nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyomás alatt „az orosz Facebook”

Ukrán felhasználók adatait és orosz politikai VKontaktye-csoportok bezárását követeli az orosz állam.

nyest.hu | 2014. április 17.
|  

Április 18-án kedden Pavel Durov, „az orosz Facebook”, a VKontaktye (Kapcsolatban) alapítója (azaz „az orosz Zuckerberg”) két posztot tett közzé saját VKontaktye-oldalán.

Pavel Durov
Pavel Durov
(Forrás: ВКонтакте)

Az egyikben arról ír, hogy 2013. december 13-án az orosz titkosszolgálat, az FSZB az Euromajdan szervezőinek adatainak kiadását kérte tőlük. Ezt határozottan elutasították azzal, hogy Oroszország joghatósága nem terjed ki a Kapcsolatban ukrán felhasználóira. Az ukrán állampolgárok adatainak kiadása az orosz hatóságok részére nem csupán törvénysértés lenne, de mindazon ukrán állampolgárok elárulása is, akik bizalmukkal tisztelték meg a közösségi oldalt.

Durov leírja, hogy a felhasználók adatainak védelme sok áldozatot kívánt. Ő maga eladta az oldalban való részesedését, hogy ez ne zavarja a döntéshozatalban. Ezt a lépést azóta sem sajnálja: mint írja, megőrizhette tiszta lelkiismeretét és ideáljait, melyeket a továbbiakban is kész megvédeni.

A másikban arról számol be, hogy 2014. március 13-án az orosz ügyésszég kövelte, hogy a Kapcsolatban zsüntesse meg Alekszej Navalnij korrupcióellenes csoportját. Durov ezt is elutasította.

Mint leírja, az utóbbi hetekben több oldalról is támadják, igyekeznek rá nyomást gyakorolni – hiába, mert sem ő, sem csapata nem hajlandó politikai cenzúrát gyakorolni. Nem fogják megszüntetni azt a több száz csoportot, melyek megszüntetését az orosz állam követeli. A szabad információcseréhez való jog a posztindusztriális társadalomban nem korlátozható – és ez az a jog, mely nélkül a Kapcsolatban létének sem lenne értelme.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 helci 2014. április 17. 11:21

Micsoda meglepetés, a Nyest is beáll libsi lakájtársai mellé a primitív oroszellenes uszításba.

A "tudományt" az utóbbi időben már úgy is csak szarkasztikusan lehetett érteni a nevében, maradt a barna "nyelv".

Vajon kié lehet a bolt, valami kondértól elmart SZDSZ-árváé?

2 Fejes László (nyest.hu) 2014. április 17. 12:17

@helci: „primitív oroszellenes uszításba” Pavel Durv orosz. Mi leírtuk, amit ő írt.

3 Jesse 2014. április 17. 14:58

Ez is mutatja: Oroszország demokrácia. Mondhatta azt Durov az orosz titkosszolgálatnak, hogy nem. Az USA-ban ezt nem tehette volna meg a Patriot-törvény miatt. Mint ahogy a Twitter meg a Facebook stb. se tehette meg. Ők kiszolgáltatták, amit a CIA kért. Ha nemet mondtak volna, rögtön közlik velük, hogy ezzel veszélyeztetik a nemzetbiztonságot, terrorizmussal gyanúsították volna őket, ami azt jelenti az USA-ban, hogy bizonyíték és vádemelés nélkül korlátlan ideig fogva tarthatók, és mehettek volna Guantanamóra jeges vízben fulladozni.

Információ
X