nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Többértelmű utcanevek 3.
Nyár van, nyár!

Van, amikor utcákat átkeresztelnek például arra hivatkozva, hogy több azonos nevű közterület van a városban. Más esetekben úgy tűnik, egyáltalán nem zavar senkit, hogy össze lehet keverni az azonos nevű utcákat.

Wenszky Nóra | 2015. június 1.
|  

Többértelmű fővárosi utcaneveket bemutató sorozatunkban volt már szó horgászokról és kapásokról, valamint egy hamvas gyümölcsökkel álcázott püspökről. Június elsején, azaz a meteorológiai nyár kezdetén a Budapesti utcanevek A–Z című lexikonban a nyárról elnevezett közterületeket kerestük meg. Találtunk is, nem is keveset: A fővárosban jelenleg hat Nyár utca van, és két másikat már megszüntettek. Érdekes, hogy például Dembinszky utcából már csak kettő van négy helyett egy 2012-es fővárosi közgyűlési döntés nyomán, ám úgy tűnik, a Nyár utcák nagy számát nem akarják csökkenteni.

A legrégibb Nyár utcát már hiába keressük Budapest térképén. Ez Óbudán volt: a mai Kórház utcának a Szentendrei út és a Fő tér közötti szakaszát 1862 és 1870 között Sommer Gasse ’Nyár utca’ néven ismerték. Majd a nevet 1870-ben egyszerűen lefordították magyarra. Ám a Nyár utca nevet csak négy évig viselte a rövid kis utca. Ekkor a Szentendrei út másik oldalán, az utca folytatásában található, elsősorban zsellérek lakta Spital Gasse ’Kórház utca’ és a Nyár utca egy utcává egyesült, és a máig élő Kórház utca nevet kapta.

Ebben az utcában két kórház is működött. Itt volt a mai Kerék utca sarkán az Óbudai Községi Katolikus Kórház, és itt állt a nagy lélekszámú óbudai zsidóságot ellátó Zsidó Kórház is, amely 1908-ig működött. Sőt, a Kórház utcával párhuzamos Vöröskereszt utca és a Laktanya utca sarkán működött 1845 és 1899 a Werft Spital, azaz az Óbudai Hajógyár kórháza. A kórházaknak ma nyomuk sincs, az épületeket is hiába keressük, a név azonban megmaradt.

1874-ben, abban az évben, amikor Óbudáról eltűnt a Nyár utca elnevezés, az Erzsébetvárosban Nyár utcává keresztelték át az addigi Sommer Gasse ’Nyár utca’ nevű közterületet. A tabáni Sommer Gasse azonban más nevet kapott ebben az évben: amíg a Tabán itteni házait le nem bontották 1937-ben, Domb utcaként ismerték. Így a Nyár utcák közül az erzsébetvárosi a legrégibb ma a fővárosban.

Egy volt tabáni kocsma: a Régi nyár
Egy volt tabáni kocsma: a Régi nyár
(Forrás: Wikimedia Commons / PD)

Ugyancsak régi az újpesti Nyár utca neve: ez is még az 1800-as években született. Újpest istvántelki részén példás sorban állnak a térképen az évszakok északról délre: Tavasz, Nyár, Ősz és Tél utca jön egymás után. Mellesleg ebben a Nyár utcában is van kórház: 1894-ben alapította gróf Károlyi Sándor.

Az 1900-as évek első harmadában aztán sorra születtek az újabb és újabb Nyár utca nevű közterületek a főváros mai területén. Van ma Nyár utca Csillaghegyen (III. kerület), a II. kerületi Széphalmon, a XVII. kerületben Rákoshegyen és Budafokon (XXII. kerület) is.

A régebbi elnevezések esetében egyértelmű, hogy az utca neve az évszakra és nem a nyárra mint fafajra vonatkozik. Vagy a német Sommer ’nyár’ tükörfordításaként keletkezett, vagy évszaknevek utcanévbokrában találkozunk a névvel. Az újabb utcanevek esetében azonban nincs ilyen fogódzónk, az utcanévlexikon sem mond semmit a kérdésről.

A csillaghegyi Nyár utca közvetlen környékén főként híres emberekről elnevezett közterületek vannak, bár néhány sarokkal arrébb felbukkan egy Nap utca is. Széphalmon a Nyár utca körül leginkább a tokaji borokkal kapcsolatos utcaneveket találunk, így ez semmilyen támpontot nem ad.

