagát. A helyhatóság példásan megszervezte több, mint 10 ezer zsidó és zsidónak minősített személy deportálását. (Kórházból a frissen műtött szerencsétlent bútorszállító kocsival zötyögtették ki a marhavagonhoz...) A népbírósági perekben vagy felmentették a vádlottakat, vagy olyan enyhe ítéletet kaptak, hogy a büntetést kitöltöttnek vették a vizsgálati fogságban töltött idővel. Hogy miért? A vádlottak és a tanúk mindent "rávertek" egy, a háborúban eltűnt városi kishivatalnokra, akit a perben afféle helyi mini-Eichmannak állítottak be...

A nyilasokkal nem is foglalkoztak, a helyi nyilasparancsok békésen éldegélt a háború után, a kutya nem foglalkozott vele meg a cimboráival."

Ha felcseréljük a neveket:

Szovjetúnióban is a helyhatóság példásan megszervezte több, mint 10 ezer kuláknak, népellenségnek és trockistának minősített személy deportálását. (Kórházból a frissen műtött szerencsétlent bútorszállító kocsival zötyögtették ki a marhavagonhoz...)

A NKVD-ekkel nem is foglalkoztak, a helyi NKVD parancsok békésen éldegélt a háború után, a kutya nem foglalkozott vele meg a cimboráival.

Ezek ugyanazok a figurák lesznek a vidéki Magyarországon. Szal agyonlőttünk néhányat ezek közül a sötét alakok közül. Nagyszerű, kicsit pozitívabb a kép máris a II. magyar hadseregről!.

25 Roland2 2014. február 8. 20:35

@okeyo: 1: A kocsmai stílust legyél szíves őrizd meg magadnak.

2: Régebben a Nyesten volt egy félnótás ( valami Huliganthropus felhasználó nevű ), aki a hozzászólásában kétségbe vonta a holokausztot . A kommentjét törölték és kitiltották az oldalról ( jogosan ). Ha nem szeretnénk kettős mércét alkalmazni, akkor @Krizsával is ezt kellene tenni, mivel ugyanúgy törvényt sértett. De jó, ne tiltsák ki, viszont akkor is figyelmeztethetnék, hogy ilyen jogsértéseket ne kövessen el. Feljelenteni meg senkit nem akarok.

3: "amikor egyesek össze mossák a lényegében különböző diktatúrák bûneit, és egyenlőséget tesznek közéjük." Szerinted az emberek élete nem egyenértékű ? Csak azért, mert a délvidéki magyarmészárlásokban, az örmény holokausztban vagy az ukrán éhínségben kevesebb számú ember halt meg, mint a zsidó holokausztban, a zsidó holokausztnak minden szempontból prioritást .- sőt, viszonyítási alapot ! - kell élveznie mások tragédiáival szemben ? Szerinted az örmény népírtás vagy az ukrán holodomor áldozatainak rokonait vigasztalja az a hozzáállás h. " de a holokausztban ennél is többen haltak meg " ? Szerintem meg egyik népirtás áldozatait sem kell a másik fölé helyezni. Az egyik rendszer etnikai , a másik osztály alapon ölt. Az egyik gázzal, a másik éheztetéssel gyilkolt milliókat, közös nevezőként pedig halálra is dolgoztattak tömegeket. És amint olvashattad, a Horthy-rendszer bűneit is említettem.

Nekem nincs bajom a zsidókkal, nem kétlem, h. a történelem során sokszor bántották őket, felőlem bármikor megemlékezhetnek a tragédiáikról (amit gyakran meg is tesznek ), nekem azzal nem tesznek rosszat. Az viszont kétségtelen, és ezt senki nem tudja tagadni, h. más történelmi tragédiákról az emberek sokkal kevesebbet tudnak, kevés figyelem irányul rájuk a köztudatban,pl. hány film,könyv , múzeum,emlékmű ,stb készült az örmény holokausztról, a holodomorról vagy más történelmi tragédiákról ( szemben a holokauszttal )? Ezen katasztrófák áldozatai is megérdemelnék, h. nagyobb figyelmet kapjanak.

@bloggerman77: És ugye tudod, hogy ezekben a gyereklágerekben virágzottak a járványok is ( tífusz, kolera,stb), tehát meg volt rá a sansz ( nem kicsit ), h. akár meg is halhat az a gyerek, aki odakerül ?

26 bloggerman77 2014. február 8. 20:38

@Miklós:

Tudod, amikor a németek még nyerésre álltak, Horthy személyesen mondta: "Mi hirdettük először hangosan az antiszemitizmust Európában."

A modern Európa első zsidóellenes törvényét Magyarországon alkották meg. (Numerus Clausus)

A zsidótörvényeket a magyar parlament önként és dalolva vezette be. Akkor meg voltunk szállva? Nem. Sőt a Kállay-kormány alatt arról értekezett a magyar politikai elit, hogy Magyarország európai középhatalom. :)

Ezután röhejes az erőlködésetek, azt bizonygatni, hogy Magyarország miféle paradicsom volt a zsidóságnak.

27 bloggerman77 2014. február 8. 20:43

@blogen:

A szovjet kolhozosítás a 30-as évek elején zajlott le.

