nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Miért van szüksége a Wikipédiának több feminizmusra?

Az internet szabad, a Wikipédiát pedig bárki szabadon szerkesztheti. Mégis szerkesztőinek és témáinak összetétele tükrözi a társadalmunkban jelen levő egyenlőtlenségeket. Ennek egyik legjobb példája a nők alulreprezentáltsága.

Harangozó Ádám | 2015. március 24.
|  

A Wikipédia projekt kimondott célja, hogy az összes emberi tudás naprakész enciklopédiája legyen. Mindegy, mi a realitása e célkitűzésnek, a statisztikák lenyűgözőek: az angol Wikipédia az idei évet 4 682 000 cikkel nyitotta, az előző évben pedig átlagosan napi 736 új cikk keletkezett. Ha valaki – érthetetlen módon – ki akarná adni nyomtatott formában a Wikipédiát, akkor ezt 2099 kötetnyi (25 cm magas, 5 cm vastag) könyv kiadásával tudná ezt megtenni. Szerencsére a nyomtatott szövegekkel szemben a Wikipédia folyamatosan javítható, frissíthető, amire nagy szükség van, mivel az elkerülhetetlenül becsúszó tartalmi hibák mellett komolyabb problémákkal is küzd az online enciklopédia.

„Feminizmus wiki”

A Wikipédia nemcsak ingyenes, de bárki által szabadon felhasználható tartalmakat nyújt, ami hatalmas szolgálat a mindenki által hozzáférhető kultúra és tudás létrehozásáért, illetve a közösségi gondolkodás előrelendítéséért. Ezért is különösen fontos, hogyan kezeli a közösség az online térben azokat a problémákat, amelyek a társadalmunk mindennapjait is jellemzik.

Mielőtt azonban rápillantunk a wiki sötétebb oldalára, érdemes zeneként meghallgatni ezt a fontos vállalkozást.

Míg az emberiség megközelítőleg fele nő nemű, arányuk a Wikipédia szerkesztői között egy 2010-es kutatás szerint 13 százalék körülire, későbbi felmérések szerint 8 és 22,7 százalék közöttre tehető. Mivel a Wikipédiát annak közössége alkotja, ezért az ilyen jellegű problémákat is a közösség próbálja megoldani. Az úgynevezett gender gap, azaz a nemek közötti szakadék csökkentésének egyik módja az úgynevezett edit-a-thonok (szerkesztési maratonok) szervezése, ahol egész napos cikkírással próbálnak bevonni új embereket, illetve növelni az alulreprezentált csoportoktól származó szövegek számát. Az elmúlt években rendeztek Ada Lovelace-napot, Fekete Történelmi Hónapot, nemrég pedig Művészet + Feminizmus-maratont.

Wikipédia szerkesztési maraton New Yorkban
Wikipédia szerkesztési maraton New Yorkban
(Forrás: Wikimedia Commons / Michael Mandiberg / CC BY-SA 3 0)

Az vagy, amit megszerkesztesz

Nehéz megoldást keresni egy olyan problémára, amelynek ilyen széles és mélyen gyökeredző a társadalmi beágyazottsága. Miért kevesebb a női cikkíró, amikor bárki szerkesztheti a Wikipédiát? Egyes vélemények szerint sok nőnek egyszerűen nincs ideje ezzel foglalkozni, mivel a fizetési egyenlőtlenségekből és a gyereknevelés oroszlánrészének vállalásából fakadóan nem rendelkeznek elég szabadidővel efféle jótékony hobbihoz. Lehetséges az is, hogy egy hátrányos helyzetű csoport tagjaiként sokan nem érzik magukat feljogosítva arra, hogy bővítsék, javítsák a közösségi tudásanyagot. Emellett a nők száma az informatikában mindig is jelentősen kisebb volt, mint a férfiaké, és sokáig szükséges volt egy informatikai leíró nyelv ismerete a szerkesztéshez. (Ma ez már nincs így, a vizuális szerkesztővel bárki írhat cikkeket.)

Ismael Nery: Andrógino
Ismael Nery: Andrógino
(Forrás: Wikimedia Commons)

A sokszínű szerkesztőség hiánya végső soron a tartalmakon ütközik ki. A cél persze nem az olyan témák erőltetése, amelyeken keresztül újra megerősíthetőek a nemi sztereotípiák: nem azért szükséges több női szerkesztő, hogy a Szex és New Yorkról is legyen kellően részletes szócikk. Szerkesztői diverzitás nélkül nem jelennek meg olyan hangok, amelyek esetleg új nézőpontból fogalmazhatnának meg állításokat, egyes témák talán teljesen elesnek a Wikipédián való megjelenéstől, a cikkekben pedig felüti a fejét a szexizmus. Vagy csak egyszerűen nem lesznek szócikkek fontos női alkotókról, történelmi alakokról.

