nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ragaszkodnak nyelveikhez a nem orosz kisebbségek

100 szakértő és aktivista gyűlt össze Csuvasföldön, hogy az oroszországi kisebbségi nyelvi oktatás mellett szólaljanak fel.

nyest.hu | 2010. február 24.
|  

Oroszország lakosai közül 35 milliónak nem orosz az anyanyelve. Az ENSZ Nemzetközi Anyanyelvi Napja (február 21.) az oroszországi kisebbségeket is megmozgatta. Ez volt az egyik első alkalom arra, hogy a nyelvi kisebbségek képviselői együttesen próbáltak meg fellépni az orosz nyelvi dominancia ellen – számol be a Georgian Daily.

A résztvevők közt felszólalt a tatár köztársasági Fandas Safiullin is, aki a 2007-ben elfogadott 309-es orosz törvény ellen emelte fel szavát. Ez az a nagy port kavart törvény, amely nagyban csökkentette a nemzetiségi nyelvi oktatást az oroszországi kisebbségi iskolákban. Safiullin a náci Németország nemzetiségi politikájához hasonlította a törvényt.

A találkozó célja az orosz nyelvi politika visszafordítása volt. A felszólalók között szerepelt még csuvas, burját, és nogai (dagesztáni) nemzetiségű is. A résztvevők egyetértettek, hogy üzenetüket az orosz politikai vezetőkhöz is eljuttatják, és legközelebb Baskírföldön találkoznak majd, hogy nagyobb nyomást tudjanak gyakorolni Moszkvára.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X