nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Newton első törvénye és a héliumos lufi

Ha egy autóban fölfüggesztünk egy ingát, az másképp viselkedik, mint ha egy héliumos lufit rögzítünk az autó padlójához. Egy egyszerű videóból azt is megtudhatjuk, miért.

nyest.hu | 2014. április 24.
|  

Képzeljük el, hogy egy zsúrkocsin poharakba töltött pezsgőt tolunk a szalonban várakozó vendégsereg felé. Hirtelen azonban egy táncoló pár elénk vág, és azon nyomban meg kell állnunk, hogy elkerüljük az ütközést. Merre löttyen a poharakban a pezsgő? – Tapasztalati úton is ki lehet próbálni, nem kell hozzá más, csak egy szalon, egy zsúrkocsi, pezsgő és vendégsereg. De Newton első törvénye is megadja a választ...

Az úgynevezett tehetetlenségi törvény azt mondja ki, hogy egy test nyugalomban van vagy egyenes vonalú egyenletes mozgást végez mindaddig, amíg egy másik test vagy erő ezt a nyugalmi állapotot meg nem változtatja. A fenti jelenetben a zsúrkocsi egyenes vonalú egyenletes mozgást végez, a hirtelen fékezés pedig erőhatást jelent. A poharak – jó esetben – a zsúrkocsival együtt megállnak, a pezsgő azonban menne tovább...

Zsúrkocsi
Zsúrkocsi
(Forrás: otthonbutor.com)

Hasonló kísérlet végezhető el egy autó belsejében is. Éppen ezt szemlélhetjük meg a Smarter Every Day által készített ismeretterjesztő videóban. Ha az álló vagy egyenes vonalú egyenletes mozgást végző autó gyorsítani kezd, az utasok belenyomódnak az ülésbe, tehát egy, a gyorsulás irányával ellentétes irányú erő hat rájuk. Ha az autó hirtelen lassít vagy megáll, akkor pedig az utasok előre lendülnek – ezért nagyon hasznos találmány a biztonsági öv, ami megakadályozza, hogy egy baleset esetén kiröpüljön az utas a szélvédőn keresztül.

Az alábbi videóban az utasokra ható erőket egy, az autó plafonjára fölfüggesztett ingán szemlélhetjük meg. És az is kiderül, hogy mi történik a héliummal töltött lufival ugyanebben a szituációban...

Az inga mozgásán nem lepődünk meg, a lufién annál inkább: éppen ellenkezően viselkedik, mint az inga. Ha az autó gyorsít, akkor előre mozdul el, ha megáll, akkor hátra. Hogy lehet ezt megmagyarázni? – A videón egy igen egyszerű párhuzamot láthatunk.

Képzeljük el, hogy a vízzel teli befőttesüveg az autó (a benne levő levegővel), és a lufi pedig a víz felszínén levő buborék, azaz levegő. A levegő könnyebb a víznél, tehát bárhogyan is forgassuk a befőttesüveget, az mindig a felső részéhez fog tapadni. A lufi ugyanígy: a hélium könnyebb a levegőnél, így a héliumos lufi is mindig az autó tetejéhez tapad. (Illetve ha elengedjük a szabadban, akkor – legnagyobb sajnálatunkra – fölemelkedik, és elszáll.)

Newton első törvénye és a héliumos lufi
Forrás: Wikimedia Commons / AJ

Így már nem meglepő, hogy a befőttesüvegben levő buborékkal ugyanaz történik, mint az autóban a héliumos lufival, ha az üveget gyorsítjuk a buborék a gyorsulással egyező irányba mozdul. Ennek pedig az az oka, hogy az üvegben levő víz az ellenkező irányba mozdul, a gyorsulással ellenkező irányban. Az autóban fölfüggesztett héliummal töltött lufi esetében ugyanez a helyzet: a levegő (akárcsak az utasok) hátrafelé mozdul gyorsuláskor, így az autó elejében kevesebb levegő lesz, mint a hátuljában, így a lufi arrafelé mozdul el, ahol ritkább a levegő.

És hogy mire jó még a héliumos lufi? – Ezt is megnézhetjük az ismeretterjesztő videó végén...

Forrás

Simple But Mindblowing Helium Balloon Experiment

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 baga 2014. április 24. 11:01

Egy masik magyarazat:

Einstein ota tudjujk, hogy ha az auto ablakait elsotetitjuk, akkor a bent ulok semmilyen modszerrel nem tudjak megkulonboztetni, hogy az auto eppen gyorsul, vagy csak egy emelkedon alldogal. A gyorsulas es a gravitacio nem kulonboztetheto meg. Viszont ha emelkedon all az auto, akkor nyilvanvaloan elore dol a lufi.

Információ
X