nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szelfi és együttfi

Ma már mindenki tudja, mi a szelfi, de hallotta már Ön azt, hogy „együttfi”? Na, és csinálta már másokkal?

nyest.hu | 2013. október 30.
|  

„És mindenféle sallang nélkül a következő jelenetben már a buli KIÁLLÁSÁBAN is vagyunk, repülnek a szelfik és az együttfik, eltűnik az iskola, a matekdoga, anyu, apu, minden probléma, egy dolog számít csak, az pedig négy betű és Y-nal kezdődik!!!” – olvasható a 444-nek az idei év filmjéről készült kiváló elemzésében, amely egyébként az éppen javában folyó őszi szünet okán igencsak aktuális is. De mi nem emiatt foglalkozunk vele, hanem a sajtótörténeti pillanat megörökítéseképp: ebben a mondatban bukkant fel ugyanis először az együttfik kifejezés.

A szelfi mellett persze könnyen megérthető az együttfi: ’olyan szelfi, amin többen vannak’. Jó, de mi az a szelfi? A szelfi eredetileg angol kifejezés, amely – egyes források szerint – a 2000-es évek közepétől kezdett el terjedni, mára nemzetközivé vált. Eredetileg selfy, ma már sokkal gyakrabban selfie alakban fordul elő, és az angol self ’öntudat, önkép’ szóból jött létre. Azokat a fényképeket hívják így, amelyeket legtöbbször mobiltelefonnal készít az ember saját magáról. Sokszor látszik rajta az illető kinyújtott karja, amelyben a fényképezőgépet tartja. Az újabb telefonokon már szelfikészítést megkönnyítendő elöl (a képernyő felől) is van kamera, így sokkal tervezettebb, megkomponáltabb szelfik vagy együttfik készíthetők – utóbbiakról kisebb eséllyel marad le a szélső emberek fél arca.

Szelfi
Szelfi
(Forrás: hu.socialdaily.com)

A selfie 2013 augusztusa óta hivatalosan is létezik: az Oxford Dictionaries ekkor vette fel szótárába. A kifejezés ugyan 21. századi, de maga az eljárás – saját magunkról képet készíteni –  már a 20. század elején ismert volt. Akkor azonban nem ártott hozzá egy tükör és egy asztal vagy polc, amire a nagy méretű fényképezőgépet elhelyezték.

Szelfi és együttfi
Forrás: Wikimedia Commons

Az egyik első szelfit Anasztaszija Nyikolajevna nagyhercegnő, II. Miklós cár lánya készítette 1914-ben, 13 éves korában. Ha lett volna Facebook, oda simán feltolhatta volna a képet, mivel azonban nem volt, így csak levélben tudta elküldeni egy barátjának.

Szelfi és együttfi
Forrás: Wikimedia Commons / Grand Duchess Anastasia Nikolaevna of Russia

A szelfinek sokféle változata van: nem csak olyanokkal lehet büszkélkedni, amelyeken azt gondoljuk, hogy jól nézünk ki, de olyanokkal is, amelyeken iszonyú hülye fejet vágunk.

Szelfi és együttfi
Forrás: Wikimedia Commons / Shaadyk / CC BY-SA 3.0

Vannak nagyon trükkös állatos szelfik is.

Ezt egy barátunktól kaptuk
Ezt egy barátunktól kaptuk
(Forrás: feafum.blogspot.hu)

Mindenféle szituációban készülhetnek, és az állatok sem mindig a legjobb arcukat mutatják...

Szelfi és együttfi
Forrás: feafum.blogspot.hu

Hosszan azért azon nem érdemes gondolkodnunk, hogy ezeket hogyan csinálták ezek az ügyes házikedvencek, nyilván a mobiljukkal.