Egy 1942-ben, a magyarok által agyonlőtt kolhoz-elnöknek (aki a sztálini tisztogatások miatt kialakult káderhiány miatt egy fiatal ember volt) mi köze volt a tíz évvel korábbi eseményekhez?

Továbbmegyek: a szovjet vidéki tanító mit követett el, hogy golyót kapott a fejébe? Ja csak annyit, hogy a hitleri Lebensraum területén ki kellett irtani az "alsóbbrendű népek" értelmiségét?!

28 bloggerman77 2014. február 8. 20:56

@Roland2:

blogen módszerét alkalmazva:

"És ugye tudod, hogy ezekben az internálótáborokban virágzottak a járványok is ( tífusz, kolera,stb), tehát meg volt rá a sansz ( nem kicsit ), h. akár meg is halhat az az amerikai japán bevándorló, aki odakerül ?"

Az örmény népírtás, az ukrajnai éhínség azért nem foglalkoztatja a világot, mert a nyugat szempontjából nem történt más, mint hogy félig civilizált barbárok ölték egymást.

A ruandai népírtás meg ennek a négyzetre emelése. A Hotel Ruanda c. filmben mondja a Nick Nolte alakította ENSZ tábornok: "Maguk a mi szemünkben még csak nem is niggerek, csak afrikaiak, a nyugat semmit nem fog tenni, hogy megmentse Önöket. Sajnálom, nem tehetek semmit”

29 blogen 2014. február 8. 21:16

@bloggerman77: Most úgy viselkedsz mint a kígyó a parázson. Próbálod valahogy kimagyarázni, hogy a kommunizmus a nácizmuséval egyenrangú bűnei és bűnösei mégse olyan bűnösök, mi több e bűnök végrehajtóinak és haszonélvezőinek felelősségre vonása volt a bűn.

Hát nem. A helyi szovjet elit vezető szovjet tisztségviselőinek agyonlövése egyszerű és jól megérdemelt elszámoltatás volt, ha ilyesmi történt. A vidéki tanítót pedig ez nem érintette, ha például olvastad volna Dr. Somorjai Lajos magyar katonaorvos naplóját, akkor tudnád, hogy a tanítókkal és más egyértelműen nem bolsevista hivatalnokokkal kifejezetten jó viszonyt alakítottak ki a magyar tisztek.

Jobb lenne, ha abbahagynád ezt, csak jobban belegabalyodsz a saját alaptalan demagógiádba!

30 tenegri 2014. február 8. 22:22

@blogen: "e bűnök végrehajtóinak és haszonélvezőinek felelősségre vonása volt a bűn."

Sem a "kommunista", sem a "náci" címke ráakasztásával történő agyonlövés nem felelősségre vonás. Aki viszont ezt elfogadhatónak, sőt kívánatosnak és dicséretesnek tartja, azzal valóban nehéz mit kezdeni.

31 tenegri 2014. február 8. 22:25

@blogen: "Próbálod valahogy kimagyarázni, hogy a kommunizmus a nácizmuséval egyenrangú bűnei és bűnösei mégse olyan bűnösök"

"agyonlövése egyszerű és jól megérdemelt elszámoltatás volt"

Nem láttam olyat az alábbiakban, hogy bloggerman77 a nyilasok vagy a náci kollaboránsok, illetve az ezzel felcímkézettek automatikus agyonlövését hiányolta volna, vagy akár utalt volna rá, hogy ezt helyesnek gondolná.

32 blogen 2014. február 8. 22:44

@tenegri: Ha a történelmet nézzük, akkor ez az általános módja a felelősségre vonásnak. Igazából még a nyugati civilizáció se tud mást felmutatni, legföljebb az agyonlövést cseréli börtönre. Ennek az oka abban keresendő, hogy az elszámoltatás egy bizonyos nézőpontból tud csak megtörténni. Ugye arról van itt szó, hogy mi a bűn és nincsenek objektív bűnök, ezért az bűnösöket csak erkölcsi/ideológiai alapon lehet elítélni. Az agyonlövetéshez vezető procedúra teljesen lényegtelen. Se Nürnberg, se a magyar vagy a szovjet népbíróságok nem voltak tisztességes elszámoltatások, ahogy nem azok a jugoszláv polgárháború bűneit vizsgáló eljárások sem.

A hipotetikus elveknek itt nincs jelentőségük, mert csak a valóságos gyakorlat létezik. A bűnösök elszámoltatása számít csak azok számára, akik szerint a tettek amit elkövettek bűnök.

