nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mobiltelefonok irtják a méheket?

Újabb kutatások eredményei szerint a mobiltelefonok nemcsak az agyrákért, a méhek tömeges pusztulásáért is felelősek.

nyest.hu | 2011. július 11.
|  

Tudósok évek óta aggódnak a méhpopuláció világméretű csökkenése miatt. Az elmúlt tíz évben több száz méhfaj pusztult ki. Hogy mi okozza a jelenséget, egyenlőre nem bizonyított, vannak, akik a vadvirágok számának csökkenését és a növényvédő szereket okolják a méhek rejtélyes eltűnéséért. Mert nem arról van szó, hogy a méhek tömegesen elpusztulnának, mint a nyolcvanas években, amikor élősködő atkák miatt csökkent drasztikusan a számuk, most egyszerűen eltűnnek, mindenféle nyom nélkül.

Mobiltelefonok irtják a méheket?
Forrás: Wikimedia commons / Ghimire bishwo / CC BY-SA 3.0

A vezeték nélküli internet, változások a föld mágneses terében, még a repülők kondenzcsíkja is szerepelt a gyanúsítottak listáján, újabban viszont egy svájci méhszakértő, Dr. Daniel Favre elmélete hódította meg a médiát. Favre kísérlete azt próbálta igazolni, hogy a mobiltelefonok egész méhkolóniákat „irthatnak ki”. Favre, aki a Svájci Szövetségi Technológiai Intézet biológusa volt korábban, kísérlete során mobiltelefont helyezett el öt kaptár alatt, és a dolgozó méhek viselkedését figyelte. Amikor a telefon hívásokat fogadott vagy indított, a méhek sípolni kezdtek, mint rajzáskor.  Favre szerint a telefonok által keltett elektromágneses mezők megzavarják a dolgozókat, akik kirepülnek a kaptárból, magukra hagyva a királynőt, a tojásokat és néhány fiatal dolgozót. Zavarodott állapotuk miatt azonban nem találnak vissza, egyszerűen eltűnnek, majd elpusztulnak távol a kaptártól.

Dr. May Berenbaum, entomológus és méhszakértő nem ért egyet azzal, hogy a mobiltelefonok okozzák a populáció csökkenését.  Először is nem helyes az állítás, hogy a sugárzástól pusztulnak el a méhek. A kísérletből csak annyi derül ki biztosan, hogy a telefon működésére ugyanazzal a hanggal reagálnak, mint amit rajzáskor adnak ki. Egyértelműnek tartja, hogy ezen elmélet a népszerűsége a médiának köszönhető, ő személy szerint azt a teóriát tartja a legmulatságosabbnak, miszerint földönkívüliek elhatározták, hogy begyűjtik a föld legokosabb élőlényeit, és belekezdtek a méhek elrablásába.

Albert Einstein annak idején kiszámolta, hogy ha kipusztulnak a méhek, az emberiségnek négy éve marad, mivel méhek nélkül minden növényi eredetű táplálék és a természeti környezet nagy része eltűnne a földről.

Berenbaum arra buzdít, hogy vásároljunk helyi mézet, ezzel támogatva a helyi méhészeket és méheket egyaránt. Emellett az is nagy segítség a méheknek, ha nem dugdosunk csörgő mobiltelefont a fészkükbe.

Forrás

Inhabitat: It's official: cell phones are killing bees

EarthSky: May Berenbaum: Do cell phones kill honeybees?

MailOnline: Why a mobile phone ring may make bees buzz off: infuriated by handset signals

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Pesta 2011. július 11. 19:28

egyelőre :)

Információ
X