nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Műtősruhában, esernyővel a MOGYE-ért

Fehér műtősruhában, narancssárga esernyővel kezdett kéthetes demonstrációba szerdán a román oktatási minisztérium bukaresti székháza előtt Ádám Valérián, a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) ügyvezetője a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) működő magyar tannyelvű oktatás hátrányos megkülönböztetése elleni tiltakozásul.

MTI | 2012. szeptember 13.
|  

A RMOGYKE ügyvezetőjéhez felváltva szülők és felvételiző diákok is csatlakoznak a főpolgármesteri hivatal által szeptember 28-ig, legfeljebb öt fő részvételével engedélyezett megmozduláson. Habár szerdán csak ketten álltak a minisztérium előtt, a főpolgármesteri hivatal csendőri felügyeletet rendelt melléjük. A tüntetők a román tagozatéval azonos beiskolázási keretet követelnek, miután idén a magyar tagozatnak nem különítettek el fizetéses helyeket.

A demonstrálók ruhájukra és esernyőjükre írták fel követeléseiket román és magyar nyelven: „A fizetéses helyek 50 százalékát kérjük a MOGYE-n”, „Egyetemi autonómiát kérünk”, „Az egyetemi autonómia nem jogosít fel törvénysértésre”, „Nemet mondunk az etnikai diszkriminációra a MOGYE-n”.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kedden bejelentette, hogy közbenjárására a szaktárca húsz magyar tandíjköteles hellyel egészítette ki a MOGYE beiskolázási keretét. A RMOGYKE szerint az engedmény elfogadása az egyenlőség elvének feladását jelentené. A civil szervezet szerint csak a paritásos elvhez való visszatérés az elfogadható megoldás, és minisztériumi szintű dokumentumban kellene rögzíteni, hogy a MOGYE egyenlő arányban osztja el a beiskolázási keretet a román és a magyar tagozat között.

„Azért jöttünk Bukarestbe, hogy minden reggel, amikor találkozunk a minisztérium dolgozóival, emlékeztessük őket: van még egy megoldásra vára feladatuk a magyarsággal, a magyar orvosképzéssel kapcsolatban” –mondta az MTI-nek Ádám Valérián.

Augusztus elején a RMOGYKE petíciót juttatott el az oktatási miniszternek és az RMDSZ elnökének, amelyben a tandíjköteles helyeknek a magyarok számára kedvezőtlen elosztását sérelmezte. A dokumentum emlékeztet arra, hogy a korábbi években a tandíjköteles helyeket is paritásos alapon osztották el a román és a magyar felvételizők között. Ez addig működött, amíg a román tagozat számára volt előnyös. Amikor azonban a magyar felvételizők jutottak volna be alacsonyabb osztályzatokkal a tandíjköteles helyekre, az egyetem román vezetői felrúgták a paritásos elvet, és az orvosi szakon elkülönített nyolcvan, a fogorvosi szakon elkülönített harminc tandíjköteles helyre kizárólag román diákokat vettek fel.

A minisztériumi határozat az orvosi szakon biztosítja a lehetőséget, hogy a nyolcvan román diák mellett húsz magyar diák is tanulhasson tandíjfizetés ellenében. A 2011-2012-es tanévben az RMDSZ közbenjárására negyven tandíjköteles magyar hellyel egészítette ki a minisztérium az egyetem beiskolázási keretét.

A RMOGYKE tagjai műtő-ruhás, esernyős tiltakozási módszerüket tavaly alkalmazták először Marosvásárhelyen, amikor a hetekig tartó sétával próbálták felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy a MOGYE szenátusa megsértette az új oktatási törvényt, amikor megtagadta a magyar tagozat szervezeti önállósulását.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X