33 Miklós 2014. február 8. 22:46

@bloggerman77: Kedves Bloggerman77. Én tisztelem a véleményed. De hidd el nekem, hogy ha amikor a téma az, hogy lehet-e állítani egy olyan szörnyű, a magyar nép (beleértve a zsidókat és cigányokat is) ellen elkövetett tett mementójaként emlékeztetőt, akkor te időben az, az előtti dolgokról kezdesz beszélni, akkor bizony két különböző mozit nézünk. Nem kétlem, hogy igazat mondasz, de most nem arról van szó. Ebbe a történelemferdítésbe nem megyek bele! Nem kezdem a Horthy korszakot mentegetni. Most arról van szó, hogy a magyarság (amibe természetesen beleszámítom Radnótit, Szerb Antalt stb. vagyis az összes zsidót, aki nem akarja magát kizárni a magyarság köréből ) számára az egy tragédia volt. A tragédia annál nagyobb volt, ha akkor és ott voltak a németeknek magyar támogatóik! Az okokról sem akarok beszélni mert mindaz elferdíti a történelmi tényeket. Tragédia történt, amikor a németek megszállták Magyarországot, és a deportálások okozták a legnagyobb traumát ami a magyarságot érte, az első világháború óta. Sajnos erre a traumára csak későn tanították meg az embereket, de most már itt az ideje, hogy megismerjük az igazságot, és ne pedig eltussoljuk mintha nem is lett volna német megszállás. Azt is illik tisztázni, hogy kik voltak azok, akik segítették vakbuzgón a megszállókat, és azt is meg kell tudnunk, hogy kik voltak az ellenállók, zsidók és nem zsidók.

34 Roland2 2014. február 8. 22:50

@bloggerman77: "Az örmény népírtás, az ukrajnai éhínség azért nem foglalkoztatja a világot, mert a nyugat szempontjából nem történt más, mint hogy félig civilizált barbárok ölték egymást." És ez szerinted helyes hozzáállás ?

Nekem is az a benyomásom kezd lenni, h. ugyan elismered a kommunisták bűneit, de azokat mégsem tartod a nácikéhoz hasonlíthatóan annyira rossznak. Ez hasonlít egyes magyarországi - vagy nyugat-európai - baloldali értelmiségiek hasonlóan mismásoló hozzáállására.

35 tenegri 2014. február 8. 22:53

@blogen: A sors óvjon mindenkit, hogy egy zavarosabb (ne adj isten háborús) helyzetben a te kezedbe bármiféle szintű hatalom kerüljön. Ugyanakkor némileg megnyugtató, hogy a saját agyonlövéseddel (amire remélem soha nem kerül sor) szemben nem merülne fel kifogásod, ha azt a tiédtől eltérő ideológia követője hajtja végre.

36 blogen 2014. február 8. 23:40

@tenegri: Gyilkolni, emberiség elleni és háborús bűnöket elkövetni a hozzád hasonlóak szoktak, az álszent és hazug "erkölcsös" emberek. Nekik van meg az alapjuk ehhez: az erkölcs, a világnézet, a védelemre szoruló értékek. Aminek a nevében és érdekében, ha a törvényes rend felbomlik ölni lehet és kell is. Nem a világot reálisan látó racionális emberek szokták elkövetni ezeket a bűnöket, azoknak nincs vezérelvük ehhez, ezért azok szarnak rá. Én például nem pazarolnák időt és erőforrást ideológiai ellenség legyilkolására, ha az nem okoz nekem kárt, te viszont legyilkolnál engem, hogy megvédd az élő értékeidet a vélt fenyegetéstől amit jelentek.

37 tenegri 2014. február 9. 00:09

@blogen: "te viszont legyilkolnál engem"

Kérlek, mutass már rá, hol tettem a legkisebb utalást is rá, hogy szeretnélek téged legyilkolni vagy akár csak legyilkolva látni? És arra is, hogy hol kívántam ezt bárki másnak. Érdekes gondolatmenet, hogy ha nem értek egyet a véleményeddel, miszerint helyes és természetes ideológiai alapon tarkónlőni embereket, s ebből kifolyólag nem szeretnék a kezedben hatalmat látni, akkor én álszent, potenciális háborús bűnös vagyok.

38 blogen 2014. február 9. 00:15

@tenegri: Volt ott egy érvelés is. De ha gondolod előkeresheted ismert vagy csak alkalmi tömeggyilkosok megnyilatkozásait abból az időből, amikor ők maguk se gondolták volna, hogy tömeggyilkosok lesznek. Biztos vagyok benne, hogy meglepődnél, milyen jó emberek voltak!

Pont mint te. Tudták, hogy a társadalmat meg kell védeni bizonyos alakoktól és amikor úgy alakultak a dolgok meg is tették.

39 tenegri 2014. február 9. 00:30

@blogen: Az érvelésed a kollektív bűnösségre alapult, s annyi volt, hogy biztos mind jól megérdemelték, hisz kommunisták voltak (vagy hát valaki azt mondta róluk, de ez neked mindegy is), illetve mivel hasonló gyilkolászást a történelemben már sokszor csináltak, természetes, hogy ilyet elkövetni nem elítélhető, sőt helyes. Bárkiknek a legyilkolását az eddig itt megszólalók közül eddig csak te helyeselted, s tartottad megoldásnak. Mélyen remélem, hogy ezt csak elméleti síkon gondolod így, s ha gyakorlat közelébe kerülnél átértékelnéd.

40 blogen 2014. február 9. 00:37

@tenegri: Nem arról az érvelésről volt szó, hanem arról, hogy lesz az erkölcsös kisemberből gyilkos. Mindegy.

Az viszont nem, hogy olvasási nehézségeid miatt nem jutottál el odáig, hogy a szovjet rendszer helyi vezető tisztviselőiről írtam, mint akik kiérdemelték a golyót a huszas és harmincas évek tettei után.

41 tenegri 2014. február 9. 01:12

@blogen: "Nem arról az érvelésről volt szó, hanem arról, hogy lesz az erkölcsös kisemberből gyilkos."

