nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tajvan is terjeszkedik

Tajvan arra készül, hogy külföldi akadémiákat létrehozva a tengeren túl is terjessze saját kultúráját. A pontos stratégiáról egyelőre vitatkoznak.

nyest.hu | 2010. május 19.
|  

Hamarosan Tajvan is megnyitja a maga külföldi „kulturális kirendeltségeit”, melyeknek célja a tajvani kultúra népszerűsítése lesz. Csakhogy egyelőre vita folyik arról, vajon a nyelvtanítás is beletartozik-e a leendő Tajvani Akadémiák profiljába. A sziget lakossága ugyanis 98 százalékban kínai, és a kínai nyelvnek és kultúrának már van népszerűsítője: a Konfuciusz Intézetek.

Akadémikusok amellett érvelnek, hogy az akadémiáknak igenis feladatuk legyen a nyelvoktatás, hiszen a Tajvanon használt nyelv írás a kínai írásnak egy tradicionális változata, és mint ilyen, eltér a világszerte tanított, erősen leegyszerűsített írásjelektől. Mások viszont úgy gondolják, fölösleges ezt is bevonni az intézmény tevékenységei közé, hiszen ezt a küldetést már felvállalta a világon működő közel 500 Konfuciusz Intézet.

Ha minden a tervek szerint halad, az első Tajvani Akadémiát idén év vége felé nyitják meg Los Angelesben és Houstonban. Ezzel Tajvan belép a sorba a saját kultúráját népszerűsítő British Council, a Goethe Intézet és az Allience Francaise mögé. Hogy mi lesz a vita kimenetele, azt egyelőre még nem tudni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Pisti 2010. augusztus 10. 10:27

Nagyon jók ezek a cikkek! Szívesen olvasnék a Balassi Intézet munkásságáról, külföldi képviseleteiről is :)

2 elhe taifin 2011. május 12. 12:49

"hiszen a Tajvanon használt nyelv a kínainak egy tradicionális változata, és mint ilyen, eltér a világszerte tanított, erősen leegyszerűsített írásjelektől. "

Nem a nyelv tradicionális, hanem az írás (繁體字)-ugyanis a KNK-tól eltérően Taivanon nem hajtottak végre írásreformot.

3 Fejes László (nyest.hu) 2011. május 13. 08:10

@elhe taifin: Való igaz, súlyos tévedés volt, javítottam, bár így kissé homályos, miről is folyt a vita. Talán arról, hogy a kínai nyelv oktatása során a hagyományos írást kell-e oktatni?

Információ
X