nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Támasszunk fel egy holt nyelvet!

Egy több mint száz éve kihalt őshonos kanadai indián nyelvet állami támogatással próbálnak meg újra életre kelteni.

nyest.hu | 2010. március 29.
|  

A őshonos kanadai vendat nyelvet több mint száz éve nem beszélte senki, utolsó élő beszélője az 1870-es években hunyhatott el. E hónapban mégis beindult egy kétcsoportos vendat nyelvkurzus, és egy harmadik csoport áprilisban csatlakozik hozzájuk – számol be egy montreali újság. A 2007-ben indult és öt évre tervezett Yawenda Projekt (a yawenda szó jelentése magyarul: hang) most lépett második szakaszába – egyébként szövetségileg finanszírozott, millió dolláros programról van szó. Az első fázisban nyelvoktatókat kellett kiképezni a vendat nyelv taníthatóságához.

Jelenleg 1500 vendat indián él Kanadában egy Quebec City mellett található rezervátumban. Amit a vendat nyelvről tudunk, azt az Új-Franciaország korai időszakában a törzzsel együtt élő jezsuita papok fennmaradt szótáraiból és nyelvtani feljegyzéseiből tudjuk, illetve más irokéz népekről szóló könyvekből. A vendat indiánokat 1649-ben űzték el ősi területeikről más irokézek, azóta élnek együtt a szövetségeseiknek tekintett franciákkal Quebec Cityben.

Nem új ötlet életre kelteni egy kihalt nyelvet. A legismertebb sikeres nyelvfeltámasztási kísérlet a héber nyelv esete. Amerikában egyfajta divata van az őshonos nyelvek védelmének és újraélesztésének, de mind közül ez a legambiciózusabb: hiszen egy teljesen halott nyelvet próbál meg újra életre kelteni. Ehhez hasonló projekt volt az 1920-as években a már nem beszélt, Adelaide környéki őshonos ausztrál kauma nyelv esete, amit egy hasonló próbálkozás óta már hivatalos és rituális alkalmakkor használnak, ha a hétköznapi életben nem is. A Yawenda Projekt még nagyobb sikeréhez a törzs kitartása szükséges, és a töretlen hitük. A projekt egyik szervezője így fogalmazott erről: „a vendat nyelv nem halott, csak alszik.”

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X