A magyar Wikipédián nézelődve is szembetűnő – például ha megnézzük a feminizmushoz kapcsolódó szócikkeket –, hogy komoly hiányosságok vannak. Simone de Beauvoir alaposan megírt szócikk, de Judith Butlerről, Betty Friedanről már alig találunk valamit, Julia Kristeva, Laura Mulvey, Helene Cixous, bell hooks pedig sehol. A Susan Sontag-szócikk folyószövegének pedig majdnem fele az esszéista házaséletéről és biszexualitásáról szól. A feminizmus magyarországi történetéről és alakjairól is alig tudhatunk meg valamit, sem az összefoglaló szócikkben, sem külön cikkekben nem tér ki rájuk a Wikipédia. Tanulságos ennek fényében megnézni a terjedelmes, szakirodalmi utalásokkal bőven ellátott antifeminizmus-szócikket.

Edit, Wikipédiát szerkeszteni fontos és élvezetes!
Edit, Wikipédiát szerkeszteni fontos és élvezetes!
(Forrás: Wikimedia Commons)

A Wikimedia Egyesület legújabb kezdeményezése az Inspire Campaign, aminek keretében anyagi támogatást lehet nyerni a gender gap megszüntetését célzó ötletekre.

Mindebből természetesen nem az következik, hogy a helyzet megoldása a több női szerkesztő lenne, hisz az még önmagában nem feltételez olyan hozzáállást, amely küzd az egyenlőtlenségek ellen (vö. feminizmus). A probléma is sokkal összetettebb és több szereplőt érintő, semmint hogy egyszerűen számon lehessen kérni a Wikipédia közösségén. Amíg nincs érdemi közbeszéd a nőket érintő megkülönböztetésekről, amíg a feminizmus nem magától értetődő alapvetés, addig a genderkérdések csak elvétve fognak felbukkanni, nem lesznek részei egy szélesebb körű társadalmi érzékenységnek. Elvégre ha egy téma nem kap elegendő nyilvánosságot máshol sem, mi ösztönözné az embereket, hogy írjanak róla a Wikipédiára?

Felhasznált irodalom

A Wikipédia méretéről

Closing Wikipedia’s Gender Gap — Reluctantly

Gender Gap Manifesto

Wikipedia’s Sexism Toward Female Novelists

Yes, Wikipedia Is Sexist – That’s Why It Needs You

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 aszterixagall 2015. március 24. 11:49

Hadd legyek egy kicsit provokatív! Eleve elvetjük azt a hipotézist, hogy a nőkben kisebb ilyesmire a belső igény? Nem mondom, hogy így van, de a lehetséges okok között talán meg lehetne említeni (nem, nyilván nem lehetne).

Teljesen kizárt, hogy a nemek közötti viselkedésbeli különbségeknek van genetikai alapja is?

2 mederi 2015. március 24. 12:19

@aszterixagall:

Kicsit provokatív válasz.. Gondolom férfi vagy, és mint ilyen gyakran főzöl, mosol, vasalsz és esetleg vásárolsz be a családodnak (ha nős is vagy).. :)

Nekünk nőknek köztudottan rengeteg a szabad időnk, főleg akkor, amikor még kicsik a gyerekek (bár én már ebből az időszakból "kinőttem".. :)

3 aszterixagall 2015. március 24. 13:14

@mederi:

Sajnálom, hogy azonnal ilyen mederbe terelődik a beszélgetés, de nem lepődöm meg.

Igen, férfi vagyok, de ez nem kellene, hogy érdekeljen téged, ha tudományos választ akarunk kapni. Persze megértem azt is, hogy érdekel.

Igen, mosok, főzök és a többi, de ez sem érdekes, mert 1. nem mondanám, hogy reprezentatív minta vagyok. 2. nem tudod ellenőrizni, így nem vagy köteles elhinni.

Ha már beszélgetünk, megkérdezem: kizárhatónak tartod, hogy férfiak és nők között olyan viselkedésbeli eltérések vannak, amelyek részben genetikai alapúak?

4 mederi 2015. március 24. 13:45

@aszterixagall:

Rövid válasz: nem.

A nők viselkedése általában "finomabb" a férfiakénál, de a nevelésen is sok múlik..

5 rdos 2015. március 24. 13:58

Megjöttem, Obelix a titkos nevem :-), feltakarok a "kollegámhoz". :-) Kérdi asterixagall: "Teljesen kizárt, hogy a nemek közötti viselkedésbeli különbségeknek van genetikai alapja is?"

