nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Négymillió font a gael nyelvre

Skóciában egyre nagyobb figyelmet és egyre több pénzt fordítanak a terület őshonos nyelvére, a skót gaelre.

nyest.hu | 2013. január 8.
|  

Askót kormány 4 millió fonttal támogatja a gael nyelvet. Ebből hárommillió fontot a Sabhal Mòr Ostaig Gaelic College, egy skót gael tanítású nyelvű főiskola kapja, elsősorban a főiskola környezetének fejlesztésére, szálláshelyek létesítésére. A maradék egymillió fontot önkrmányzatok között osztják szét a gael nyelvű oktatás támogatását szolgáló projektekre.

Alasdair Allan skót oktatásügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a Sabhal Mòr Ostaig fontos szerepet tölt be a gael nyelvű oktatás fejlesztésében. Ennek fejlesztése pedig azt a vágyat fejezi ki, hogy a gyerekek természetes módon váljanak kétnyelvűvé.

A Sabhal Mòr Ostaig idén ünnepli alapításának 40. évfordulóját. A főiskolán az első évben a hallgatók gael nyelvtudását fejlesztik olyan szintre, hogy képesek legyenek gael nyelven tanulni. A főiskola különböző gael kulturális szakokon ad képzést.

A skót gael kelta nyelv, legközelebb az írhez áll. Ma elsősorban Nyugat-Skóciában, főként a Külső-Hebridákon beszélik, összesen kb. 58 ezren. A skót kormány csupán 2005 óta tesz erőfeszítéseket a nyelv felélesztése érdekében.

Források

£4 million funding boost for Gaelic

Sabhal Mòr Ostaig

Scottish Gaelic

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Szajci 2013. január 8. 13:52

a gael szót gílnek kell ejteni, ugye?

2 Fejes László (nyest.hu) 2013. január 8. 14:14

@Szajci: Milyen nyelven? Angolul pl. www.answers.com/topic/gael

Szerintem magyarul nincs bevett formája, szerintem elfogadható a [ga.el], [gél] is, de nem tudom, milyen alapon lenne [gíl] – de nem zárom ki, h ez is megindokolható.

3 Szajci 2013. január 8. 15:39

@Fejes László (nyest.hu): értem, tehát inkább gél. köszönöm a választ

Információ
X