nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem válaszol meg mindent a jelentős lelet

Hadrianus vajon a Bar Kohba-felkelés előtt vagy büntetésként utána változtatta-e Aelia Capitolinára Jeruzsálem nevét?

MTI | 2014. október 26.
|  

Hadrianus római császárt jeruzsálemi látogatásán köszöntő, kiemelkedő jelentőségű latin feliratos követ találtak Jeruzsálemben. Noha már az év elején megtalálták a jeruzsálemi Náblusz útnál folytatott ásatásokon az i. sz. 130-ban készített, mintegy egy méter széles mészkövet, de az Izraeli Régészeti Hatóság csak kedden tárta a nagyközönség elé a császár érkezésére emelt diadalív részeként készített emléket.

A hat sorban több centiméter nagyságú betűkkel írt felirat a korszak igen ritka latin betűs emlékeit gyarapítja, és fényt vet a város újjáépítésére, miután azt hatvan évvel korábban, i.sz. 70-ben lerombolták a római csapatok – közölte a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap.

„Traianus Hadrianus Augustus császárnak, az isteni Traianus Parthicus fiának, az isteni Nerva unokájának, a főpapnak, akit tizennégyszer ruháztak fel a tribunusi és háromszor konzuli hatalommal, az ország atyjának a tizedik Fretensis légiótól” – írták a kőre. A császárt kőbe vésett szöveggel üdvözlő tizedik légió Jeruzsálem romjainál állomásozott a hatvan évvel korábbi első zsidó felkelés óta. A harcok idején részt vettek Masszada ostrománál is, ahol a zsidók a legenda szerint inkább tömegesen öngyilkosok lettek, mintsem megadják magukat a rómaiaknak.

Hadrianus 130-ban Palesztina tartományban tett látogatása mindössze két évvel előzte meg a zsidók következő, szintén kudarccal végződő Bar Kohba vezette felkelését a római hatalom ellen. „Ez egy történelmi jelentőségű, rendkívüli lelet” – közölte a régészeti feltárásokat vezető Rina Avner. Azt is elmondta, hogy igencsak meglepődtek, amikor bizánci korból származó csatornák kiásásakor egy római kori feliratra bukkantak egy kőpilléren. A szöveg egy része hiányzik, mert valamikor kivágtak belőle egy kör alakú részt.

A lelet azért különösen fontos, mert „megadja a város hivatalos felépítésének pontos időpontját. Jelzi, hogy hatalmas hivatalos építkezési munkálatok folytak a városban két évvel a Bar Kohba-felkelés előtt” – mondta Avner. Az idén feltárt felirat bal oldali részét már a múlt század harmincas éveiben megtalálták, az jelenleg a Jeruzsálem óvárosában lévő Krisztus ostorozása nevű templomban tekinthető meg.

A felirat ugyan egyértelműen jelzi, hogy nagyarányú építkezések folytak ebben az időszakban a városban, de sajnos nem válaszolja meg azt a történészeket régóta foglalkoztató kérdést, hogy Hadrianus vajon a Bar Kohba-felkelés előtt vagy büntetésként utána változtatta-e Aelia Capitolinára Jeruzsálem nevét.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 hun 2014. október 27. 00:50

Irshalyom. Irshalium.

azt mondja, Élioi kapitoleonja?

.

Traianus-nak oszlopa van, Hadrianus-nak fala.

először volt Traianus, aztán Traianus Hadrianus, születési nevén Aelius.

"Hadrianus és légiója Szíria területén maradt, hogy őrizze a római vonalakat, mikor Traianus kihátrált Parthiából 117-ben.

Feladta Traianus hódításait Mezopotámiában a jobb védhetőség érdekében. De a Pártus Birodalommal még így is majdnem szembekerült 121 körül, azonban Hadrianus sikeresen helyreállította a békét. Hadserege leverte a zsidók Bar Kohba-lázadását Júdeában 132 és 135 között, valamint megsemmisítette a párthus ellenállókat.

