nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Volt-e Jézusnak felesége?

A kopt filológiai konferencián senki nem csodálkozott, hogy egy nemrég előkerült papirusztöredék Jézus feleségét említi, ám a Vatikán hivatalos lapja azonnal hamisítványnak minősítette a kéziratot.

MTI, nyest.hu | 2012. október 1.
|  

A Vatikán hivatalos lapja, a L'Osservatore Romano hamisnak nevezte azt a papirusztöredéket, amelynek kopt nyelvű szövege Jézus állítólagos feleségére tesz utalást. „Mindenképpen hamisítvány” – írta Gian Maria Vian történész, a L'Osservatore Romano főszerkesztője a Rómában szeptember 18-án, a kopt tanulmányok 10. nemzetközi konferenciáján bemutatott papiruszdarabról.

A vitatott dokumentum
A vitatott dokumentum
(Forrás: Wikimedia Commons)

Szakmai kommentárt Elsodort papirusz címmel Alberto Camplani, a római La Sapienza egyetemen a kereszténység történetét tanító professzor, a nemzetközi konferencia szervezője írt a L'Osservatore címoldalán. Camplani szerint a tudományos kongresszus számára egyáltalán nem volt furcsa, hogy a kopt szövegben Jézus feleségnek nevezte a Mária nevű nőalakot, bár Camplani szerint a kifejezést asszonynak és nőnek is lehet értelmezni. Camplani szerint a furcsa csak az volt, hogy a felfedezés azonnali sajtónyilvánosságot kapott, „a tudomány helyett a botránykeltést részesítve előnyben”. Az olasz professzor hangsúlyozta, hogy a papirusz nem régészeti ásatásról származó lelet, hanem a műkincspiacról érkezett, ezért „elővigyázatossággal kell megvizsgálni hitelességét”.

A 4. századi papiruszt Karen King, a Harvard Egyetem professzora, a kereszténység történetének szakértője elsőként az amerikai sajtónak mutatta be. A forrást a Rómában rendezett nemzetközi konferencián is ismertette, ahol több kollégája is megkérdőjelezte a papirusz hitelességét. King a Harvard Theological Review című folyóiratában készült publikálni kutatása eredményeit, de az egyetem bejelentette, hogy egyelőre nem közli a tanulmányt, mert újabb bizonyítékokra van szükség a papirusz eredetiségét illetően.

Az alábbi videóban Karen King bemutatja azt a papiruszt, mely Jézus feleségét említi. Mint elmondja, ez nem bizonyíték arra, hogy Jézusnak volt felesége, csupán arra, hogy valamikor 2. század második felében voltak olyan keresztények, akik azt gondolták, hogy Jézusnak volt felesége. Mint elmondta, kutatócsoportjával hosszan tanulmányozták a szöveget és a papiruszt, de nem találták jelét, hogy hamisítvány lenne.

Felhívja a figyelmet arra is, hogy a kereszténység születése környékén még senki nem foglalkozott azzal, hogy volt-e Jézusnak felesége. A kérdés csak 100–150 évvel Jézus halála után merült fel először, akkor is abban a kontextusban, hogy miként kell egy igazi kereszténynek élni: házasságban, vagy egyedül.

(A szerk.)

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X