nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ne enyhítsék a nyelvvizsga-követelményeket!

A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete (NYESZE) nem ért egyet azzal, hogy enyhítsék az egyetemisták nyelvvizsga-kötelezettségét – közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

MTI | 2013. szeptember 25.
|  

A közleményben idéznek a pénteken a Felsőoktatási Kerekasztal által elfogadott felsőoktatási stratégiából, miszerintfontos lenne alapjaiban végiggondolni és újraszabályozni a diplomaszerzés nyelvvizsgák letételéhez kötött követelményeit.

A NYESZE szerint a hallgatóknak is fel kell ismerniük, szükséges a nyelvtudás ahhoz, hogy boldoguljanak az életben. Salusinszky András elnök a közleményben hangsúlyozta, egyetért a Nemzeti idegennyelv-oktatás fejlesztésének stratégiája című fehér könyvben megfogalmazottakkal, mely szerint néhány éven belül bizonyos alapszakokra csak nyelvvizsgával lehet felvételizni, és 2016-tól csak az jelentkezhet mesterképzésre, aki rendelkezik középfokú nyelvvizsgával. A felsőoktatásban már a tanulmányok ideje alatt alapvető kellene legyen az idegen nyelvek rendszeres használata, hiszen a szakirodalom zömét, bármilyen képzésről legyen szó, angolul írják.

Hasonlóan állásfoglalást közölt kedden a Nyelvtudásért Egyesület. Szerintük nem a minimálisan elvárható nyelvismeret követelményén kell változtatni, hanem azoknak a főiskoláknak és egyetemeknek a gyakorlatán, amelyeken a hallgatók a tanulmányaikban nem találkoznak rendszeresen az angol, német vagy más idegen nyelv használatával.

Közleményük szerint a követelmények esetleges enyhítése élesen szemben áll a nyelvtudás fontosságát elismerő szakmai, oktatáspolitikai, sőt ma már társadalmi konszenzussal, utalva a minél korábban - akár már az óvodában - megkezdett nyelvtanulás iránti szülői igényekre.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Szalakóta 2013. szeptember 25. 19:01
Információ
X