nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nincs egyetértés az iskolaőrökről

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) azt javasolja, hogy az iskolaőrök alkalmazása az oktatási intézményekben ne legyen kötelező jellegű, Pokorni Zoltán és Hoffmann Rózsa pedig arról faggatta Pintér Sándor belügyminisztert, miért rendészeti tárgyú jogszabályokban rendezi az iskolai rend fenntartásának ügyét.

Edupress | 2012. június 5.
|  

Michl József, a KDNP országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: üdvözlik a belügyi tárca erőfeszítéseit és szükségesnek tartják a biztonság erősítését, de a végsőkig ragaszkodnak ahhoz, hogy az iskolákban elsősorban a nevelés eszközei érvényesüljenek. Hozzátette: ugyanakkor bizonyos esetekben az igazgató javaslatára, a szülőkkel egyetértésben szükség lehet szakember segítségére.

Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője az MTI-nek azt mondta: az az álláspontjuk, hogy azoknak, akik ezt a feladatot betöltik, egyfajta pedagógusképzésben kell részesülniük. A kormánypárti politikus kitért arra, hogy egyes iskolákban deviáns gyerekek és szülők terrorizálják a tanárokat, illetve a többi gyereket. „A jelenség ellen határozottan fel kell lépni” – szögezte le, hozzátéve: ott azonban, ahol rend van, nincs szükség iskolaőrre. Mint mondta: félő, hogy adott esetben túllépnek hatáskörükön –ezt az aggodalmat akkor lehet eloszlatni, ha differenciált megoldásban gondolkodnak.

Michl József az MTI kérdésére elmondta: felvetésükről már egyeztettek Pintér Sándor belügyminiszterrel, aki nyitottnak mutatkozott ebben az ügyben, így reményeik szerint javaslataik beépülnek a törvénymódosításba. Megjegyezte: az elmúlt tíz évben sokat romlott az iskolák biztonsága, melynek okát abban látta, hogy sokkal rosszabb lett a pedagógusok társadalmi megbecsültsége, illetve az értékalapú nevelést felváltotta az értékrelativizmus. Hangsúlyozta: utóbbi következménye a fiatalok normaszegésének és deviáns viselkedésének erősödésében már tetten érhető.

A kereszténydemokrata politikus felhívta a figyelmet a tervezett módosítás azon pontjára is, amely szerint a rendőröknek nemcsak lehetőségük, hanem kötelezettségük is lenne a napközben, iskolaidőben az utcán csellengő gyermekeket megszólítani.

A hvg.hu korábban beszámolt arról, hogy Pokorni Zoltán fideszes képviselő és Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár arról faggatta Pintér Sándor belügyminisztert a 29-ei Fidesz-frakcióülésen, miért rendészeti tárgyú jogszabályokban rendezi az iskolai rend fenntartásának ügyét.

Az oktatási törvényekről sokat vitatkozó Pokorni Zoltán és Hoffmann Rózsa közös platformra kerülve bírálta a Belügyminisztérium tervezetét. A hvg.hu szerint az oktatásért felelős államtitkár azt kérte, hogy egy oktatási jogszabályban rendezzék az iskolaőrök kérdését, továbbá jelezte, ezt csak önkéntes alapon lenne szabad bevezetni, vagyis csak azoknál az iskoláknál, ahol igény van iskolaőrökre. Figyelmeztetett arra is, hogy nemsokára elkészül egy új közoktatási rendelet, amelyben ezt az ügyet kezelni lehetne.

A belügyminiszter nem volt elutasító, de hangsúlyozta, hogy a rendőrségnek szerepet kell vállalnia az iskolák, oktatási intézmények körüli rend fenntartásában.

A hvg.hu szerint Pintér Sándor jelezte, figyelembe fogja venni az oktatáspolitikusok véleményét, így elfogadja azt is, hogy ne legyen kötelező az iskoláknak az őrök alkalmazása. 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X