nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tizenkét új utcanév Budapesten

Tizenkét közterület elnevezéséről, illetve nevének megváltoztatásáról dönthet jövő szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

MTI | 2013. május 27.
|  

A II. kerületben Tormay Cécile írónő, műfordító nevét veheti fel egy névtelen közterület, míg a VIII. kerületben Raduly József (Fidesz-KDNP) képviselő kezdeményezésére a Muzsikus cigányok parkja elnevezést veheti fel egy Baross utca menti névtelen terület. Utóbbi helyszínen a közeljövőben köztéri emlékfalat is felállítanak, amelyen neves muzsikus cigányok emléktábláit helyezik el.

Albert Flórián aranylabdás labdarúgónak, a Nemzet Sportolójának állítanának emléket azzal, hogy az FTC stadion környékén róla neveznék el a Gyáli út egy szakaszát. Lakossági kezdeményezésre a XII. kerületben a Mártonhegyi út jelenleg névtelen, közhasználatra adott magánútja is felvenné az utcanevet.

A XIII. kerületi képviselő-testület azt kezdeményezte, hogy közparkot nevezzenek el Cziffra György zongoraművészről, a XVI. kerületi önkormányzat pedig a Békés Imre tér átnevezésére tett javaslatot, a közterület a Csíkszentmihály nevet venné fel. A XVII. kerület Rákoskeresztúr központjában az egykori buszpályaudvar területén kialakult névtelen közterületet nevezné el Fő térként.

A XVIII. kerület a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmára vonatkozó törvényre hivatkozva öt változtatást javasol. A Pataky István utca – amely az illegális kommunista párt tagjának, vasmunkásnak nevét viseli – Borics Pál kőfaragó nevét veheti fel. A Fürst Sándor kommunista politikus nevét viselő utca elnevezését visszaállítanák: a közterület 1945-ig Kiss István építész nevét viselte. A Hámán Kató szakszervezeti vezető, az illegális KMP aktivistája után elnevezett utca is visszakapná az 1946 előtti nevet, vagyis Szurmay Sándor tábornok, honvédelmi miniszternek állítana emléket. A Sallai Imre magántisztviselőről, az antimilitarista mozgalom szervezőjéről elnevezett utca Cziffra György zongoraművész nevét venné fel. A Kulich Gyuláról, a két világháború közötti magyarországi kommunista ifjúsági mozgalom egyik vezetőjéről elnevezett utca pedig Orbán Balázs székelyföldi írónak, tudósnak állítana emléket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X