Szerintem biztos hogy van. Amúgy ez A nagy tévedése a feminizmusnak, hogy egyenlőséget szeretnének a nemek között.

Miben jobbak a hölgyek? Érzelmek, emberi kapcsolatok, gyermekekkel való foglalkozás - törődés, zene, tánc, verbalitás. A férfiak talán ha a reáliákban térlátásban tájékozódásban jobbak. Fizikumot hagyjuk, talán ma már nem számít.

Kis kitérő. Mi az emberi lét értelme? Sokat töprengve rajta, egy racionális értelme maradt. A gyerekek, a gyermekeim, a gyermekink.

Ebben az "iparágban", a gyermeknevelésben a hölgyekre aránytalanul több hárul.

Ezek alapján, mivel a legfontosabb "érték" előállításában a hölgyeknek aránytalanul nagyobb szerepe és felelőssége van, a marsallbotot a hölgyek kezébe kéne adni. Családban, politikában. Mindenütt.

A régiek tudták ezt, mert anyajogú békés, letelepedett, földművelő társadalmakban éltek, csak valami a történelem hajnalán vészesen félre siklott. :-(

Kulcsszavak: Maria Gimbutas, Duna civilizáció, itthon Körös-Starcevo kultúra, Alföldi Vonaldíszes Kerámia népe, eddig töri. Fóti Péter, nevelés.

6 aszterixagall 2015. március 24. 14:15

@mederi:

Ezzel a "nemmel" szeretnék vitatkozni. Még egyszer: arról beszélgetünk, hogy vizsgálható-e az a hipotézis, hogy van genetikai alapú különbség. Egyes fajoknál van ilyen eltérés, másoknál nincs. Miért feltételeznénk bármelyik választ a priori az emberrel kapcsolatban.

Ha jól értetted, amit kérdeztem, akkor a nemleges válasszal azt állítod, hogy igenis, a priori megválaszolható a kérdés. Miért állítod ezt?

7 aszterixagall 2015. március 24. 14:28

@rdos:

Én, libertáriánusként nem adnék semmilyen marsallbotot senkiknek :). Igazából nagyon teszik a Wikipédia megközelítése. Saját erőből, szabályok, kényszer alkalmazása nélkül próbálják megoldani a vélt vagy valós problémát. Nem rohannak az államhoz, hogy az kvótákkal vagy egyéb kényszerítő eszközök oldja meg a dolgot.

8 rdos 2015. március 24. 14:41

@aszterixagall: 7. :-) Képletesen értettem a mrsallbotot. Amúgy ha a hölgyek kezében lenne, soha nem használnák. Nem lennének háborúk. Hogy mondta egy kedves hölgy ismerősöm, mikor felvetettem neki, hogy mi lenne akkor, ha a világban csak női politikusok lehetnének?

Hát, mondta, az lehet hogy Magyarország és Szlovákia egy évig nem beszélnének egymással, de nem lennének háborúk. :-)

Már ezért megérné. :-) Van pár eldugott hely sártekénken, ahol a mai napig matriarchátusban élnek a népek (az egyik a komenyista Kínában), és a pasik is állandóan elhajtják a komisszárokat, jó ez így nekünk. Ja, bűnözés lényegében nincs náluk!

Szóval lehet kacarászni a szépségkirálynő választáson a "legyen világbéke" óhajon, de az sajnos nem vicc. Nagyon is jó ötlet.

9 aszterixagall 2015. március 24. 14:54

@rdos:

Persze, értem én, de hogy érjük ezt el? Csak kényszerrel lehet. Nem indulhat férfi a választásokon vagy nem lehet férfira szavazni. A diktatúra akkor is diktatúra, ha a legjobb szándék vezérli.

...de azt hiszem, egy kicsit elkalandoztunk az eredeti témától :)

10 Szalakóta 2015. március 24. 15:52

Mit tehetnék én női szerkesztőként, ha egyszer nem érdekelnek az életrajzok, a szépítkezés, az ékszerek, a konyha, az öltözködés annyira, hogy cikket írjak róluk a Wikipédián, mert inkább a természettudományok, a matematika és a programozás érdekel?

11 jla158 2015. március 24. 22:08

@rdos:

"Amúgy ez A nagy tévedése a feminizmusnak, hogy egyenlőséget szeretnének a nemek között."

Egyrészt a feminizmus nem szeretne egyenlőséget, ezt csak el akarják hitetni az emberekkel, de ahogy látom te viszont nyíltan vállalod azt, hogy férfigyűlölő vagy...

