nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Csongrád non coronat
Szeged ellenáll

Szeged nem adja az iskoláit, mert a város a legjobb fenntartója a település oktatási intézményeinek – jelentette ki Botka László polgármester szerdán a Tisza-parti városban.

MTI | 2011. szeptember 1.
|  

A szegediek a leginkább érdekeltek abban, hogy a várost nemzetközi szinten is elismert iskolavárossá tevő sokszínű oktatási rendszere jól működjön, „hiszen a mi gyermekeink járnak ide” – mondta a szocialista politikus a városi tanévnyitó ünnepségen.

A város oktatási költségvetése az idén 14 milliárd forint, ennek több mint felét az önkormányzat teszi hozzá saját bevételeiből az állami normatívához – hangsúlyozta a polgármester.

A csongrádi megyeszékhely önkormányzata „jó gazdája” iskoláinak, a város az elmúlt nyolc évben több mint tízmilliárd forintot fordított oktatási intézményeinek korszerűsítésére. Csak a most befejeződött nyári szünetben 373 millió forintot költött az épületek energetikai korszerűsítésére és a karbantartási munkákra – közölte Botka László.

A város idei büdzséjében több mint félmilliárd forint szerepel az oktatáshoz szükséges informatikai eszközök beszerzésére, a következő hónapokban háromszáz interaktív tábla, kilencszáz asztali számítógép, valamint hétszáz laptop érkezik az általános és középiskolákba – tudatta politikus.

A magyar nagyvárosok közül talán Szeged az egyetlen, ahol növekszik a diáklétszám. Az idén 26 ezren kezdik el a tanévet, közülük 21 ezren önkormányzati fenntartású intézményben. Az elsős diákok száma 1100, több, mint amennyien elballagtak a tanév végén a nyolcadik osztályokból – mondta Botka László.

Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a hónap közepén jelentette be, hogy az alapfokú oktatást az állam fogja megszervezni, ellátni a jövőben.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a múlt héten azt mondta, az önkormányzati törvény koncepciója az új közoktatási törvénnyel összhangban az iskolák fenntartását az állam kezébe teszi. Bizonyos paraméterek teljesülése esetén azonban az önkormányzatok visszavehetnék a fenntartás jogát.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X