nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindennapi helyesírás
Nem ma romlott el...

Mindig azt mondják, hogy a helyesírás napjainkban romlik el radikálisan. Okkal kételkedhetünk ebben...

nyest.hu | 2014. július 11.
|  

Mindennapi helyesírás című sorozatunkban már több boltnak, áruháznak az unortodox helyesírású feliratát tettük közzé. Hasonlóan a kinyomtatott könyvek esetéhez, ezeknél a feliratoknál is kellemetlen lehet a rádöbbenés pillanata: „Hűha, ezt tényleg így kell írni?!” Kereshetjük a backspace gombot a házfalon – mindhiába...

Lászlótól kaptunk egy képet, amely azt bizonyítja, hogy a helyesírás bizony nem ma romlott el, és az összetett szavak helytelen írásához bizony már évtizedek óta hozzá lehet szokva a szemünk. A Bródy Sándor utcában, a Magyar Rádió épületétől nem messze található a Rádió Amatőr Bolt.

Nem ma romlott el...
Forrás: nyest.hu

Az amatőr rádiósok boltja ez; a szerkezetből azonban furcsa összetétel lett. A rádióamatőr létező, bár nem túl gyakori összetétel, viszont van Wikipédia-lapja is! A szerkezet tehát ez: rádióamatőr + bolt, ami a ’rádióamatőröknek kialakított bolt’-ot jelent, és nem olyan boltot, amelyben rádióamatőröket lehet kapni. Ezek után már nyilván minden olvasónk tudja az akadémiai szabályok szerinti írásmódot: rádióamatőr-bolt.

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Sultanus Constantinus 2014. július 11. 09:00

Az ilyen esetekben nem arról lehet inkább szó, hogy a felirat előbb készült, mint ahogy az akadémiai helyesírás szabályozta volna az ilyen összetételek írását?

2 rdos 2014. július 11. 11:13

„Reggel vettem észre, és azóta ezen nevetek. Vicces, hogy a képzésekkel foglalkozó államtitkárság még a saját nevét sem tudja leírni. Mondjuk nem is csodálkoztam, hiszen a Nemzeti Pedagóguskart is Nemzeti Pedagógus Karnak írják” – írta az oktatási portálnak."

www.hir24.hu/belfold/2014/07/11/kinos-baki-az-allamtitkarsag-honlapj

3 Krizsa 2014. július 11. 11:19

Az összetételek helyesírásával - foglalkozik a Nyest és a magyar nyelvészet két éve.

Az angol szórenden kívül:-).

4 Fejes László (nyest.hu) 2014. július 11. 11:42

@rdos: Na, ha van nem kínos helyesírási hiba, akkor ez az. A külügyminisztériumot is egybe kell írni, pedig az is hosszabb hat szótagnál. Ez komolyan a kötözködés műfajába tartozik.

5 rdos 2014. július 11. 12:09

@Fejes László (nyest.hu): Lehet hogy tényleg kötözködés. Én sem tudom a magyar nyelvtant, nyelvhelyesség, vesszők, számomra egy misztérium (felmentésem volt nyelvtanból és irodalomból, sajnos éltem is vele :-/ ). Ami miatt linkeltem a poszthoz, az a szinte már abszurd hazai "törvény", hogy; aki tudja, az csinálja, aki nem tudja, az meg irányítja. :-(

6 LvT 2014. július 11. 12:31

@Fejes László (nyest.hu): Én is kínosnak tartom. A <külügyminisztérium> mint ellenérv a Sultanus Constantinus által felvetett meglátás miatt esik ki. A különírt <*pedagógus kar> viszont nem tartozik a történetileg rögzült helyesírási alakok közé.

Kötözködés akkor lenne, ha valamely reáltudományi tanári egyetlen nevéről lenne szó. Ez viszont egy állami közhatalmi szerv, amelyhez való csatlakozás nem önkéntes, hanem kötelező, cserébe viszont egzecírozhatja a tagjait. Mert az ilyen szervek a jellegüknél fogva a tagság rövid pórázon tartására szolgálnak.

Annyi azért a nemzeti pedagóguskar mentségére szolgál, hogy az elnevezést az írásmóddal együtt a köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény definiálja a 35/A részében (a <Pedagógus Etikai Kódex>-szel együtt): njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=139880.244832 És ez már egyáltalán nem védhető, hogy az állam ebben sem tartja magát a társadalmi szerződésekhez: hiszen az irodalmi nyelv és a helyesírás éppen azért jött létre, hogy legyen egy olyan nyelvváltozat, amely a lehetőség szerint azonos megszövegezési, megértési és értelmezései keretet kínál a nyelvközösség minden tagjának.

Ez ugyanaz, mint ami a Földrajzinév-bizottsággal történt, csak kicsiben.

Még egy meglátás. A jogalkotásról szóló régi 1987. évi XI. törvény 18. § (2) szerint „A jogszabályokat a magyar nyelv szabályainak megfelelően, világosan és közérthetően kell megszövegezni.” Az ezt felváltó 2010. évi CXXX. törvényből ez a <*Nemzeti Erőforrás Minisztérium>-mal, a <*Nemzeti Pedagógus Kar>-ral, a <*Széll Kálmán Terv>-vel, a <*Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér>-rel párhuzamosan kimaradt. Ezentúl még kevésbé lehet számon kérni a jogalkotón a világos és közérthető megszövegezést – amelynek része a minőségi helyesírás is…

7 LvT 2014. július 11. 12:35

@LvT: Corrigendum: "Kötözködés akkor lenne, ha valamely reáltudományi tanári EGYLET nevéről lenne szó."

8 LvT 2014. július 11. 12:53

@Sultanus Constantinus: >> nem arról lehet inkább szó, hogy a felirat előbb készült, mint ahogy az akadémiai helyesírás szabályozta volna az ilyen összetételek írását? <<

Szerintem a kéttagú összetételek kérdését a korábbi, 1954-ben kiadott szabályzat is rendezte (a mai 1984-ből való): tehát legalábbis <rádióamatőr bolt> lenne várható eszerint. Azt nem hiszem, hogy a felirat 1954 előtti lenne: akkor, de még utána is állambiztonsági érintettségű volt a rádióamatőrködés, nem volt szabad kereskedelme az ilyen eszközöknek. Én magam a nyolcvanas években tettem rádió-távírász vizsgát a Magyar Honvédelmi (!) Szövetségnél: még akkor is volt a dolognak egy kis stichje.

9 Fejes László (nyest.hu) 2014. július 11. 13:22

@LvT: Az a baj, hogy ha valami kínos, akkor az a szótagszámlálási szabály. Hogy az ember írás közben álljon le, és kezdjen szótagokat számolgatni. Arról nem is szólva, hogy vannak összetett szavak, amelyekről nem is igazán jut az eszébe az embernek, hogy összetett (pl. műsor). Ezekben iszonyú könnyű hibázni. (Arról nem is szólva, hogy az ilyen sokszor egyszerű gépelési hiba. Ha valami nagyon ciki ebben az országban, akkor az pont az ilyeneken való lovagolás. Na jó, azért még fel tudnék sorolni néhány dolgot. :) ) A pedagógus kar, erőforrás minisztérium stb. viszont valóban kínos, ezekről már mi is írtunk.

@LvT: Ezzel viszont teljesen egyetértek.

Információ
X