Te helyeselted az ideológiai alapú gyilkolást és mégis szerinted az fogja elkövetni, aki ezt ellenzi? Fura okfejtés.

"akik kiérdemelték a golyót a huszas és harmincas évek tettei után"

Hogy ki érdemel felelősségre vonást és milyet, azt nem így kell eldönteni. Ha egy megszálló hadsereg akár etnikai, akár ideológiai, akár más címkék osztogatásával összefogdos embereket és agyonlövi őket, az nem felelősségrevonás, hanem gyilkosság - akárki is van a fegyver egyik vagy másik végén. Egyébként komoly kétségeim vannak, hogy ezeket az eseteket az elkövetők felelősségrevonásnak szánták volna, s nem megfélemlítésnek, ideológiai tisztogatásnak és az ellenség szervezési, vezetési képességei gyengítésének.

42 blogen 2014. február 9. 07:45

Én nem helyeseltem az ideológiai alapú gyilkolást, épp ellenkezőleg. Mélységesen elítélem a hozzád hasonlóak gondolkodásmódját. Én az ideológiai alapon gyilkolók számonkérését helyeseltem alább. A helyi bolsevista tisztségviselőt agyonlövéséről volt szó még mindig a II. magyar hadsereggel kapcsolatban feljegyzett eset miatt.

Annak pedig semmi jelentősége, hogy te mit szeretnél, nem kívánságműsor volt, a valóságban, akkor és ott, a helyi társadalom együttműködésével ők így döntötték el.

43 Krizsa 2014. február 9. 08:22

A tömegyilkosságok valódi oka és célja mindig mega-rablás.

A holokauszt egy nagyipari tröszt (egy állam) által megvalósíott, fél Európára kiterjedő vagyonrablás volt. Azért kellett kiirtani a cscsemőket is, hogy ne legyen, aki bármit visszakövetelhet. Ha esetleg megtudná valahonnan, hogy mijük volt. De 70%-ban nem is maradt túlélélő, tehát nagyon sokan, még az elők sem tudtak bizonyítani semmit..

S még a túlélők nagy része is leköpte és visszautasította a német kártérítést. Mint az én második férjem: LAX KÁROLY JÁKOB, budapesti születésű, volt munkaszolgálatos - áldott legyen az emléke. Anyját kiirtották Auschwitzban, a bátyja ugyan felszabadult, de csak pár napot élt még, mert belehalt az evésbe. Az izraeli állam azonban, a viszautasítók helyett mégis elfogadta a bizonyítottan járó kártérítéseket. A férjemnek csak az anya elégett poraiért akartak adni, másuk nem volt.

Nemrégiben az egyik rokona (a férjemnek) felhívta a figyelmemet, hogy most már én is kaphatnék őhelyette, mert a németek olyan kevésnek tudtak visszadni bármit is, hogy szégyenükben ma már erre is hajlandók.

"Az én férjem végakaratát, azt hogy köpött a német kártérítésre, én váltsan pénzre? Elment az eszed? Ha még egyszer ezt felemlíted, soha többet nem állok szóba veled." Pár nap mulva megint felhívott az illető. Bocsánatot kérek, mondta. Soha többet nem mondok ilyet, de másnak sem, soha. Kérem a Fennvalót, hogy ő is bocsásson meg nekem - ha Te megbocsátasz.

Én nem. És akkor (a zsidó vallási törvények szerint, ha a károsodott ember nem bocsát meg, akkor az isten sem) - tehát ő se bocsátja meg, amit mondtál. Nem mindenre van bocsánat. De beszélni azért hajlandó vagyok már veled. Ebben maradtunk.

44 Roland2 2014. február 9. 10:57

Az a szemlélet, h. Magyarországot áldozati szerepben tüntessék fel a német megszállás kapcsán, már csak azért sem helyes, mivel a magyar közvélemény ha nem is pozitívan, de legalábbis semlegesen viseltetett a német bevonulás helyzetére ( a magyarok többsége jobban félt a Vörös Hadseregtől - sokak emlékében még élt a Kun Béláék terrorja - , és valóban inkább szövetségesi segítséget látott a német megszállásban. És inkább választották az európai "kultúrnépet", mint a keleti "hordákat". ). A magyarországi németség pedig több helyen ünnepséggel és virágcsokorral üdvözölte a német csapatokat. A német megszállókkal nem is nagyon volt atrocitása a civil lakosságnak.

Tehát a magyarok többsége nem nem érzett áldozati szerepet a német megszállás idején.

45 Roland2 2014. február 9. 10:59

nem érzett áldozati szerepet a német megszállás idején.

46 mederi 2014. február 9. 11:01

@Krizsa:

"A tömegyilkosságok valódi oka és célja mindig mega-rablás."

Szerintem is. Az állam mint erőszak szervezet nem tévesztendő össze a nemzettel, ami szerintem egyfajta kulturális csoportosulás.

A történelmet jóformán a háborúk sora írta, és mindig a győztesek szemszögéből maradt fenn az írott emlékezetben.

