nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Dokument jeszty?
Személyi igazolvány – óvodásoknak

Nem iratkozhat be óvodába az, akinek nincs személyi igazolványa vagy útlevele.

MTI | 2013. február 26.
|  

Az idei évtől az iskolai, óvodai beiratkozáshoz már nemcsak lakcímigazolvány, hanem a gyermek nevére kiállított személyi igazolvány vagy útlevél is kell – hívta fel a figyelmet a Tolna Megyei Kormányhivatal. A hivatal az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy az Emberi Erőforrás Minisztérium 2012. augusztus 31-i, 20/2012. számú rendelete szerint az óvodába és az általános iskola első évfolyamára történő beiratkozáskor be kell mutatni a személyazonosításra alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt.

Személyazonosító okmánynak minősül a személyi igazolvány, az útlevél, nem magyar állampolgár esetén az útlevél és a magyarországi tartózkodás jogcímét igazoló közokirat – írták. Amennyiben a 14 év alatti gyermek nem rendelkezik a fenti okmányok egyikével sem, a szülőnek a gyermek személyes megjelenésével kell igényelnie kell az igazolványt. A személyi okmány igényelhető bármely járási hivatal okmányirodájában, 14 éven aluli gyermek esetén lehet kérni az önkormányzatok jegyzőjénél is.

A rendelet szerint a szülő a tanköteles gyermeket március 1-je és április 30-a között köteles beíratni a lakóhelye szerinti vagy a választott iskola első évfolyamára. A beiratkozás idejéről a kormányhivatalnak közleményt vagy hirdetményt kell közzétennie a beiratkozás első napját megelőzően legalább harminc nappal – írta közleményében a kormányhivatal.

Frissítés (az MTI újabb híre)

Nincs szükség „személyi igazolványra” az óvodai beiratkozáshoz, a médiában megjelent téves beszámolókkal szemben a szülőknek nem kell ilyen okmányt készíttetniük gyermekük számára – tájékoztatott hétfőn az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írták, hogy az óvodai felvétel szabályait rögzítő miniszteri rendelet szerint „az óvodai beiratkozáskor be kell mutatni a gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt, továbbá a szülő személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági igazolványát”.

A gyermek számára a születési anyakönyvi kivonat alapján kiállított lakcímkártya hátoldalán található a személyi azonosító. Az óvodai beiratkozáshoz szükséges hatósági igazolvány tehát nem más, mint a gyermek lakcímkártyája. Bár a lakcímkártya önmagában elegendő a gyermek hiteles azonosítására, de akadnak olyan óvatos intézmények, ahol az anyakönyvi kivonat bemutatását is kérik. Ez felesleges ugyan, de nem jogszerűtlen – közölték.

Kitértek arra is: ha az óvodavezető a beiratkozás alkalmával a szülőtől a gyermek részére kiállított „személyi igazolvány” bemutatását kéri, akkor jogszerűtlenül jár el.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 imi60 2013. február 26. 08:54

Adókártyájuk nem lesz ? egyébként látszik, hogy hamarabb érnek a mai fiatalok mert ki van írva már az óvodákra is , hogy "dohányozni tilos ! ". A fene a kölköket. Már ott is bagóznak ?

2 El Vaquero 2013. február 26. 12:10
3 Fejes László (nyest.hu) 2013. február 26. 12:45

@El Vaquero: Mi ugyanezt írtuk.

4 El Vaquero 2013. február 27. 13:53

Hopsz. Már vagy 1000x-erre nézem el a szürke dobozt, nem épp kedvencem, mindig átsiklok felette.

Információ
X