nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyolcszor több a fogyatékkal élő hallgató, mint nyolc éve

A felsőoktatási hallgatók 57,7 százaléka elutasítja, hogy az állam pluszpontokkal segítse fogyatékkal élő társaik bejutását az egyetemre.

Edupress | 2011. október 10.
|  

A fogyatékkal élők több mint negyven százaléka egyébként pluszpontok nélkül is bekerülne a felsőoktatásba – olvasható a Magyar Nemzetben.

A napilap Laki Ildikó, az MTA Szociológiai Kutatóintézetének kutatója által készített tanulmány eredményeit közölte. Eszerint a fogyatékkal élő hallgatók száma az elmúlt nyolc évben nyolcszorosára emelkedett, jelenleg 21 intézményben vannak jelen látás-, hallás-és mozgássérült tanulók.

A legtöbb fogyatékkal élő diák állami intézményben tanul, magán-és egyházi intézményekben 35 fogyatékkal élő hallgató jár. Ez alig tizedannyi, mint az állami egyetemeken, főiskolákon tanuló fogyatékos diákok létszáma, aminek fő oka az lehet, hogy ezeken a helyeken már részben megoldották az akadálymentesítést.

A kutatásból kiderül a hallgatók csaknem hatvan százaléka kifogásolja, hogy 2007-től 40 pluszpont jár a fogyatékkal élő felvételizőknek, akik közül egyébként 23,5 százalék nem került be többletponttal sem, 42,2 százalékuk pedig többletpont nélkül is felvételt nyert volna. A válaszadók 83 százaléka egyetértett azzal, hogy „a társadalomnak minden eszközzel támogatni kell a fogyatékkal élőket, még akkor is, ha ez nagyon sok pénzbe kerül.”

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X