...azonos nemű szerelmét félisteni rangra emelte, emlékére rengeteg műemléket állított, ... akit az utolsó pogány istenként is emlegetnek. "

Traianus... a dák fejedelemségek ellen 101 és 106 között két hadjáratot indított, melyekben győzelmet aratott, amivel Dáciát a Birodalom új provinciájává tette, ahol gazdag bányákat szerzett és nagy aranykincseket is zsákmányolt... (amelyeket a dákok a jászoktól mikor?

In early 92, the Iazyges, in alliance with the Sarmatians proper and the Germanic Quadi, crossed the Danube into the Roman province of Pannonia (azaz a jász-síkságról nyugatra mentek és valahol karinthiában ...). In May, the Iazyges shattered the Roman Legio XXI Rapax, soon afterwards disbanded in disgrace.

...

In 107, Trajan sent his general, Hadrian, to force the Iazyges to submit. (ami nem úgy van az)

While the Romans kept Dacia, the Iazyges stayed independent, accepting a client relationship with Rome.(!)

...

In the summer of 166, while the Romans were tied down in a war with Parthia, the peoples north of the Danube, the Marcomanni, the Naristi, the Vandals, the Hermanduri, the Lombards and the Quadi, all swept south over the Danube to invade and plunder the exposed Roman provinces. The Iazyges joined in this general onslaught in which they killed Calpurnius Proculus, the Roman governor of Dacia. (!!!)

2 hun 2014. október 27. 01:24

Pannonia területén, a mai Vaskapunál vontató utat és hajócsatornát vágatott.

hu.wikipedia.org/wiki/Traianus_r%C3%B3mai_cs%C3%A1sz%C3%A1r

hu.wikipedia.org/wiki/Vaskapu-szoros

Đerdapska klisura bolgárul Железни врата törökül Demirkapı.

.

a dáko-román legenda

...A rómaiak útja járatlan őserdőkön, mesterséges akadályokon vezet át, melyek mellett a dákok seregének mind elszántabb támadásait is föl kell fogniok. Végre a római hadsereg a főváros előtti utolsó erőditéshez ér s elfoglalja ezt is, Maximus pedig Traianus tábornoka elfogja a dák király egyik nővérét s megtalálja a várban a Fuscus vezértől elvett hadi jelvényeket.

...

Traianusnak nyitott, akadálytalan útja van Sarmisegethusa felé. Most azonban maga Decebalus jön el Traianushoz s föltétlen békét kér tőle.

Traianus az előtte térdre borúlt Decebalusnak Dio Cassius szerint ily béke föltételeket szabott: „a dák király adja vissza mindazon fegyvereket, gépeket és mestereket, melyeket a rómaiaktól kapott, adja ki a szökevényeket, rombolja le várait, hagyjon oda minden elfoglalt területet, {181.} a mi országa határán kívűl van, ismerje barátja és ellenségének a rómaiak barátait és ellenségeit s végre ne vegyen szolgálatba egy római polgárt vagy katonát se.”

Decebalus a reá nézve igen súlyos föltételeket látszólag őszintén fogadta el s maga Traianus, miután dák részről tuszokat vesz maga mellé, a kiket Rómába visz s Sarmisegethusában őrséget hagy hátra, visszatér Rómába, a hol diadalmenetet tart s fölveszi a „dacicus” melléknevet.

...

...szigorú és súlyos föltételeket, mint mondók, Decebalus csak látszólag fogadta el őszintén és föltétlenül. ...

Mihelyt Traianus mindezekről értesül, a dolgot nyomban bejelenti a senatusnak, vele Decebalust a római nép ellenségének kiáltatja ki s maga meg elhatározza, hogy újra személyesen vezeti a háborút, melyet most a dákok birodalma és népének kiirtása nevében indit meg.

mek.niif.hu/04700/04755/html/22.html

.

