nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Pozor, vlak!
Párkány a botrány szélén

„Fasz magyarok” – foglalta össze véleményét a vasúti pénztáros. A szlovák vasút tagad, de rejtegeti a bizonyítékot.

nyest.hu | 2014. szeptember 15.
|  

Augusztus 18-án egy diáklány magyarul szeretett volna jegyet vásárolni a párkányi pályaudvaron, a pénztáros azonban felszólította, hogy beszéljen szlovákul. Végül kiszolgálta, de a visszajáró egy részét a földre hajította – számol be róla a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál. Párkányban, ahol a lakosság 70%-a magyar anyanyelvű, nem ez az első ilyen eset. 2006-ban a pozsonyi Új Szó számolt be egy hasonló incidensről: akkor egy magyar állampolgárt nem volt hajlandó magyarul kiszolgálni egy magyarul tudó pénztárosnő. Nemrégiben pedig a szintén magyar többségű Révkomáromban egy biztosító irodájában történt hasonló eset.

Botrány, Párkány, vágány
Botrány, Párkány, vágány
(Forrás: Wikimedia Commons / Richard Rusnák)

A párkányi pályaudvaron az említetteken kívül más jellegű nyelvi csatározásokra is sor került már. 2012-ben a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom akciót szervezett, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a párkányi pályaudvaron többnyelvű (a szlovák mellett magyar és angol) utastájékoztatásra van szükség. (Tudomásunk szerint az akciónak nem volt eredménye.)

A szlovák vasút álláspontja szerint a mostani botrányos eset valójában nem történt meg: a diáklány szerintük szlovákul kért és kapott is jegyet, durva kifejezések nem hangzottak el, a szemtanúk szerint pedig a pénztáros nem dobta a földre a pénzt. Állításaik egyértelmű bizonyítékát, a hangfelvételt azonban nem hajlandóak nyilvánosságra hozni.

A vasúttársaság hangsúlyozta, hogy a párkányi állomáson dolgozó jegykiadók többsége a szlovák mellett magyarul is beszél, és a kérdéses időpontban szolgálatot teljesítő két pénztáros is tud magyarul.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Kaatka 2014. szeptember 15. 18:11

A határon túli magyarok, hogy fel tudnak háborodni, ha őket éri otthon sérelem. Az, hogy minket itthon Magyarországon a hatalom zsarol, ember számba sem vesz, kizsákmányol és még sorolhatnám, hogy hazudik, lop csak az adófizetők pénzéből, na ez nem érdekli őket. Minden szívfájdalom nélkül, anélkül, hogy itt élnének képesek voltak szavazni, hát megérdemlik ha kiszúrnak velük, örülök neki!

2 Untermensch4 2014. szeptember 15. 20:04

@Kaatka: te is minden szívfájdalom nélkül szavaztál, nem? ha érdekli őket azt úgy kellett volna kifejezniük hogy nem szavaznak? úgy általában attól hogy valakit bántanak jobban érzed magad a saját nyomorodban? tudod románul azt mondani hogy sajt?

3 Roland2 2014. szeptember 15. 20:40

@Kaatka: És vajon miért szavaztak rájuk ? Azért, mert - még ha időnként teátrális keretek között is valósul ez meg -, gesztusokban és szavakban a jelenlegi kormánypárt ( és a Jobbik ) állt ki legjobban és legnyíltabban a határontúli magyarokért, míg a baloldali kormányok nagy ívben tettek rájuk. Nagyon sajnálatos, hogy a magyarországi politikai és értelmiségi baloldal - az egykori kádárista, internacionalista szellemiségből táplálkozva - nem tud mit kezdeni a nemzeti érzés, identitás fogalmával, idegennek és negatív dolognak tartja azt, a határontúliakról pedig valamiféle ellenségkép rajzolódott ki benne. Csak a magyarországi baloldaliaknál alakult ki ez a morbid jelenség, a tót vagy oláh politikai baloldal tagjai hevesebben állnak ki a népük érdekeiért ( és tesznek időnként xenofób megjegyzéseket ), mint a jobboldali társaik.

+ Ha a magyar társadalom nagy része annyira jól élt volna az előző baloldali kormány(ok) alatt, nyilván nem akarta volna leváltani azt. Minden kormánynak vannak jó és rossz döntései, ahogy kárvallottjai és haszonélvezői is.

A felvidéki magyarok tót politikusai nem csak lopnak, hazudnak és kizsákmányolnak az ő pénzükből, de még diszkriminálják és meg is alázzák őket. Az ő helyzetüket viszonyítani a te szubjektív belpolitikai értékítéletedhez nem korrekt dolog.

Információ
X