nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Sajtótörténeti kiállítás nyílik

A magyarországi képes sajtó első évszázadának képanyagából válogat „Az Ország Tükre – A képes sajtó Magyarországon 1780–1880” című csütörtöktől látogatható tárlat a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Vármúzeumában.

MTI | 2012. szeptember 19.
|  

A 2013. január 20-ig látható kiállításon csaknem háromszáz metszet, rajz, festmény és szobor mellett technikai kuriózumok és kultúrtörténeti érdekességek várják az érdeklődőket. A BTM és az Országos Széchényi Könyvtár együttműködésében megvalósult tárlaton számos olyan műtárgy szerepel majd, amelyet a közönség még nem vagy csak igen régen láthatott. Ilyenek például Lotz Károly Petőfi-illusztrációi és Franz Kollarz reprezentatív magyar történeti sorozata – közölte a múzeum az MTI-vel.

Mint írják, a kiállítás a képes sajtó fejlődéstörténetének bemutatása mellett azt emeli ki, hogy a 19. századi sajtó hogyan vett részt a nemzeti múlt és jelen képzeteinek kialakításában. Ebben a folyamatban éppúgy helyet kapott a történeti hősök alakjának és tetteinek bemutatása, mint az irodalmi alkotók kultuszának építése. Nemzedékek emlékezetében úgy maradt meg március 15. vagy Deák Ferenc temetése, ahogyan az illusztrált sajtóban megjelent, a kor irodalmi, politikai nagyjaink arcmását a sajtó révén ismerte meg.

A kiállítás kiemelten foglalkozik 1848 képeivel és kultuszával, az 1867-es koronázás ábrázolásaival és az 1879-es szegedi árvíz képeivel, megeleveníti egyebek mellett az 1859-es Kazinczy-ünnepségeket és a Széchenyi-kultusz megjelenítését 1860-ban. A tárlat bemutatja az önálló szobadíszként is használatos, reprezentatív képmellékleteket és jutalomképeket, valamint az ezekhez kapcsoló festészeti és szobrászati alkotásokat, amelyek a metszetek előképei és ihletői voltak.

A sajtóban megjelenő grafikai technikák – rézmetszet, fametszet, kőrajz –mellett az érdeklődők megtekinthetik a litografáló sajtógépet, rézlemezeket és technikai eszközöket, továbbá vitrinekben a képes folyóiratok néhány eredeti példányát. A nyomdai munka gépei és a szerkesztőségi munka színtere egykorú ábrázolások nyomán és rekonstruált enteriőrrel jelenik meg. A változatos tárgyanyag segítségével a látogatók a bemutatott művek kultúrtörténeti hátterét is megismerhetik.

A téma eddig feldolgozatlan volt, ehhez hasonlóan reprezentatív tárlaton nem jelent meg – közölte a múzeum.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X