nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ön beiratkozna heavy metal szakra?

Heavy metal szakon indul felsőoktatási szakképzés szeptembertől egy nagy-britanniai főiskolán: a 2 éves képzés elvégzői a műfaj szakképzett szakértői lesznek.

MTI | 2013. május 12.
|  

A kétéves szakot a New College Nottingham indítja. A heavy metál hallgatói megismerik az elektromosgitár-alapú kemény fémzene csínját-bínját, jelentős alkotóit, előadóit, szerepét filmekben, videojátékokban, megtanulják, hogy miként komponáljanak és adjanak elő heavy metal dalokat. A második évben a követelmények között a turnézás is szerepel.

A kétéves képzés után a hallgatók, ha akarják, folytathatják tanulmányaikat zene szakon, és diplomát is szerezhetnek a Nottinghami Trent Egyetemtől, amely a heavy metál képzést is akkreditálta.

A heavy metal szakot nevetségesnek tartja a Harc a Valódi Oktatásért (Campaign for Real Education) nevű brit szervezet. „Túl sok diploma van, amelynek komolyságát a munkaerőpiac nem igazolja. Ilyen lesz ez a heavy metál is. Teljesen felesleges, hacsak annak nem, aki heavy metal sztár akar lenni. Neki viszont mi szüksége diplomára? Időpocsékolás az egész” – idézte a BBC Chris McGovernt, a szervezet elnökét.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
9 Andrs 2013. május 21. 21:21

@ovninauta: Nem tudom megállni, hogy ne reagáljak erre a hozzászólásra. A metálhoz és raphez nem kell tehetség, csak ordítozni? Előszöris a rap nem zenei műfaj, ön valószínűleg a hip-hopra gondol. A rap egy önkifejezési mód, ugyanúgy mint az ének, és nagyon messzire nyúlnak a gyökerei. Azzal, hogy egész stílusokat minősít minőségtelennek, csak a saját szegénységi bizonyítványát állítja ki. A minőségi metál és a rap mögött is ugyanannyi tehetség bújik meg mint a komolyzene mögött. Megjegyezném van rossz komolyzene is, popzene meg pláne! Csak ezek felismeréséhez saját ízlésre és nyitott gondolkodásra van szükség, viszont úgy tűnik ön egyikkel sem rendelkezik.

8 reiner Tor 2013. május 13. 19:21

@Varmer: A huszadik századi modernizmust (Cage stb.) megelőzően (ill. azon kívül - lásd Britten) a komolyzenéhez (mind szerzéséhez, mind - legalábbis többnyire - előadásához) sokkal nagyobb és mélyebb tudás kell, mint a könnyűzene szinte akármelyik ágához. Cage-ék csináltak jópár elvadult hülyeséget (a 4'55" jó példa erre), de azért még az ő zenéjüket is többnyire nagyon mély elméleti ismeretek alapozták meg.

Ezzel együtt a választás jelentős részben ízlés dolga, illetve a kettő inkább egymás mellett, mint egymással szemben áll.

A heavy metal (és a pop/rock irányzatok összessége) viszont olyan dolog, amit autodidakta módon, illetve részben magántanártól könnyen meg tudott tanulni a zenészek nagy többsége, tehát értelmetlen államilag finanszírozott szakot nyitni a kedvéért.

7 Varmer 2013. május 13. 15:55

@ovninauta: Ez elég tipikusan beszűkült gondolkodásra vall. Van minőségi rap és metal zene is, ahogy van pocsék pop vagy komolyzene, esetleg jazz is.

"Hülyeségeket hadarni mindenki tud"

Írj olyan szöveget, ami sok rapszámnak van, majd rappeld el ritmusra. Na ugye.

6 Németh Niki 2013. május 13. 12:33

@ovninauta: Elég buta dolog kijelenteni, hogy tudjuk, hol van a művészet határa, nem? Egyetlen példát had hozzak, ami a kommentedről jutott eszembe:

www.youtube.com/watch?v=MQMuxZp_Ppk

Jó szórakozást hozzá!

5 reiner Tor 2013. május 12. 23:05

@ovninauta: A metal sok irányzata zeneileg jóval komplexebb és nagyobb hangszeres tudást igényel a popzenénél.

4 Sultanus Constantinus 2013. május 12. 19:58

@El Vaquero: @reiner Tor: Hát igen. A komolyzenéhez tehetség és tudás kell, de még a popzenéhez is valamennyi, míg az ilyen műfajokhoz, hogy a metal meg a rap és hasonlók, semmi. Ordítani és hülyeségeket hadarni mindenki tud. Én azokat a zenei műfajokat értékelem, ami még belefér a művészet kategóriába, ami mögött még van valami tudás.

3 reiner Tor 2013. május 12. 17:13

@El Vaquero: Nem csak a két év, hanem a heavy metal is komolytalannak hangzik. Én régen rengeteg metalt hallgattam, néha még mostanában is, de alapvetően ún. komolyzenét hallgatok most már. A különbség ég és föld, komplexitásban és zenei tudásban is, persze nem a heavy (és minden egyéb) metal javára.

Más kérdés, hogy igaziból két évig valszeg még a heavy metalt is lehet tanítani, nem olyan hosszú idő az, egy komolyzenész sokkal tovább tanul.

2 El Vaquero 2013. május 12. 12:06

A 2 év komolytalannak hangzik, de igény biztosan lesz rá. Intézményesen szinte mindenhol csak komolyzenét lehet tanulni.

1 Pesta 2013. május 12. 10:18

A másodéves turné szakmai tantárgyai: Hosszú haj és tömény szesz, Gyakorlati útmutató a tudatmódosító szerek használatához, Múzsák és gruppen.

Információ
X