"Miben jobbak a hölgyek? Érzelmek, emberi kapcsolatok, gyermekekkel való foglalkozás - törődés, zene, tánc, verbalitás. A férfiak talán ha a reáliákban térlátásban tájékozódásban jobbak."

Szóval kijelented azt, hogy a "hölgyek" jobbak egy csomó dologban, közben azt mondod, hogy a "férfiak" csak talán jobbak és megemlítesz 3 dolgot... Tudod, én anti-feministaként nem szoktam az embereket megkülönböztetni ilyen módon a nemük alapján, azt gondolom, hogy az embertől függ az, hogy mennyire jó a gyermeknevelésben vagy a tájékozódásban. Ez a különbség köztem és a feministák között.

Ráadásul a nőket "hölgyeknek" szólítod, mintha valami miatt különösen tisztelni kellene őket, ezzel szemben a férfiakat leférfizod...

"Ebben az "iparágban", a gyermeknevelésben a hölgyekre aránytalanul több hárul."

Tekintettel arra, hogy az apák szisztematikusan diszkriminálva vannak. Törvényileg és társadalmilag is. Csak az apasággal kapcsolatban Magyarországon 6 férfiakat diszkrimináló törvény van:

valodiegyenloseget.blog.hu/2015/03/24/di...enyek_magyarorszagon

"Ezek alapján, mivel a legfontosabb "érték" előállításában a hölgyeknek aránytalanul nagyobb szerepe és felelőssége van, a marsallbotot a hölgyek kezébe kéne adni."

Nem szerepe van, hanem több joga van, az apák ki vannak szorítva a gyermeknevelésből. Több felelőssége pedig épp a férfiaknak van. Az apáknak nincs önrendelkezési joga, ha nem akarják a gyereket az anya akkor is rá tudja kényszeríteni az apákra azt, hogy fizessék a gyerektartást, ezzel szemben az anya szülés után be tudja adni az árvaházba és onnét kezdve vígan tudja élni a gyerek(tartás)mentes életét.

Tekintettel arra, hogy az apák el vannak nyomva, épp a férfijogi szervezeteknek kéne több politikai hatalmat adni, mindenhol.

"A régiek tudták ezt, mert anyajogú békés, letelepedett, földművelő társadalmakban éltek"

Ha neked az tetszett, akkor el lehet vonulni, de azt gondolom, hogy az emberek többsége a békés, szolidáris, mindenki számára egyenlő jogot biztosító Európát szeretné megvédeni azoktól (beleértve téged és a feministákat) akik ezt le szeretnék rombolni.

"Amúgy ha a hölgyek kezében lenne, soha nem használnák."

Férfigyülölő szexista kijelentés. Egyébként nyilván ezért hallani a hírekben nap, mint nap férfigyilkos nőkről...

És megint "hölgyek"...

"de nem lennének háborúk. :-)"

Ha jól emlékszem Anglia épp akkor háborúzott utoljára amikor az utolsó női miniszerelnöke (Margaret Thatcher) volt. Azóta csak férfiak követték őt és egyik se ment bele háborúba.

12 jla158 2015. március 24. 22:22

"sok nőnek egyszerűen nincs ideje ezzel foglalkozni, mivel a fizetési egyenlőtlenségekből és a gyereknevelés oroszlánrészének vállalásából fakadóan nem rendelkeznek elég szabadidővel efféle jótékony hobbihoz."

A fizetési egyenlőtlenségek épp abból adódnak, hogy a nők kevesebb időt töltenek a munkahelyen, nem jelentenek olyan megbízható, rugalmas munkaerőt, így ebből épp az következne, hogy több idejük volna arra, hogy cikkeket írjanak. Egyébként megjegyzem: a Wikipedia csak egy oldal, ennél sokkal lényegesebb az, hogy mondjuk összességében hány női oldal van és hány férfi oldal. A női témákkal foglalkozó blogok száma sokszorosa a férfi témákkal foglalkozókénak. Azt is megnézhetnénk, hogy hány női civilszervezet van és hány férfi: ott is jóval több a női. A feminizmus épp azért férfigyülölő ideológia, mert csak azt tekinti problémának, ahol a nők alulreprezentáltak. Ebből a cikkből is ez derül ki, arról szó nincs hogy bárki tenne valamit azért, hogy ott is javuljanak az arányok, ahol a férfiak alulreprezentáltak.

"hátrányos helyzetű csoport tagjaiként sokan nem érzik magukat feljogosítva arra"

már eleve hibás a kiindulópont, ugyanis a nők semmiképp nem tekinthetőek hátrányos helyzetű csoportnak Magyarországon, épp ellenkezőleg privilegizált pozícióban vannak, ezt nagyon jól szemléleti az is, hogy Magyarországon 9(!) olyan törvény van, amely a férfiakat nemük alapján diszkriminálja, ezzel szemben nincs egy olyan se, amelyik a nőket diszkriminálná.

