nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Pénzhiány miatt nem kutatják tovább a földkívüli intelligenciát

Pénzhiány miatt egyelőre nem kutatja tovább az Egyesült Államokban a földön kívüli intelligenciát a SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) program.

MTI | 2011. április 28.
|  

Úgy tűnik, hogy a válság sújtotta amerikai kormányzat nem tudja tovább fizetni a csillagközi telefonszámlát, a kutatásra létrehozott intézet, a SETI Institute (Search for Extraterrestrial Intelligence) antennái április óta már nem képesek fogadni az esetleges földön kívüli jeleket. A program sem a kaliforniai államtól, sem pedig a szövetségi kormányzattól nem kap már olyan mértékű támogatást, amilyet korábban.

Az 1984-ben alapított kutatóintézet 42 rádióantennája 2007 óta kutatja a földön kívüli intelligencia jeleit, de közben az univerzum struktúráját és eredetét is vizsgálja.

Az ehhez szükséges berendezéseket a berkeleyi Kaliforniai Egyetemmel együtt, valamint Paul Allen üzletember, a Microsoft társalapítója bőkezű támogatásából építették. A működtetés évente 1,5 millió dollárba kerül, ennek java része a 8-10 fős kutatócsoport és a technikusok fizetésére megy el.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 földlakó 2011. április 28. 10:57

Nem tudom nem elírás e a cikkben az 1,5 millió dollár, mert ha nem akkor az USA igen nagy bajba lehet amikor évi másfél millió dollárt se tud kiszorítani tudományos célra.

2 Fejes László (nyest.hu) 2011. április 28. 11:07

@földlakó: "The bottom line is that it takes approximately $1.5M/year to operate the ATA, and at least an additional $1M/year to cover

the cost of our SETI science efforts." (archive.seti.org/pdfs/ATA-hibernation.pdf)

3 bibi 2011. április 28. 11:08

Nem baj. Majd a kinaiaknak lesz rá pénzük.

4 Sultanus Constantinus 2011. április 28. 12:25

Oké, feladom magam.

5 jigsaw 2011. április 28. 23:25

Már rég megtalálták őket !!! - Ezért nem finanszíroznak semmit ebben a témában..... ( Michael Jackson, Michael Jordan, Michael Fletley, Michael Schumacher, Michael Knight, Michael Douglas, Michael Phelps , etc. ) Különlegesség, hogy sokat hívnak Misának közülük !!

6 Sigmoid 2012. november 29. 21:03

@földlakó: Valoszinuleg arrol van szo hogy mas hasonlo programokkal egyutt egyszeruen megszuntettek az allami tamogatast, talan azzal a mondassal hogy "ez meg minek van?"

Amugy valoszinunek tartom, hogy elobb-utobb talalnak majd maganjellegu tamogatokat, vegulis eleg sokan vannak akiknek piszkalja a fantaziajat a kerdes. :)

Információ
X