A nép, aki akármilyen izmusok alatt (sajnos) "végrehajt" úgy vélem maga is áldozat.. )-

47 blogen 2014. február 9. 11:16

@Roland2: Ez esetben Franciaország se volt megszállt áldozata a német agressziónak, hiszen a francia közvélemény többsége is szimpatizált a németekkel, mind a megszállt, mind a meg nem szállt területeken, amely utóbbi részen még németbarát kormányzat is működött. Többek között ezért volt olyan jelentéktelen a francia ellenállás (ott is a háború után kezdett csak nőni a partizánok száma).

48 blogen 2014. február 9. 11:21

@mederi: A szétválasztás lehetetlen, az összes lehetséges szuverenitási teóriában szerves egységet alkot az állam és a nemzet.

tradicionális szuverenitás, avagy a korona szuverenitása: az állam a koron a tulajdona, a nép a korona alattvalója, a nemzetet az alattvalók közössége alkotja a koronával organikus egységben (fej, azaz kormányzó hatalom a király, nemesség, azaz a hadsereg a karok, értelmiség azaz az egyház a törzs és a lábak az adófizetők a tradicionális ábrázoláson)

államszuverenitás: a nemzetet az állam szervezi meg a saját keretei között az uralma alá tartozó néptömegből. Az államot általában egy államalkotó tényező hozza létre, a konzervatív realista államelméletek szerint ez valamilyen fegyveres kisebbség.

népszuverenitás: az államot a nép szervezi meg saját akaratából az állam szuverén területén található erőforrásokból. Az idealista vagy baloldali elméletek szerint a nép öntudatos tömeget alkotva irányítja a saját sorsát.

49 okeyo 2014. február 9. 11:38

@blogen: "Én például nem pazarolnák időt és erőforrást ideológiai ellenség legyilkolására, ha az nem okoz nekem kárt,..."

A Horthy-korszakban, a II. VH éveiben, kit tekintettél volna "neked kárt okozó ideológia ellenségnek" - kinek a legyilkolására pazaroltál volna időt és erőforrást?

Igaza van @tenegrinek: A sors óvjon mindenkit, hogy egy zavarosabb (ne adj isten háborús) helyzetben a te kezedbe bármiféle szintű hatalom kerüljön.

50 okeyo 2014. február 9. 11:53

@Miklós: "Tragédia történt, amikor a németek megszállták Magyarországot, és a deportálások okozták a legnagyobb traumát ami a magyarságot érte, az első világháború óta."

Talán így elfogadható lenne az érvelésed:

Tragédia történt, amikor Magyarország hagyta, hogy a szövetséges Németország csapatai megszállják az országot, és a magyar állami hatóságok által előkészített és végrehajtott deportálások okozták a legnagyobb traumát, ami a magyarságot érte, az első világháború óta.

51 blogen 2014. február 9. 11:57

@okeyo: Nyilasokat. Ők jelentették a legkomolyabb belső veszélyforrást a rendszerre nézve. A nyilaskeresztes párt és néhány kisebb, de nem jelentéktelen szélsőjobboldali párt VEZETÉSÉT és prominens ideológusait, továbbá az illegális kommunista párt néhány tucat vezető tagját likvidálni kellett volna még a harmincas évek legvégén, amikor a velük ideológiailag rokon nagyhatalmak megjelentek a magyar határoknál. Ám ez mellékes probléma lett volna még akkor is, a fő problémát a németbarát elemek jelentették. A közigazgatást kellett volna megtisztítani tőlük. Igaz, nem likvidálással, hanem egyszerű elbocsájtás is elegendő lett volna. Ez korunkra is igaz, az európéer elemeket rég el kellett volna távolítani a magyar a közigazgatásból, mivel Magyarország az EU tagja és ezért nemzetbiztonsági szempontból aggályos, hogy a közigazgatás sok vezetője elkötelezett Európa-barát, így ugyanis a szövetségen belül túlságosan megértőek az európai partnereink szempontjai iránt. A történelem legalapvetőbb tanulságai közé tartozik, hogy mindig légy résen, ha a barátaidról van szó, mivel csak a nyílt ellenségeid megbízhatóak, mert ők már felfedték a szándékaikat.

52 prolu 2014. február 9. 12:03

Véletlenül kerültem az oldalra, ehhez a témához és elolvastam az összes hozzászólást.

Az a véleményem, hogy az itt leírtak tükrözik a jelenlegi társadalmi helyzetet és állapotokat. Kivételt képeznek az arányok, a jobb és baloldaliak - akik itt többen vannak - között, ami a valóságban fordított.

A legértelmesebb és legtényszerűbb résztvevő kétségtelenül Blogen !

53 tenegri 2014. február 9. 12:11

@blogen: "Én nem helyeseltem az ideológiai alapú gyilkolást, épp ellenkezőleg."

Ahamm... Nyilván nem ideológiai alapú gyilkolás, hogy aki kommunista, ne adj isten még helyi vezető is, az megérdemli a minden további indok nélküli helyben agyonlövést. Márpedig ezt helyeselted. Az #51-ben említettek szerint pedig más ideológiákra is szívesen kiterjesztenéd ezt. Köszönöm, nekem ennyi bőven sok.

