nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mikortól érvényes az új helyesírási szabályzat?

Az egyszerű kérdésre létezik egy egyszerű válasz. Ami azonnal egy sor bonyolult kérdést vet fel.

Kincse Szabolcs | 2015. szeptember 2.
|  

„Vajon érvényes lesz-e ez a helyesírási szabályzat és pontosan mikortól?” – teszi fel kérdését olvasónk, Flóra. Meglehetősen összetett a kérdés – különösen, ha az oktatásról is szót ejtünk. 

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottsága és annak is a Helyesírási Munkabizottsága felelős a szabályzat kiadásáért. Az MTA honlapján az MTA hírei között május végén jelent meg először az információ, hogy az új, 12. kiadást őszre várhatjuk. A kötetet szeptember 3-án mutatják be – ennek ellenére kereskedelmi forgalomban már elérhető. Alapvetően kijelenthetjük, hogy az új szabályzat most már érvényesnek is tekinthető (mindegy is, mikor mutatják be hivatalosan). Ugyanakkor ez a hír egy egyéves „türelmi időről” is beszél: e szerint a régi szabályzat 2016 szeptemberéig érvényben marad. 

Nem mindegy, miből vizsgáznak
Nem mindegy, miből vizsgáznak
(Forrás: National Library of Norway / Wikimedia Commons - Public Domain)

Azaz a tájékoztatás szerint mostantól egy évig mindkét szabályzat érvényes, és „a változások előtti és utáni szabályok szerint írt szövegek egyaránt szabályosnak számítanak”. 

Hogy az oktatásban mikortól válik kizárólagossá az új szabályzat, és hogy mit kérnek majd számon az érettségin, már teljesen más tészta – erre is rákérdez olvasónk. Természetesen a közoktatást irányító tárca hozhat olyan döntést, akár jogszabályi formában is, hogy egy adott időponttól kezdve az iskolákban az új szabályzatot kell figyelembe venni. Egyelőre azonban nem tudunk ilyen döntésről – és ez egyáltalán nem meglepő.

Ahogy arra korábban már utaltunk, a bizottság által megadott türelmi idő egyszerűen túl rövid arra, hogy az oktatás átállhasson az új szabályzatra. Ahhoz ugyanis illene átolvasni és átírni a tankönyveket is – és nem csak a nyelvtankönyveket, hiszen az is elfogadhatatlannak tűnik, ha egy biológiaórán a régi szabályok szerint írt tankönyveket lát a diák, viszont – mondjuk – az érettségin már az új szabályokat kérik rajta számon.

Az átírt tankönyvek legkorábban a 2016/2017-es tanévben válhatnak elérhetővé – azonban ez az időpont igen csak optimista becslés. Ismerve a tankönyvpiac jelenlegi állapotát, 2017/2018 tűnik reálisabbnak. Az ezek alapján tanuló diákok legkorábban 2017-ben – de inkább 2018-ban – érettségizhetnek. Mégis, az MTA által „megszabott” türelmi idő a legideálisabb esetben is egy évvel korábban – 2016-ban – lejár. És akkor még nem beszéltünk arról sem, hogy mennyire megfontolt döntés egy változást úgy számon kérni az érettségin, hogy a diák csak az elmúlt egy évben forgathatta az új tankönyveket, előtte pedig 13 éven keresztül a régi szabályzatot próbálták beléverni. 

Az új szabályzat bevezetése az oktatásban tehát meglehetősen bonyolult feladat, körültekintést igényel a közoktatás irányítóitól. 

A kérdéshez végül az is hozzátartozik, hogy az új szabályzat (csakúgy, mint a régi) csupán ajánlás, azaz nem szabad úgy gondolni rá, mint egy jogszabályra. Alkalmazása nem kötelező. Hogy a 12. kiadással bevezetett változásokat a magyarul beszélők közössége mennyire teszi majd magáévá, azt nem tudjuk megjósolni. Elég csak a német helyesírási reformra gondolni, ami csúfosan elbukott – ott igen számottevő változásokat kívántak volna bevezetni, azonban a sajtó bojkottjának köszönhetően semmi sem lett a reformból. Jelen esetben talán épp azért fenyeget hasonló veszély, mert a változtatások annyira jelentéktelenek, hogy azért sokak szerint nem is volt indokolt egy új szabályzat kiadása. Azaz van rá esély, hogy a magyarul beszélők egész egyszerűen nem veszik figyelembe a változtatásokat. Márpedig amit nem használunk széles körben, az alapvetően nem is létezik. Ilyen értelemben talán még az is elképzelhető, hogy soha nem is lesz „érvényes” az új szabályzat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Janika 2015. szeptember 2. 14:43

1. állítás:

"A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottsága és annak is a Helyesírási Munkabizottsága felelős a szabályzat kiadásáért."

2. állítás:

"A kiadásért felelős az Akadémiai Kiadó igazgatója"

valaki nem mond igazat.

2 Kincse Sz. Örs 2015. szeptember 2. 14:45

@Janika: Ez a cikk másról szól, a jelzett problémáról meg szerintem pont mi számoltunk be, itt: www.nyest.hu/hirek/a-legbosszantobb-problema-az-uj-helyesirassal.

Információ
X