nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Őszi kérdések

Az ősz színeiben mindenki gyönyörködik. De tudja Ön, hogy mitől lesznek sárgák, illetve mitől lesznek pirosak a levelek? Most megtudhatja összeállításunkból.

nyest.hu | 2013. október 11.
|  

A hét végére jó időt jósolnak a meteorológusok; aki úgy dönt, hogy a szabadban tölti a hétvégét, megcsodálhatja, hogy a fák őszi színekbe öltöztek. A zöld levelek megsárgulnak vagy megpirosodnak. Azt talán mindenki tudja, hogy mitől zöldek a fák levelei. De azt is tudja, hogy mitől lesznek ősszel sárgák vagy pirosak? – A The Guardian összeállítása alapján most eláruljuk olvasóinknak az ősz titkait.

Miért zöldek a levelek?

A növények fotoszintézissel állítják elő a szerves anyagot, amely táplálékul szolgál, illetve biztosítja a növekedésüket. A fotoszintézis során szén-dioxidból és vízből a Nap energiájának segítségével állítanak elő szerves anyagokat - és nagy szerencsénkre, a folyamat melléktermékeként oxigént. A Nap energiájának a felhasználásban van szerepe a klorofillnak, amely a növényi sejtek zöld színtestjeiben található. A klorofill az az anyag, amelytől a levelek zöldek. Ezt a növények szintén saját maguk számára állítják elő. Erre szükség is van egész nyáron, ugyanis az erős napfény károsítja ezt az anyagot. A klorofill előállításához melegre és fényre van szükség.

Őszi kérdések
Forrás: Wikimedia Commons / Derek Ramsey / GNU-FDL 1.2

Miért sárgulnak meg a levelek?

Ha egy növény nem jut napfényhez, a levelei megsárgulnak. Jó példát láthatunk erre, amikor sátorozunk: ha több napig áll a sátrunk, alatta megsárgul a fű. Télen, amikor kevesebb a napfény, nem termelődik klorofill; ez az egyik oka annak, hogy a levél megsárgul (ti. hogy nem zöld). A másik - fontosabb - ok pedig a karotin nevű pigment, ami sárgás színű anyag, és nemcsak a sárgarépában található meg, hanem jelen van a növények leveleiben is. Amíg azonban termelődik a levelekben a klorofill, addig a karotin nem látszik, csak akkor válik láthatóvá, amikor a zöld színanyag termelése lassulni kezd. És ahogyan halványul, szűnik meg a levél zöldessége, úgy válik egyre inkább láthatóvá a karotin, és a lesz a levél egyre sárgább. Az alacsony hőmérséklet szintén károsítja a klorofillt, így a hideg őszi éjszakák is felgyorsítják a levelek megsárgulásának folyamatát.

Őszi kérdések
Forrás: Wikimedia Commons / GNU-FDL 1.2

Miért válnak pirosakká a levelek?

Ahogyan a fák felkészülnek a levelik lehullajtására a tél közeledtével, egy sejtréteg keletkezik a levélnyélnél; ez megakadályozza a cukroknak a fa törzse felé való áramlását. A levélben nagyobb koncentrációban jelen levő cukrok pedig reakcióba lépnek az ott jelen lévő fehérjékkel, amelynek hatására antocianin keletkezik. Ez egy vöröses pigmentanyag, ami megtalálható az alma héjában, illetve a piros szőlőben is. Az antocianin termelését még a napfény is fokozza, így a levél elszárad.

Őszi kérdések
Forrás: Wikimedia Commons / Guido Gerding / GNU-FDL 1.2

Forrás

Why leaves turn red – and why this autumn’s colours should be spectacular

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 nemee 2013. október 11. 22:10

A fordítási hibák:

- A klorofill nem a zöld színtestben van:

az maga a zöld színtest!

hu.wikipedia.org/wiki/Klorofill = hu.wikipedia.org/wiki/Z%C3%B6ld_sz%C3%ADntest

- Ha az alacsony hőmérséklet a karotint károsítaná,(nem pedig a klorofillt,)

akkor a hideg nem gyorsítaná a sárgulást!

2 Molnár Cecília 2013. október 12. 09:28

@nemee: A második egy igen szerencsétlen elírás, elnézést kérünk, köszönjük, javítottuk.

Az első viszont nem igaz: a klorofill egy makromolekula, amely a zöld színtestnek nevezett sejtalkotóban van. (L. akár a belinkelt Wikipédia-oldalt.) A zöld színtest többféle molekulát tartalmaz, van külső membránja, belső szerkezete, DNS-e, RNS-e, gránumjaiban van a fotoszintézishez elengedhetetlen klorofill, de a karotinok is. (L. tetszőleges középiskolás biológiakönyv.)

Az alábbi két link nagyon jó példa arra, hogy miért kell óvatosnak lenni a Wikipédiával, főleg a magyarral.

Információ
X