nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
első sorban
Mindenek előtt – miért?

Az írás arra való, hogy gondolatainkat, mondanivalónkat lejegyezzük vele. Ami lényeges, az valójában a megfogalmazott állítás, vélemény, nem pedig az, ahogy megjelenik. De ha már csak a megformálásra tudunk figyelni, mielőtt kritikus megjegyzést tennénk, érdemes gondolkodni is.

Fejes László | 2015. március 20.
|  

A politikai blogokról szóló cikkünkben bukkant fel a Fontosság, mindenek előtt! közcím. Egy komentelőnk nemsokára meg is jegyezte:

"Mindenek előtt" egy magát komolyan vevő nyelvi oldalnak érdemes lenne a "mindenekelőtt" szót helyesen írni.

Megjegyzését annyira fontosnak érezte, hogy fél nap múlva visszatért, hogy megnézze, figyelembe vettük-e intelmeit. (Amúgy egyébként ritkán szólal meg: először és az esetet megelőzően utoljára egy évvel korábban, amikor hasonlóan fontos megjegyzést tett.) Ezúttal a következőket írta:

Látom, szó nélkül törölték a kérdéses szót. Mesteri megoldás.

Azt nem tudjuk, mi baj van azzal, ha valaki úgy javít egy helyesírási hibát, hogy a hibásan írt szót kitörli vagy másra cseréli. Mi mindenesetre nem nyúltunk a cikkhez, az a mai napig abban a formájában olvasható, ahogy megjelent.

De miért mindenek előtt, ha egyszer A magyar helyesírás szabályai (AkH.)szótári részében egyértelműen ott szerepel a mindenekelőtt? Sőt, az AkH. 130 b) pontja ki is mondja:

Ha azonban az ilyen kapcsolatok jelentése módosult, s ezért összetett szóvá váltak, egybeírjuk őket: délelőtt, délelőtti, délután, délutáni, holnapután, holnaputáni, rendszerint, napközben, földalatti (= 1. metró; 2. illegális), munkanélküli (főnév), könyvnélküli (= szóról szóra megtanulandó lecke), pártonkívüli (főnév), mindenekelőtt, mindenekfelett, hazafelé, visszafelé stb.

Nos, éppen azért, mert a szabályzat azokra az esetekre hivatkozik, amikor a „kapcsolatok jelentése módosult”. Ilyenkor a mindenekelőtt azt jelenti: ’elsősorban’. Az AkH. szótári része is azt mondja ki, hogy az elsősorban egybeírandó, amikor a mindenekelőtt szinonimájaként használatos, de külön az első sorban (ül, áll) kapcsolatban.

Első soirban, mindenek előtt
Első soirban, mindenek előtt
(Forrás: MTI / Kovács Tamás)

Felmerül a kérdés, hogy ha a szótár ezt az elsősorban esetében jelzi, akkor a mindenekelőtt esetében miért nem. Ennek nyilvánvalóan nem helyesírási, hanem nyelvi oka van. A mindenek szóalakot ugyanis ma már alig használjuk, akkor is inkább csak archaizáló vagy költői szövegekben.

Semmi nem zárja ki azonban, hogy a mindenek használatakor olyan névutót használjunk, mely össze is forrt vele: mindenek előtt, mindenek felett (pl. azt hiszi, hogy mindenek felett áll). Az Osiris Helyesírása tartalmazza a mindenek ellenére formát is: ez ugyanolyan névutós szerkezet, mint a mindenek előtt.

Nálunk a Fontosság, mindenek előtt! mondatban közcímben fordul elő, mely mondatnak sem nevezhető, így nehéz megmondani, hogy az összetételről vagy a szókapcsolatról van-e szó. Mindenesetre elképzelhető az A fontosság mindenek előtt áll értelmezése is, tehát semmiképpen nem lehet kijelenteni, hogy a forma hibás. Más kérdés az, hogy stilisztikailag indokolt-e itt az archaizálás – ez már más kérdés, de nem hinnénk, hogy van akkora súlyú, hogy bármilyen vitát megérjen.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X