Szelfi és együttfi
Forrás: feafum.blogspot.hu

Az együttfiken természetesen nem egy, hanem több ember van. Ezeket angolul multiple selfie-knek hívják, rövidebben mulfie-knek – tudható meg a The Guardian tudományos-ismeretterjesztő videójából. Ebből a szelfiológiai kincsesbányából egyébként még megtudhatjuk azt is, hogy mi a shelfie...

Együttfi Ferenc pápával
Együttfi Ferenc pápával
(Forrás: huffingtonpost.com)

További információ

A The Guardian videója a selfie-ről

William Haynes szelfiológiája

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Sultanus Constantinus 2013. október 30. 19:10

"Ma már mindenki tudja, mi a szelfi, de hallotta már Ön azt, hogy „együttfi”?"

Soha az életben nem hallottam egyiket sem. (Az is igaz, hogy nem most voltam tinédzser...)

2 Krizsa 2013. október 30. 19:24

Nyestingli-tanglifi

3 El Vaquero 2013. október 30. 20:09

@Sultanus Constantinus: én sem hallottam még róla, ahhoz képest, hogy a cikk szerint ismernem kellene. Először el sem tudtam képzelni, hogy mi lehet. Kiragadva, háttér nélkül még csak angolosnak sem tűnik. Most már legalább ezt is tudjuk.

4 Sultanus Constantinus 2013. október 30. 20:23

@El Vaquero: Ha kizárólag a nyelvérzékemre lenne bízva, akkor számomra valami olyasmit jelentene, hogy 'egyedül(i)' vagy 'magában'.

5 El Vaquero 2013. október 30. 20:53

@Sultanus Constantinus: akkor neked jó, mert míg nem írta a cikk a selfy/selfiet, addig nekem valami becenévnek hangzott, nem tudtam a hangzásából jelentésre következtetni.

6 fudrajzgep 2013. október 30. 21:20

Az utolsó képről nekem inkább az "egyházfi" jutott eszembe :)

Viszont kérdésem nekem is lenne: mi az a kiállás? A linkelt 444-es cikk alapján sem jöttem rá.

7 Roland2 2013. október 30. 23:34

@fudrajzgep: www.zenci.hu/szocikk/break

www.gyakorikerdesek.hu/szorakozas__zene__2712786-a-zeneben-hol-van-a

( { / Mellesleg Guetta elmehet a fenébe, amiért az Alice Deejay klasszikusát sikerült meggyaláznia www.youtube.com/watch?v=lHjNmyzrVvM /} )

8 kalamajka1 2013. november 11. 12:56

Bocsánat, de a "szelfi" helyett miért nem lehet használni a már jól bejáratott "önarckép" szót? (Persze, azért teszek fel ilyen kérdést, mert én sem vagyok már tinédzser.)

Viszont be kell vallanom, hogy az "együttfi" szóra nem tudok más javaslatot.

9 Krizsa 2013. november 11. 13:23

@kalamajka1: Az együttfi-nyesti-zagy, az egy fénykép.

Mert a fényképet nézőt lószaporító szervet sem érdekli, hogy

ki is? hogyan is? melyik is? tartotta maga elé a kamerát. Az érdekli, hogy mi van a képen.

10 El Vaquero 2013. november 11. 13:49

@kalamajka1: csoportönkép?

11 misibá 2013. november 12. 07:15

Az önarcképpel egyetértek, a szelfi és főleg az együttfi nekem nem jön be. És mi lenne a csoportos önarcképpel? Egy kicsit hosszú de ... Meg egyébként is: globalizálódik minden, ha már nem globalizálódott volna, Így a nyelv is változik. Annakidején a hangora sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

12 baga 2013. november 12. 10:30

Azert nem onarckep, mert az mast jelent. Most nyelvvedes cimen egy letezo, onallo jelentessel biro szora ra akartok huzni egy uj jelentest?

13 Avatar 2013. november 12. 11:35

@kalamajka1: A selfie nem feltétlenül csak az arcról szól, gyakran egész alakos, így nem jó az önarckép. Egyébként én erre az "önfotó" szót láttam használatban.

Információ
X