nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hódítás
Tatár tartomány

Másfél éven belül megjelenthetnek a .tatar végződésű doménnevek.

nyest.hu | 2012. június 8.
|  

Oroszországban kezdeményezték a .tatar legfelső szintű tartomány bevezetését a tatár nyelvű és a tatár kultúrával foglalkozó oldalak számára. Az ötlet nem egészen új, néhány évvel ezelőtt már felmerült a .tat végződés név lefoglalása hasonló célokból. Az önálló államisággal nem rendelkező népek, etnikai csoportok, autonóm közigazgatási egységek közül pillanatnyilag csak a katalánoknak van saját tartományuk (.cat), de több hasonlóra is történt már kezdeményezés. Így például Baszkföld és a baszkok az .eus, Bretagne és a bretonok a .bzh, Skócia és a skótok a .scot végződést szeretnék megkapni, sőt, az angolok is pályáznak az .eng végződésre. Magyar vonatkozása is van az ügynek: a székelyek a .sic végződésre pályáznak.

Az oroszok a .deti (gyermekeknek szóló honlapok – дети ’gyerekek’), a .skolkovo (feltehetően Szkolkovo városa, illetve az itt működő innovációs központ számára) és a .рус [rusz] legfelsőbb szintű domént is szeretnék bejegyeztetni. Bár mind az oroszok, mind a tatárok cirill betűkkel írnak, a megszerezni kívánt végződések közül csak az utóbbi cirill betűs.

Eredetileg csupán néhány tematikus doménnév létezett, köztük a ma is jól ismert .com kereskedelmi célokra, .org szervezetek számára vagy a .net az infrastruktúrát biztosító cégek számára. Ilyen végződés doménneveket azonban nem csak ilyen célokra lehet bérelni. Az országokat kétbetűs domének szokták jelölni, de ezeket sem csak az adott országokhoz kötődő szervezetek bérelhetik, pl. a .tv (Tuvalu) végződés világszerte népszerű a tévétársaságok körében.

Több város is szeretne saját legfelsőbb szint doménhez jutni, Moszkva például a latin betűs .moscow és a cirill betűs .москва végződéseket is szeretné magáénak tudni. Több tematikus domain is bejegyzésre vár, mint pl. a .sport vagy a borokkal foglalkozó oldalak számára a .wine.

Források

TATAR доменын теркәүгә гариза бирелгән

Подана заявка на регистрацию домена .tatar

Top-level domain

Proposed top-level domain

Root Zone Database

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 doncsecz 2012. június 8. 11:46

"megjelenthetnek" ezt nem értem

2 scasc 2012. június 8. 12:48

"és a .рус [rusz] legfelsőbb szintű domént is szeretnék bejegyeztetni. Bár mind az oroszok, mind a tatárok cirill betűkkel írnak, a megszerezni kívánt végződések közül csak az utóbbi cirill betűs."

Nem, az is latinbetűs, pé, ipszilon, cé, csak vele a cirillbetűs er-u-esz-et "imitálja".

A top-level domének csak latinbetűsek, sőt, csak a-z lehetnek. A nem-a-z-tartományba tartozó jelek csak a TLD előtt lévő részben jelenhetnek meg, ott ahol a regisztrátor ezt lehetővé teszi, mégpedig a doménnév valójában ott is a-z, 0-9 és "-"-t tartalmaz, csak azt a punycode kódolási eljárással Unicode jelekként értelmezik a böngészők.

3 tenegri 2012. június 8. 15:38

@scasc: Pedig a TLD is lehet nem-latinbetűs már egy ideje, pont olyan kódolással, ahogy a domainnevek is:

blog.icann.org/2010/05/idn-cctlds/

Amúgy meg nem annyira meglepő, ha a tatárok kevésbé ragaszkodnak a cirillhez. Ők már valószínűleg rég áttértek volna a latin betűkre, ha az orosz törvények nem rendelkeznének úgy, hogy csak cirillbetűs írású nyelvnek lehet hivatalos státusza az országban (már amennyire tudom).

4 tenegri 2012. június 8. 15:39
5 scasc 2012. június 8. 15:58

@tenegri: Bocsi, tényleg le voltam maradva.

Információ
X