54 blogen 2014. február 9. 12:22

@tenegri: Nem ideológiai, hanem pozíció alapú elszámoltatás. Ha valaki a bolsevista rendszer helyi vezetője volt, na ő érdemelte ki golyót, mivel pozíciójában szükségszerűen és kivétel nélkül végrehajtó és haszonélvező részese volt a szovjet rendszer emberiség elleni bűneinek. Az 51-es komment is erről szó, külön nagybetűvel is szedtem, hogy e pártok és mozgalmak "VEZETÉSÉT", és nem ideológiai alapon a tagságát. Nehéz olyanokkal társalogni, akik nehezen olvassák az írt szöveget és megérteni pedig egyáltalán nem tudják. Súlyos probléma Magyarországon a funkcionális analfabétizmus és ez az alábbiak alapján téged is érint, bármit is hiszel magadról.

55 tenegri 2014. február 9. 12:56

@blogen: Köszönöm, nem szükséges tovább ragoznod, a véleményed eddigi hozzászólásaidból is egyértelmű volt, s láthatólag továbbra sem változott. Nem igényled, hogy konkrét tettekért konkrét egyéneket vonjanak felelősségre (ha már volt valami, amiért ez járhatna), jobban örülsz ha ilyen apróságokkal nem kell pepecselned, s ideológiai besorolás alapján általánosan jár főbelövés (hiába gondolod, hogy a vezető-nem vezető bármit is finomít rajta és kibújhatsz vele a világnézet alapú legyilkolás alól).

56 blogen 2014. február 9. 13:12

@tenegri: Csak a te súlyos szövegértési problémáidra derült itt fény. Én csak azokat az agyonlövetéseket helyeseltem alább, amelyek konkrét tetteket vagy részvételt e tettek elkövetésében büntettek. Hiába próbálsz szánalmat kelteni a bolsevista gyilkosok iránt, akik kuláktalanítottak minden orosz faluban (ahogy minden magyar településről deportáltak zsidót, úgy minden orosz faluból is kulákot, vagy megölték helyben), akik minden esetben pusztán már vezető pozíciójukból adódóan is haszonélvezői voltak az osztályellenségek kirablásának, stb, ez nem fog összejönni ilyen nyomorúságos hazudozással amit itt előadsz.

Szánalmas vagy és valamiért védelmedbe vetted a kommunista népirtásért személyesen felelős embereket. Ez legyen a te bajod. Veled ellentétben én úgy gondolom, hogy a konkrét bűnösök megbüntetése nem elítélendő cselekedet. Akkor sem, ha az a részletesen kidolgozott bírósági koreográfiák nélkül, pusztán statáriális úton kerül kivitelezésre hadszíntéri körülmények között.

57 Krizsa 2014. február 9. 13:17

@tenegri: Blogen kitanult demagóg, bár az alapokat ő sem érti. Annyit ért, hogy a vezetők kiküszöbölése: vagy szó nélküli lelövéssel, vagy megfélemlítéssel, vagy eltávolítással az állásából, - mikor mit lehet megtenni bűntetlenül - ez a legfontosabb. A MÁSIK "ideológia" vezető rétegének azonnali felülkerekedéséhez. .

De mi is az az ideológia?

És mi van a törvényeséggel? Egészen odáig, hogy ki maradhat életben, lelövés nélkül?

Tudja a szavazó azt, hogy mire (nem kire, mert mind bábu csak)szavaz? Van valami rálátása? .

Tudja akár a megszavazott elit, hogy mit akar? A saját jólétén és életben maradási szándékán kívül mást nem. Legtöbbször a megválasztott sem tudja, mi lesz most, mert nem is ő jelelölte ki önmagát, hanem... S a legritkább esetben van elég képzettsége is. Mihez? Mindenhez nem lehet neki, nekik. És ha van is valamihez képzettsége, mit számít? A legritkább esetben van, akár csak részkérdésekben önálló döntési lehetősége.

Mi az, hogy jobb és baloldal? Szavak. Nincs értelmük.

58 Krizsa 2014. február 10. 11:22

@mederi: Csak azt egészíteném ki, hogy megfogalmazzuk, mi a nemzet?

Szerintem a kultúrális csoportosulás nem elég a fennmaradáshoz, vagyis én a legfontosabbnak a közös nyelvet tekintem. A mi nyelvünknek flektált, kb. 2000 szavas alapszókincse, és az ősi szerkezet által máig "irányított" (többezer év óta determinált) nyelvtana van.

Ez az alap gyöknyelveknél sokezer év alatt sem változik. (S a többi ragozó, de már nem gyöknyelveknél is csak nagyon keveset.) A nyelv a nemzet legfontososabb összetartó ereje. A MA összetartó ereje.

A másik, nem kevésbé fontos dolog a nemzet által birtokolt földterület. A nemzet túlélésének feltételei:

1. közös nyelv, lehetőleg közös kultúrával

2. a nemzet sajátjának érzett, megvédett, semennyiért, semmikor áruba nem bocsátott FÖLDTERÜLETE.