Minden addiginál hatalmasabb hadizsákmányt szállíttatott Rómába, egy kései és nem egészen megbízható becslés szerint ez 1600 tonna aranyra és kétszer annyi ezüstre tehető. Az elfoglalt területről állítólag félmillió embert hurcoltak el. A csatazaj elültével megkezdődtek a páratlan ünnepi játékok, amelyek 123 napig tartottak és kb. tízezer - elsősorban dák - hadifogoly csapott össze valamivel több vadállattal, váltakozó eredménnyel. Az aranyból jutott a római polgároknak is. Minden lakós 630 denarius azaz 2520 sestertius jutalmat kapott, ekkora összeget még soha senki sem osztott szét Róma polgárai között.

www.romaikor.hu/uralkodok_es_hadvezerek/...cikk/traianus_elete_

3 menasagh 2014. október 27. 10:24

@hun:

Egyre fantasztikusabb állításokkal rukkolsz elő...:)

Ma már majdnem az ovódában tanítják, hogy a romai birodalomnak keleten nem volt dák nevezetú állam vagy terület, népek a szomszédja hanem a gótok. A gót betörések ellen kellett a kárpát medencébe erődítéseket létrehoznia a mai erdély nyugati oldalán és egyben kihasználták a bányák adta altalajkincsek kitermelését, a sót, aranyat, eszüstöt, reze vasat...

A bányákba rabszolgákat alkalmaztak egész birodalmuk területéről összeszedett embereket görögöt makedont zsidót gótot és mindent. A területet mivel egy új részről volt szó a rómaiak keresztelték dacia provinciának. A szármiszegetuza meg hasonló marhaságok nem léteztek , azokat az ötven-hatvanas évek román történelemformálók találták ki.

A rómaiak nem az aldunán keresztül foglalták el a területet hanem nyugatról és úgy haladtak délre amíg el nem érték a dunát. A duna már akkor az ők fenngatóságuk alá tartozott ugyanis a mai bulgária a birodalmuk része volt. A mai román oldalon annyira mocsaras és használhatatlan volt a duna melléke, hogy az első kikötőt is csak úgy az 500-as évek körül építette szintén bizánci uralkodó giurgiuban..

4 hun 2014. október 27. 16:17

tényleg???

az ovódai tanítók jobban tudják mint az Encyclopedia Britannica?

www.britannica.com/EBchecked/topic/149413/Dacia

jobban tudják, mint Appianus Alexandrinus?

jobban tudják, mint Marcus Justinus? aki szerint "Daci quoque suboles Getarum sunt"?

en.wikipedia.org/wiki/Getae

HOGYAN LEHETSZ ENNYIRE TÖKKELÜTÖTT?

TUDOD MI AZ A DOLOG, AMIT ÚGY NEVEZNEK, H GONDOLKODÁS?

5 hun 2014. október 27. 17:29

igazán nem az én dolgom a dákok történetével foglalkozni, de újra felbukkant egy magyar vonatkozás, hogy a magyarok már másodszor mentették meg a románokat önmaguktól!

(mint először a jászok a római kormányzótól)

Paulus Orosius (375 - 418)

www.attalus.org/latin/orosius7A.html

bellum aduersum Germanos et Dacos per legatos gessit pari reipublicae pernicie, cum et in urbe ipse senatum populumque laniaret et foris male circumactum exercitum adsidua hostes caede conficerent. 4 nam quanta fuerint Diurpanei Dacorum regis cum Fusco duce proelia quantaeque Romanorum clades,

.

Flavius Eutropius (4.sz.második fele)

www.thelatinlibrary.com/eutropius/eutropius9.shtml

"Diocletianus Maximianum Herculium ex Caesare fecit Augustum, Constantium et Maximianum Caesares, quorum Constantius per filiam nepos Claudii traditur, Maximianus Galerius in Dacia haud longe a Serdica natus. "

Polydorus Vergilius (1470 – 1555)

Post haec sapiens princeps tanto rerum successu, id quod facile solet mortalium animos fatigare, nihil elatus, eadem adversus omnes humanitate, gratia, munificentia, pacis ac quietis suorum studio maxime erat, cum ecce Daci otium honestum patriae (sic sunt humanae res sexcentis casibus quocunque temporis puncto obnoxiae) perturbarunt. Hi, parata classe, per mare praedatorum more et ad litus Germanici oceani appulsi in terram descendunt, praedamque facere incipiunt.

www.philological.bham.ac.uk/polverg/5lat.html

www.philological.bham.ac.uk/polverg/5eng.html

ford: "...Strabo writes that the Getae had their own homes, separate and distinct from those of the Dacians, since the Dacians dwelt in inland regions towards Germany and nearer to the sources of the Danube, and that they were once called the davi, but the Getae dwelt in the east, nearer to the Black Sea. Therefore the Getae and the Dacians appear to have been a single race, and only distinguished by their homes, since by the testimony of this writer they employed the same language. ...

