nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Minek nevezzelek?
Nyeletlen esernyő bringázóknak

Első sorban bicikliseknek szánta praktikus találmányát egy amerikai férfi. De mi legyen a neve a nyeletlen esernyőnek?

nyest.hu | 2012. április 12.
|  

Aki szokott biciklizni, tudja, milyen problémás, ha elered az eső. A városi kerékpárosok többsége nem fog magánál tartani vízhatlan túrafelszerelést. Viszont elázni senki sem akar. Az esernyő két szempontból sem ideális: egyrészt befújja alá az esőt a menetszél, másrészt fél kézzel tartani kell, ami rendkívül balesetveszélyes. Mit lehet hát akkor tenni?

Kényelmetlen és veszélyes
Kényelmetlen és veszélyes
(Forrás: Wikimedia Commons / Stougard / GNU-FDL 1.2)

A fenti problémákat mérte fel egy amerikai feltaláló, aki kifejlesztett egy nyeletlen esernyőt – számolt be a The Daily Telegraph. A módosított esernyő buraszerűen borítja be a fejet és a felső testet. Átlátszó anyagból készült, így – a cseppeken túl – semmi nem zavarja a kilátást. Az egész szerkezet pedig a vállra szerelhető, így mind a két kézzel foghatja a kormányt a kerékpáros.

A felszerelés kissé súlyos, tömege körülbelül 1 kg. Az ára is borsos – egy esernyőéhez képest – körülbelül 14000 forintba kerül.Viszont nemcsak kerékpározáshoz használható, hanem  bármi olyan szabadtéri tevékenységhez, amelyben az ember használni szeretné mind a két kezét. Lehet például kertészkedni benne a kellemes áprilisi esőben.

Mi legyen a neve?
Mi legyen a neve?
(Forrás: gadgetgrid.com)

Angolul a találmány a Numbrella nevet kapta – az angol umbrella (’esernyő’) után. Kérdés, hogy magyarul minek nevezhetnénk a nyeletlen esernyőt. Kérjük olvasóinkat, küldjék el javaslataikat kommentben, hogy mire Magyarországon is elterjed a találmány, legyen magyar neve!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Anna 2012. április 12. 14:04

bicajernyő

2 Angry Bird 2012. április 12. 14:10

tekernyő

3 anyez 2012. április 12. 14:11

bukóernyő

4 Sigmoid 2012. április 12. 14:23

Nem a neve a fő gond. Aki már biciklizett rossz időben, az el tudja képzelni hogy milyen traumatikus élmény lehet, amikor elkezd belülről párásodni, a cseppektől nem látsz ki, aztán egyszer csak megfogja a szél, és vagy leviszi a fejedről, közben jól végigpofozva és majdnem letépve a füledet, vagy csak simán elkezd hátrafelé tolni vagy földhözcsap.

5 Angry Bird 2012. április 12. 14:30

@Sigmoid: Olyankor szopóernyőnek.

6 towlenghap 2012. április 12. 15:02

vállsernyő

7 Sultanus Constantinus 2012. április 12. 16:24

Na igen. Az esernyővel nem az az alapvető baj, hogy egyik kézzel tartani kell (az is kényelmetlen), hanem az, hogy a legtöbb esetben az eső nem jár egyedül... Én erősen kétlem, hogy ez a találmány beválna, és azt sem hiszem el, hogy ki lehet látni rajta (képzeljünk el az autó szélvédőjét esőben és ablaktörlő nélkül...)

8 elhe taifin 2012. április 13. 02:29

Japánban a nyeles ernyőt szokták a biciklire felcsatolni - igaz, ez elsősorban az idősebbek körében szokás: www.esupply.co.jp/tokusetu/eea-yw0493/eea-yw0493_01.jpg

Információ
X