Az értelmetlen jobb és baloldalizás helyett ezt a két dolgot kellene megkövetelni a döntéshozóktól. M.o. földje ne legyen el adható. Még magyar állampolgárnak sem! Mert ha az egyén elöregszik, megszorul, stb. akkor végül idegennek is el fogja adni! Ne tudja többé el-, csak bérbeadni. Lehet a bérlet hosszú időre és akár ugyanolyan áron is? Persze. Az ár nem számít, csak az, hogy az ország földje ne "kerülhessen ki" az országból. Az újraeladásra kerülő föld már a nemzeté legyen, vagyis az állam birtokában maradjon - s új tulajdonos nie legyen ezentúl, csak bérlő.

De akkor a döntéshozó (a kormány) mégiscsak eladogathatja majd egyszer? Ha beveszed az alkotmányba, hogy senki nem adhatja el, az "állam" sem, akkor ezt nem lehet megkerülni.

Hasonló keménységgel kell megkövetelni a magyar nyelv kutatását és oktatását. Az idegen nyelvekkel való egybekeverést, összehasonlítást szigorúan csak az idegen nyelvek oktatásába engedni be. Az egyáltalán nem baj, ha az ország 3/4-ed része is fog tanulni idegen nyelveket. De minden idegen nyelvi-nyelvtani ismeretet tilsanak meg a magyar HELYETT tanítani.

A napi gazdasági érdekek, hogy bármely szakember könnyebben tudjon munkát találni az országon kívül, vagy kilevelezni országon belülről, NEM A MAGYAR NEMZET érdeke. A nemzet fennmaradásának érdekét nem tiporhatja le az országon kívül dolgozók nagyobb fizetés igénye, sem a szabad elvándorlási érdek.

A jobb és balolddali ravaszkodás helyett elsősorban ezt a két dolgot kell megkövetelni a jelöltektől.

S ha ezekre nem kötelezi el magát, akkor tökéletesen mindegy, hogy melyik oldalról jött... az ajtón menjen ki.

59 Miklós 2014. február 10. 18:34

@bloggerman77: Hogy Horthy mit mondott a megszállás előtt az nagyon fontos. De mi köze van a megszálláshoz? Arról is beszélni kell hogy Horthy mit mondott de szerinted nem történelem hamisítás az ha letagadjuk, vagy elhallgatjuk a német megszállást. A történelem hamisítás pont abból áll ha egy történelmi tényt ami az egész Magyarországnak egy katasztrófát jelentett, (és itt előtérbe helyezem zsidó polgártársainkat, hisz nekik még nagyobb katasztrófát jelentett mint a többi magyarnak, hisz sokan közülük az életükkel fizettek), azzal tussolunk el hogy arról ne beszéljünk, azt ne dolgozzuk fel, mert ugye Horthy. Nem kedves blogozó társam, ami a történelemhez tartozik azt mind fel kell dolgozni, és minden disznóságot embertelenséget tisztázni kell. Itt nem lehet szelektálni főleg azért nem mert a holokausztot már nagyon sokat kihasználták. Mint elhurcolt leszármazott igenis helyesnek találom hogy a megszállásról is tájékoztassanak, és mivel ez volt a nyitánya a magyarországi szörnyűségeknek akkor megérdemel egy emlékeztetőt a jövő nemzedékének.

Egyébképpen ne gondolja senki sem hogy a német megszállás az jót hozott a magyaroknak. A revíziót bizony elismerte az Antant is. Ha sikerült volna a kiugrás a románok előtt akkor bizony lehet hogy édes hazám a Székelyföld nem kéne most az autonómiáért harcoljon. Sem a labancok sem a Großdeutsches Reich soha semmi jót Magyarországra nem hozott és és mint nagyhatalom akkor is és ma is sikeresen erőlteti akaratát a kompországra. Nagyon sajnálom hogy a történelmi tényeket olyan szervezet mint a TTE is legszívesebben elhallgatná.

60 Miklós 2014. február 10. 18:39

@okeyo: Átfogalmazhatod hozzászólásomat. A tényen nem változtat. A történelem az nem én írom. Megtörtént és az tény! Annál szomorúbb hogy voltak akik várták a megszállást. De mi jót hozott az Magyarországnak? Az egészet 70 év távlatából kell nézned. És így kétségtelen hogy nagy csapás volt még akkor is ha akkor egyes magyarok másként gondolták!

61 Roland2 2014. február 10. 20:30

@Miklós: Az egykori nyugati antant hatalmak csak az 1. bécsi döntés ellen nem emelték fel a szavukat - tkp. nem izgatta őket - , a 2. bécsi döntés ( Észak-Erdély ) kapcsán viszont Nagy-Britannia, az USA és az emigráns francia kormány is diplomáciai nem tetszését fejezte ki. Tehát az, h. elismerték volna a revíziós döntéseket, túlzás. A magyar revíziós törekvéseket egyedül csak a németek és az olaszok támogatták ( a nyugati hatalmak csak ímmel-ámmal tettek kétértelmű megjegyzéseket a határok módosításával kapcsolatban, ami érthető is, hiszen a kisantant államok az ő kreálmányaik voltak, őket tekintették elsődleges partnereiknek a térségben ), ezért is sodródott az ország végül a németek "hálójába".

"Ha sikerült volna a kiugrás a románok előtt akkor bizony lehet hogy édes hazám a Székelyföld nem kéne most az autonómiáért harcoljon." Ebben sem lennék biztos...

