nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nőies Obama beszédstílusa?

Múlt héten a Washington Post egyik rovatvezetője nyelvészeti tényekre hivatkozva nőiesnek titulálta Obama beszédét.

nyest.hu | 2010. július 8.
|  

Az eredeti, kicsit gúnyos és kritikus hangvételű megjegyzés a következőként hangzott el Kathleen Parker, a Washington Post egyik rovatvezetőjének tollából: „Ha Bill Clinton volt az első fekete elnök, ahogy azt egyszer Toni Morrison (irodalmi Nobel-díj 1993, a szerk.) mondta, akkor Barack Obama az első elnöknő lehet.” Parker nyelvészeti tényekre hivatkozva jutott erre a következtetésre. Szerinte minden eddigi elnöki beszéd közül Obama olajkatasztrófával kapcsolatos beszéde használta a legtöbb passzív szerkezetet, márpedig Parker szerint a passzív szerkezet a nőkre jellemző. Az Atlantic Wire két nyelvészt kért meg, hogy igazolják vagy cáfolják Parker kijelentéseit.

Mark Liberman, a Pennsylvania Egyetem nyelvésze Parker mindkét állítását cáfolja. Liberman számítása szerint például az előző elnök, George W. Bush Katrina hurrikán utáni beszéde jóval több passzív szerkezetet alkalmazott. A szakember szerint továbbá nincs olyan nyelvészeti tanulmány, ami igazolná, hogy a passzív szerkezet használata gyakoribb lenne a nőknél vagy a feminin férfiaknál. A téves feltételezés abból indul ki, hogy magának a passzív szónak van nőies mellékzöngéje, de ennek semmi köze a passzív szerkezet használatához. Férfiak és nők egyaránt használják ezt a szerkezetet.

Geoffrey Pullum, az Edinburgh Egyetem nyelvésze még azt is hozzáteszi, hogy a politikában csak akkor hivatkoznak „nyelvészeti tényekre”, amikor valami nyelvészettől teljesen független hátsószándék áll az egész mögött. Pullum egyenesen felelőtlennek nevezi a Washington Postot és Kathleen Parkert is, hogy nem létező tudományosi tényekre hivatkozva állítanak olyan információkat, amik teljes mértékben a bulvár színvonalán mozognak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X