nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelvtörvény: Bajnai tárgyalt az EBESZ-főbiztossal

Bajnai Gordon szerint a kisebbségek jogai, az anyanyelvhasználat "nem lehet a belpolitikai küzdelmek túsza" Szlovákiában. A miniszterelnök az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi főbiztosával, Knut Vollebaekkel folytatott szerdai budapesti megbeszélésen reményét fejezte ki, hogy a főbiztos pozsonyi tárgyalásai eredményeként megindulhat a szlovák államnyelv és a kisebbségi nyelvhasználat védelme között megbomlott egyensúly visszaállítása - tájékoztatta a kormányszóvivői iroda az MTI-t.

MTI | 2010. február 10.
|  

A miniszterelnök felhívta a főbiztos figyelmét a szlovákiai helyzet folyamatos nyomon követésére, és megismételte, hogy az államnyelvtörvény büntetésekre vonatkozó kitételeinek módosítása nélkül nem lehet megszüntetni a jelenlegi, a szlovákiai kisebbségeket hátrányosan érintő helyzetet; ezt az EBESZ főbiztos korábban maga is javasolta – olvasható a kormányszóvivői iroda közleményében.

A magyar miniszterelnök üdvözölte, hogy Knut Vollebaek változatlanul fontosnak tartja a kisebbségi nyelvhasználati törvény megerősítését. Utóbbi összhangban van a szlovák és a magyar miniszterelnök által 2009. szeptember 11-én aláírt szécsényi megállapodással – áll a tájékoztatásban, amely kitér arra, hogy Szécsényben Robert Fico szlovák miniszterelnök és Bajnai Gordon azt vállalták, maradéktalanul figyelembe veszik és beépítik az EBESZ főbiztosának ajánlásait.

Az ajánlások között szerepelt az államnyelvtörvény módosításával felborított egyensúly helyreállítása a kisebbségek és az állam nyelvi érdekei között, melyhez az államnyelvtörvény szintjére kell emelni a kisebbségi nyelvekről szóló törvény garanciáit. Szintén a főbiztosi ajánlások között szerepelt egy átfogó kisebbségvédelmi törvény megalkotása – mutat rá a szóvivői iroda.

A miniszterelnök felhívta a főbiztos figyelmét arra, hogy a nyelvtörvény ügyében a fő törésvonal továbbra sem Magyarország és Szlovákia, hanem a szlovák állam és állampolgárai, illetve maga a törvény és több nemzetközi norma között húzódik.

A kormányfő jelezte, hogy Magyarország szerint a törvény múlt év végén elfogadott végrehajtási utasításai nem rendezik megnyugtatóan a helyzetet, továbbra is fennáll a szlovákiai magyarságot fenyegető jogbizonytalanság és az anyanyelv, illetve nemzetiségi hovatartozás alapján adott a diszkrimináció lehetősége.

Bajnai Gordon a találkozón hangsúlyozta, hogy a magyar kormány számára továbbra is elfogadhatatlan az anyanyelv használatának korlátozása és büntetése.

Knut Vollebaek Pozsonyból érkezett Budapestre. Kedden Balázs Péter külügyminiszterrel és Katona Bélával, az Országgyűlés elnökével folytatott megbeszéléseke, szerdán találkozott Németh Zsolttal (Fidesz), a külügyi bizottság elnökével is.

Információ
X