nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ki tartsa fenn a szlovén nemzetiségi iskolákat?

A kormány is támogatja, hogy az Országos Szlovén Önkormányzat (OSZÖ) fenntartásba kerüljön a két magyarországi szlovén tanítási nyelvű általános iskola és óvoda – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága csütörtökön az MTI-vel.

MTI | 2012. június 29.
|  

A közlemény szerint az iskolák átvétele mellett a magyarországi szlovén nemzetiséget érintő időszerű ügyekről is egyeztetett még szerdán Latorcai Csaba, a minisztérium nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, illetve Matjaz Longar szlovén államtitkár, a Határon Túli Szlovénok Hivatalának vezetője Budapesten. Az Emmi tájékoztatása szerint a kormány a kulturális autonómia kiterjesztésének lépései között támogatja az oktatási intézmények átvételét.

Az OSZÖ honlapján az olvasható, hogy július 1-jétől a Vas megyei felsőszölnöki Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola és Óvoda, valamint a szintén a megyében található apátistvánfalvai Kéttannyelvű Általános Iskola és Óvoda fenntartói jogát az Országos Szlovén Önkormányzat gyakorolhatja.

Az Emmi közleménye szerint Latorcai Csaba tájékoztatta Matjaz Longart arról is, hogy az államtitkárság 2012-es többletforrásaival lehetővé válik az OSZÖ által fenntartott Szlovén Rádió heti 28 órás műsorszolgáltatása és a Kühár Emlékház folyamatos működése.

A szentgotthárdi Szlovén Rádió 2000-ben heti nyolc órában kezdte meg sugárzását, a Kühár Emlékház pedig Felsőszölnökön működik mint Szlovén Tájház.

Paulik Antal, az Emmi nemzetiségi főosztályának vezetőhelyettese az MTI-nek elmondta: a kétoldalú tanácskozáson a szlovén fél további három témát vetett fel.

Egyrészt szeretnék, ha a magyar kormány is támogatná pénzzel a jelenleg Szlovénia által fenntartott szentgotthárdi Szlovén Kulturális Központot. Másrészt a szlovén fél szeretné, ha a határon átnyúló együttműködési pályázatokhoz szükséges önrész előteremtésére kiírt magyarországi pályázatokba az OSZÖ is bekapcsolódhatna. Harmadrészt megvitatták a szentgotthárdi Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Múzeum helyzetét. A szlovén néprajzi anyagot bemutató gyűjtemény – más múzeumokhoz hasonlóan – önkormányzati kezelésbe kerül, ám Szentgotthárd már jelezte, hogy számára problémát jelenthet az intézmény fenntartása.

Az Emmi közleménye szerint Latorcai Csaba a találkozón hangsúlyozta, hogy mindhárom kérdésben további egyeztetés szükséges, és javasolta az érintettekkel való személyes konzultációt. Paulik Antal az MTI-nek hangsúlyozta, hogy a magyar fél a felvetett kérdések jogszabályok keretében lehetséges megoldására törekszik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 doncsecz 2012. július 1. 09:09

Az iskoláinkban a gyerek egyre kevesebb, Apátistvánfalván például pótlásra 14 km-ről hordanak be néhányat. Felsőszölnökök még vannak, mivel az a legnagyobb falu, de ott is fogy a lakosság. Az önkormányzatok emiatt már egyre nehezebben látják el ezeknek a működtetését, ezért veszi át inkább őket az Országos Szlovén Önkormányzat.

2 Szajci 2012. július 1. 10:01

@doncsecz: kb. hány fő?

Valószínű, hogy jövőre, amikor átveszi az állam, sok kis iskolát megszűntet.

3 doncsecz 2012. július 1. 14:35

Hát Apáton azt hiszem a 20 főt sem éri el. Felsőszölnökön persze jóval több van.

Információ
X