nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Prostitúció és történelem – középiskolásoknak

A Valentin-nap apropóján a szocializmusban hivatalosan nem létező prostitúcióról tartanak rendhagyó tanórát a hódmezővásárhelyi Emlékpontban kedden – tájékoztatta Elek András közönségkapcsolati munkatárs az MTI-t.

MTI | 2012. február 13.
|  

Prostitúció hivatalosan nem létezett Magyarországon a kommunizmus évtizedei alatt akárcsak az alkoholizmus vagy drogozás sem, mégis folyamatosan megjelent a rendőrségi jegyzőkönyvekben, sőt a Nők Lapja is rendszeresen beszámolt arossz útra tért lányokról. Valentin napra időzítve az Emlékpont Szeressük egymást, gyerekek címmel középiskolásoknak rendez rendhagyó tanórát a prostitúció és a hatalom ellentmondásos viszonyáról.

Szabóné Sass Szilvia, a közgyűjtemény történésze előadásában a második világháború utáni magyarországi prostitúciótörténetet járja körbe. A kommunista hatalom figyelme a gazdaság és politika területén kívül kiterjedt az élet szinte minden oldalára, így a prostitúcióra is. A szocialista erkölcs ezt a jelenséget egyértelműen elítélte. Ideológiai alapon úgy magyarázta, hogy az a magántulajdon létével szorosan összefonódó jelenség. A kommunizmus az utóbbi megszüntetését tűzte ki célul, márpedig ha ez eltűnik, akkor az üzletszerű kéjelgés elveszíti fő alapkövét, és többé nem lesz rá szükség. A prostitúció magyarországi történetének fontos mérföldköve volt 1950. június 28., amikor az összes bordélyházat bezárták. Ettől kezdve ez aziparág ugyan hivatalosan megszűnt, de valójában továbbra is nyomon kísérte az egész korszakot.

A téma ismert kutatója, Tóth Eszter Zsófia történész-levéltáros arról ír, hogy a prostitúció döntően rendészeti és egészségügyi kérdésként jelent meg a korszak forrásaiban. A rendőrök a prostituáltakat züllöttnek és deviánsnak ábrázolják, akik azért váltak utcalánnyá, mert dolgozni nem akartak, de fényűzően, luxus körülmények között élni igen. Erre vezethető vissza azörömlány kifejezés, habár erre a korabeli szociográfiák mind rácáfolnak.

Akárcsak a szocialista tömb más országaiban, a prostitúció üzletszerű kéjelgésként bűncselekménynek számított. Leggyakrabban találkahelyeken szállodákban, IBUSZ-szobákban, taxikban, de a legzüllöttebbek nyilvános helyeken, például a Rákóczi-tér környékén is lebonyolították a nemi aktust írja egy korabeli jelentés. Az üzletszerű kéjelgést alapesetben egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntették, és a tényállás csak 1993-ban került ki a büntetőtörvénykönyvből.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Sigmoid 2012. február 13. 21:59

"Valentin napra időzítve az Emlékpont Szeressük egymást, gyerekek címmel középiskolásoknak rendez rendhagyó tanórát a prostitúció és a hatalom ellentmondásos viszonyáról."

Ez vagy vicc, vagy egy Monty Python alkonyzónába kerültem.

2 scasc 2012. február 13. 22:28

*bajsza alatt morogva* Bálint-nap...

;-)

3 Nước mắm ngon quá! 2012. február 14. 14:59

"Valentin napra időzítve az Emlékpont Szeressük egymást, gyerekek címmel középiskolásoknak rendez rendhagyó tanórát a prostitúció és a hatalom ellentmondásos viszonyáról."

@Sigmoid:

Ma nincs ellentmondás a prostitúció és a hatalom viszonyában, mert a politikusok ma "prostituálódnak" a hatalomért!

4 Sigmoid 2012. február 15. 13:40

@Nước mắm ngon quá!: Nem a hatalomról van itt szó, de ez az egész csak akkor lenne szürreálisabb és gyomorforgatóbb, ha a jelmondat úgy kiegészülne, hogy "Szeressük egymást, gyerekek. 10000 forintért óránként."

A rendezvényt pedig a Durex támogatná.

Eleve ki volt az a seggfej aki szerint a prostitúció és a Valentin nap valamilyen logika szerint összetartozik?! Baszás-baszás?

És "SZERESSÜK EGYMÁST GYEREKEK"?! Ez mégis hogy?! Ki volt ez a fejére ejtett kreatív akinek ez kipattant az agyából?! És hogy nem volt a közelben egy normális ember hogy leüvöltse a fejét mielőtt a dolog publikba megy?

5 Sigmoid 2012. február 15. 21:16

Milyen párhuzamot is adjak rá ha nem világos... Oké képzeljétek el, hogy KARÁCSONY NAPJÁNAK ALKALMÁBÓL az ország összes templomában "szimónia és destruktív szekták" napot tartanak, amely rendezvény neve pedig nem más, mint "Testem-lelkem a Krisztusé".

6 Nước mắm ngon quá! 2012. február 16. 13:59

@Sigmoid:

Ironikusnak szántam a megjegyzést, én sem értem az elmúlt évek "családpolitikáját". Szerintem a magánéletben a családnak semmi keresnivalója, az ilyen jellegű nevelés legyen a család és a szűkebb közösség dolga. Volt itt tavaly egy, a "forradalmi szocialista szexuáletikáról" szóló cikk. www.nyest.hu/hirek/a-forradalmi-proletariatus-nemi-tizparancsolata

Elolvasni is meghökkentő, milyen okosnak gondolták magukat, azok, akik amúgy "burzsoá erkölcsben" nőttek fel.

Információ
X