Budapesti nyár, 1941
Budapesti nyár, 1941
(Forrás: Fortepan / Négyesi Pál / CC BY-SA 3.0)

Ha a közterület nevében a nyárfa szó szerepel, akkor nincs vita. A fővárosban egy Nyárfa utca, egy Nyárfás sor és egy Nyárfás utca is van, így itt névegyezés nincsen.

Rákoshegyen a Nyár utca körzetében a természettel kapcsolatos fogalmakról elnevezett utcák vannak, míg Budafokon meglehetősen vegyes a kép. A Nyár utca közelében van Hajnal utca, Nap utca és Május 1. utca is, de sok minden más is. Így ezeknek az utcáknak az esetében adatok híján nem tudjuk eldönteni, hogy az évszak vagy a fa nevét viselik.

Ha az évszakokról elnevezett utcák számát hasonlítjuk össze a fővárosban, magasan a Nyár utca vezet (6) – legalábbis ha azt feltételezzük, hogy az összes esetben az évszakra vonatkozik a név. Második helyre jut a Tél utca (3), és a dobogó alsó fokán holtversenyben áll a Tavasz és az Ősz utca elnevezés, 2-2 utcával.

Hiába, nyáron nincs iskola, így nem csoda, hogy sokaknak ez a kedvenc évszaka. Úgy tűnik, nem csak a pedagógusoknak, az iskolásoknak és szüleiknek, hanem azoknak is, akik az utcákat elnevezik. Ők mindannyian örülhetnek, hisz beköszöntött a június, itt a nyár. Az alábbi Nyár kánon című dallal kívánunk szép nyarat minden kedves olvasónknak!

Források

Ráday Mihály (szerk.) Budapesti utcanevek A–Z

Létai Miklós: Óbuda parasztpolgárainak anyagi kultúrája és társadalma (1848–1945)

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 lcsaszar 2015. június 2. 16:40

"Más esetekben úgy tűnik, egyáltalán nem zavar senkit, hogy össze lehet keverni az azonos nevű utcákat"

Engem már többször "behúzott a csőbe" a zuglói két Csömöri út. Nagyjából párhuzamosak egymástól pár száz méterre. De vannak olyan utcák, melyek egyszer csak megszakadnak (ház, esetleg patak állja útjukat), majd az akadály után vidáman folytatódnak azonos néven.

2 Palotabarát 2015. június 3. 02:19

@lcsaszar: Zuglóban csak egy Csömöri út van szerintem, a másik Csömöri a XVI. kerületben van.

3 Wenszky Nóra 2015. június 3. 08:15

@lcsaszar:

Palotabarátnak igaza van abban, hogy a fővárosban jelenleg két Csömöri út van. Az egyik a XIV. kerületi, azaz zuglói Alsórákos városrészben a Lőcsei utca (Bosnyák tér) és a szuglói körvasút sor között található, ez a Thököly út folytatása. A másik a XVI. kerületi Rákosszentmihályon van, a körvasút ellentétes oldalán, a Körvasút sortól a Cserhida utcáig, ez a Fogarasi út folytatása. A kettő jó két kilométerre van egymástól, de valóban könnyen hiheti azt az arra ritkán járó ember, hogy az út két szakasza el van csúsztatva egymáshoz képest: mintha a körvasútnál egy két kilométeres eltolás után folytatódna az út.

Az is kétségtelenül igaz, hogy gyakran fordul elő az, hogy az utcák vonalvezetése, a házak számozása ellentmond a józan észnek. Ez lakótelepeken és patakoknál, vasútvonalaknál különösen gyakori, de néha semmilyen magyarázatot nem találunk a jelenségre.

Budapesten az általam ismert legszebb példa erre a Verecke út a II. kerületben, az Árpád-kilátó alatt. Egyszer egy órák óta ott bolyongó új postással vitattuk meg a problémát, aki nem tudta kézbesíteni a leveleket, mert nem volt meg az utca egy szakasza, és együttes erővel sem sikerült megtalálnunk. Az utcanévlexikon így ír erről az útról:

"Több darabból álló, egymással nem összefüggő út.

1. Cseppkő utcától Zöldkert utáig.

2. Zöldkert utcától indul, Rutén utcától zsákutca

3. Szalamandra út egyik szárától a Verecke lépcsőt kétszer keresztezve, a Szalamanda út egyik ága után zsákutca"

Az utcát még a térképen sem egyszerű követni - hát még családi házak között sétálgatva.

4 lcsaszar 2015. június 3. 11:43

@Wenszky Nóra: Köszönöm a kiigazítást.

Információ
X