62 Miklós 2014. február 11. 17:46

@Roland2: Én sem vagyok biztos és bánom magam is hogy nem maradtam a témánál: Tehát a történelem hamisítás akkor keletkezik ha valaki például a német megszállásról beszél és másik azzal akarja például elhallgattatni hogy de hát a magyarok aktívan részt vettek a holokausztban. Mindkettő igaz de mindkét igazságot fel kell kutatni egyikat sem szabad letagadni!

63 Roland2 2014. március 6. 16:57

@Miklós: " A Románia számára készített szovjet fegyverszüneti tervezetből kiderül, hogy Moszkva már jóval a román kiugrás végrehajtása előtt Bukarestet favorizálta Erdély hovatartozása kapcsán. Sztálin 1943 decemberében közölte Benešsel, a csehszlovák emigráns kormány miniszterelnökével, hogy Erdélynek a "román demokrácia megmentése érdekében románnak kell maradnia." Erdély hovatartozásának tehát - nagy valószínűséggel - nem volt köze Magyarország kiugrásához. "

( Rubicon 2014/3 szám 53.old. )

Sztálin talán a balkáni tervei miatt akart kedvezni Romániának, ugyanis komolyan felmerültek olyan tervek a szovjet vezetésben, hogy Bulgária ( ami alapvetően egy russzofil nép, Bulgária nem is üzent hadat a Szovjetuniónak, a Vörös Hadsereg bevonulását pedig alapvetően pozitívan fogadta a bolgár lakosság ) és Jugoszlávia ( Tito állítólag maga tett ilyen ígéretet Sztálinnak ) előbb-utóbb a Szovjetunió része lesz. Románia volt a kulcs ezekhez a tervekhez, valószínűleg ez is közrejátszott Erdély kérdésében ( Sztálin el akarta nyerni a románok szimpátiáját ).

Az a vélekedés, amit egyes történészek osztanak és amit az iskolában tanítanak, miszerint a háborúból való kiugrás és átállás elszalasztott jó lehetőség lett volna, nem igaz : a nyugati szövetségesek számára a Duna-medence stratégiailag nem volt fontos, a szövetségeseknek csak azért lett volna jó a kisebb csatlós államok kiugrása/átállása, mert ez német erőket vont volna el a nyugati frontról ( a partraszállás megkönnyítése miatt ), cserébe viszont SEMMIT nem ígértek.: se segítséget,se a határok megtartását, se a szovjet bevonulás elkerülését. A Magyarország elleni német agresszió a szövetségeseknek közvetetten csak jól jött volna ( ezt brit és amerikai diplomaták nyíltan kifejtették ), amikor Baranyai Lipót küldött kifejtette a német megszállás negatív lehetőségeit Allen Dulles-nek , az amerikai OSS rezidensének és kollégájának, Royall Tylernek, ők csak azt felelték : " háború van, könyökünkig ér a vér, néhány százezer élet ide vagy oda, már nem számít". ( Rubicon 2014/3 55. ol. )

Gondoljunk csak bele, ha Magyarország átállt volna és esetleg hadat üzent volna a németeknek, valószínűleg nemcsak a zsidó, de a magyar civil lakosság is súlyosabb veszteségeket szenvedett volna - hiszen immár ellenségek, árulók lettünk volna a németek szemében. Cserébe viszont semmit sem kaptunk volna a szövetségesektől.

A balkáni partraszállásba vetett hit szintén illúzió volt - ha meg is valósult volna-, ugyanis Sir Allen Brooke brit követ Sztálinnal való tárgyalásán abban állapodtak meg, h. ha meg is valósul a balkáni partraszállás, az előrenyomulás a Balkán nyugati sávján haladna felfelé ( Magyarországot elkerülve ) és Bécsben várná be a Vörös Hadsereget. De ha úgy alakult volna, és mégis a nyugati szövetségesek vonultak volna be Magyarországra, akkor is egy idő után átadták volna a fennhatóságot a szovjeteknek , hiszen már a teheráni konferencián Kelet-Európát szovjet érdekszférába sorolták.

A párizsi béketárgyaláson a brit küldött nyíltan megmondta magyar kollégájának, h. mivel a nyugati hatalmak '38-ban cserbenhagyták Csehszlovákiát, semmi olyan döntést nem hozhatnak, ami károsan érintené őt { a határokkal kapcsolatban }. Ráadásul a kelet-európai térség rendezésében Sztálin szava volt a döntő , ő meg a románoknak kedvezett, a Délvidék meg eleve ugrott , hiszen Tito és Sztálin jóban voltak ekkor még.

Tehát nem kell sajnálni, hogy elszalasztottuk a kiugrást, mert haszna nem lett volna.

64 blogen 2014. március 25. 13:58

Nem is olyan rég szó volt itt a nemzetbiztonsági okból elkövetett likvidálás gyakorlatáról, ami sajnálatos módon néhány kritikus magyar korszakban elmaradt és ez tragikus következményekkel járt az országra nézve. Velünk ellentétben az ukránok nem haboztak és pontosan azt tették amit alább írtam:

Az ukrán puccs mögött álló neonáci Jobb Szektor vezetőjét az ukrán belbiztonsági szolgálat különleges alakulata egyszerűen kivégezte:

rt.com/news/sashko-bily-dead-reports-013/

Hát így megy ez.

Információ
X