nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szerencse fel! – 2015-ben is

A nyelvművelők alig szokták kifogásolni, ha egy játékszabály pontatlanul van megfogalmazva. Pedig annak aztán tényleg súlyos következményei lehetnek!

nyest.hu | 2015. január 6.
|  

Ugye nem mindegy, hogy 6000 vagy 12000, illetve hogy 500 vagy 800 esetleg csak 300? Nincs olyan épeszű ember, aki azt mondaná, hogy nem számítanak a különbségek. Pláne, ha még azt is elárulnánk, hogy egy játék, egy verseny pontozásáról van szó. És mivel ez egyáltalán nem mindegy, jobb, ha megtanulunk pontosan fogalmazni és/vagy értelmezni. Különben vérre menő vitákat folytathatunk...

Éppen ez történt olvasónkkal karácsonyi társasjátékozás közepette – persze önhibáján kívül:

Valószínűleg megártott nekünk a sok bejgli és töltött káposzta, de az ünnepek során, amikor a család leült játszani a Takarékoskodj! társasjátékkal, parázs vita kezdődött az egyik mezőhöz tartozó alábbi feliratról: „Dobj mégegyszer. Ha mindkét kockán azonos szám van, annak ezerszeresét, ha különböző számok, akkor csak százszorosát nyerted.” A nézetkülönbség amiatt alakult ki, hogy lehet-e úgy értelmezni ezt, hogy azonos számok esetén mindkét szám ezerszeresét kapjuk, nem csak az egyikét? Válaszukat előre is köszönöm.

Szerintünk nem a bejglimérgezéssel, de még csak nem is a sokadszorra melegített töltött káposztával van a gond, hanem a játékban szereplő megfogalmazással. A kutya a névmásokban van elásva!

Ha mindkét kockán azonos szám van, annak ezerszeresét, ha különböző számok, akkor csak [annak] százszorosát nyerted.

Szerencse fel! – 2015-ben is
Forrás: gemklub.hu

Az első instrukció világos: ha a két kockán azonos szám van, tehát két 3-as vagy két 5-ös, akkor annak a számnak (a 3-asnak, illetve az 5-ösnek) az ezerszeresét kapja a játékos: tehát 3000-et vagy 5000-et. Semmi nem utal arra, hogy a két kockán levő számokat össze kellene adni, vagy össze kellene szorozni, vagy esetleg más műveleteket kellene velük végezni. (Lehetne például egyiket a másiknak megfelelő kitevőre is emelni, ha igazán jól akarnánk járni...)

A gond szerintünk az instrukció második felének megfogalmazásában rejlik: itt ugyanis nem egyértelmű, hogy a két különböző szám közül melyiknek a százszorosát kapja a játékos. Ha a két szám az 1-es, illetve a 6-os, akkor tetemes különbség is adódhat.

A megfogalmazás tehát nem egyértelmű, így azt javasoljuk, hogy a játék előtt állapodjanak meg a játékosok, hogy ebben az esetben következetesen a kisebb vagy a nagyobb értékű kockát veszik figyelembe. Érdemes lehet mind a két verziót kipróbálni olyan céllal, hogy kiderüljön, nem okoz-e túl nagy hátrányt, ha például ilyenkor mindig a kisebb értékű kocka számít. (Azt tippelnénk, hogy izgalmasabb, szorosabb lehet az eredmény, ha ilyenkor a nagyobb értékű kocka százszorosát kapja a játékos.)

Szerencse fel! – 2015-ben is
Forrás: Wikimedia Commons

Sok szerencsét és jó játékokat kívánunk 2015-re! 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Janika 2015. január 6. 14:32

Lehet egy olyan olvasata is, hogy a százszorosát vagy ezerszeresét KOCKÁNKÉNT kapja meg azaz mindegyik kocka után megapja a maga szorzóját.

2 Molnár Cecília 2015. január 6. 14:39

@Janika: Ez hogyan vezethető le a mondat szerkezetéből?

3 Janika 2015. január 6. 14:45

@Molnár Cecília: ha a 2. részt próbáljuk értelmezni, akkor három lehetőségünk van a pontszámításra.

1. a kisebb pontszámú kocka százszorosa

2. a nagyobb pontszámú kocka százszorosa

3. az előző kettő együtt (azaz kockánként megkapja a pontot)

a szövegből egyik sem derül egyértelműen ezért a 3. lehetőség is ugyanolyan opció, mint az első kettő.

namost ha a harmadikat tekintjük ebben az esetben a ponszámítás alapjának, akkor a következetesség miatt csak kockánként értelmezhetjük az elsőt is

Információ
X