And ancient Dacia, which was a neighbor to the Pannonians, is today called Walachia because after the Dacians were expelled and were seeing other homes, a Roman colony was sent there, and in their language Walach means an Italian. There were two factions of the Walachs, the Dragulae and the Danes. But in my lifetime the Dragulae, being unequal to the Danes, invited the Turks into that land, and they nearly exterminated the Danes although John Huniades, the father of King Matthew of the Pannonians, restored them and rescued them for themselves and the Christian name."

6 menasagh 2014. október 27. 18:10

@hun:Eízek szerint jobban...nézd meg az enciklopédia eredetét és keletkezési dátumát...aztán csak azután hidjél benne.

7 menasagh 2014. október 27. 18:13

@hun:

...és még csak annyit, hogy létezik, hogy a hunok aik végigvonultak az álítólagos dákok területén nem találkoztak velük csak gótokkal meg rómaiakkal ?

8 hun 2014. október 28. 19:08

a rómaiak kiirtották és elvitték meghalni cirkuszi mutatványként rómába szinte az egész dák férfi-népességet.

az a fél-egymillió ember, mit gondolsz mennyi lehetett i.u.első-második évszázadban egy nép lélekszáma? sokkal több nem.

a hunok 375-ben jöttek (és nem is vonultak át Moezián, hanem ha jól tudom, Szirmium volt a déli határ és Scythia Minorban voltak ostromok)

de addig is történt:

itt azt írják, h már Julius Caesar el akarta pusztítani a dákokat

mek.oszk.hu/03400/03407/html/10.html

101–102, 105–106 Rome conquered Dacia

180, the emperor Commodus, whose reign lasted from 180 to 92, is recorded as having admitted 12,000 "neighbouring Daci", who had been driven out of their own territory by hostile tribes, for settlement in the Roman province

250 : Eutropius recorded that Dacia was evacuated not only because it was no longer possible to defend it, but also because Illyria and Moesia had been devastated. At least in Illyria, war was not the sole cause of depopulation in the 250s; Zosimus[64] records that 'a terrible epidemic of pestilence broke out in the town, such as never before witnessed: it surpassed the devastation wrought by the Barbarians, to the point that towns occupied and sacked by them felt fortunate to have escaped the fate of those infected by the plague.'

mek.oszk.hu/03400/03407/html/20.html

268–69, the Goths launched another offensive in the Balkans

és innen kezdődik a gót uralom, Gutthiuda

271-5, when the Roman emperor Aurelian decided to evacuate Roman Dacia, its Roman residents are reported by ancient sources to have been deported en masse to the province of Moesia Inferior,

en.wikipedia.org/wiki/Free_Dacians

tehát röviden:

Traianus elpusztítja

római kolónia, "walach"-ok

pestisjárvány

gót támadás, evakuálás

Diocletianus, a moeziai római császár

.

egyébként meg ha vitatkozol valamivel, akkor vedd észre azt is, ami az állításaidat cáfolja! NE elégedj meg azzal, h a encyclopedia britannica-t mikor írták, és gondold azt, h te milyen okosat mondtál, mindent megválaszoltál...

9 menasagh 2014. október 29. 09:17

@hun:

Tehát elhurcolták cirkudszistáknak.....gondolom a galadiátori cirkuszokta gondolsz, éppen ezért megemlíthetnél egy dák gladiátort ha mát ennyire beleástad magad....:)

10 hun 2014. október 30. 09:47

gondolkozni ne gondolkozzak helyetted?

Információ
X