13 jla158 2015. március 24. 22:23

@Szalakóta: Nem is értem a kérdést, ugyanis senki nem tiltja meg neked azt, hogy nőként természettudományok, a matematika és a programozás témakörében cikkeket írjál.

14 dudette 2015. március 24. 22:51

fontos cikk, csodálom viszont, hogy a gamergate-ügy wikipedia-vonatkozását nem említi: www.theguardian.com/technology/2015/jan/...amergate-controversy

15 Buxoro 2015. március 24. 23:54

@mederi: Hét évig voltam ilyen-olyan formában a magyar Wikipédia szerkesztője, több találkozón is részt vettem. Ebből az tűnt ki, hogy a szerkesztők nagy többsége fiatal (diák) vagy nyugdíjas korú. Az általad sorolt problémákkal sújtott, középkorú réteg a férfiak esetében is jelentősen kisebb.

16 Krizsa 2015. március 25. 04:32

Évente többször utazom, főleg Magyarországra. Élénken, egyenesen járok, normál (sovány) testalkat, kezdek őszülni. De az arcom már ráncos. Ferihegy. Már másodszor fordult elő: „A néninek van magyar útlevele is?” Van, de mióta vagyok a nénje? Hát akkor hogyan kell szólítani a nénit? „Asszonyom, vagy hölgyem”. Miért, ez pont egy kedves megszólítás, hölgyem – itt Magyarországon, teszi hozzá egy kissé gúnyosan. „Nem kedves megszólítás, hanem lekezelő”. Ő ilyesmiről még nem hallott. (Nehéz elképzelni, hogy hasonló körülmények között egy férfit „bácsinak” szólítana...)

Ellenpélda: Hazatérek Izraelbe. Felugrok a reptéri buszra két táskával - a nagy csomagot már lent bedobtam a csomagtérbe. „Vatik” (idős, veterán) mondom a sofőrnek, és nyújtom a fele viteldíjat. Van erről igazolvány? Sz... most kotorjam elő, de hova is tettem? Miért, nem látszik, hogy 6o már elmúltam? Ő nem nézeget engem, mutassak igazolványt.

Szal, mindenesetre nem nagyon látszik – hogy pont 7o vagyok. És ha látszik, akkor is mi köze hozzá a tisztviselőknek – Ferihegyen?

17 Krizsa 2015. március 25. 06:06

Más szempontból. Nézzük a 9 megkülönböztető törvényt – úgymond – a férfiak „hátrányára”.

Nakérem: a szülés után pár napig baromi, utána fokozatosan enyhülő MÉHÖSSZEHÚZÓ fájdalmak vannak. Szoptatáskor ezek újra felerősödnek – annyira, hogy az anya könnyezik a fájdalomtól. A szoptatás minimális ideje 4 hónap – ajánlott egy fél év. A mell fájdogál, és két szoptatás között is ereszt ki tejet. Vagyis undorítóan ragad... tehát az anya nem munkahelyre való állapotban van. Igaz, hogy ez (még négy gyereknél is, nekem ennyi van) csak párszor 4-6 hónap a nő életéből. De ezalatt a nő kurvára álmos és fáradt. Mert terhes volt és szült, és mindkettő igen nagy megterhelés. Lábadozás a velejárója, mint egy komolyabb betegségnek. Egyszer, még egy héttel a szülés után is olyan szarul voltam, hogy a férjemnek kellett segíteni – izé... ott alul...megmosdani. A baba viszont éjszakánként is ordít, mert éhes, őt semmi más nem érdekli.

Tehát ne zagyválj, pasika. Ebben az időszakban nincs semmiféle egyenlőség: kiszolgálod a nőt és befogod a szád.

A könnyítő törvényeknek is ezt kell(ene) figyelembe venni. Legalább 2 hónap a segítőkész férjnek is járna, hogy otthon maradhasson. A terhesség és a szülés után 4-6 hónapban nincs semmiféle egyenlőség, pont. Mert a nő sokkal többet vállalt és többé-kevésbé végig szenvedett is – tehát a tisztességes férfi pedig ezalatt a nő szolgája.

Ezután viszont (és ez, a terhességgel együtt is, gyerekenként, csak EGY év a pár életéből) mindkét nem egyenlő. Mindenben. Ha mégsem az, akkor Te nyomtad el a nőt – fiúcska.

HPV oltás – milliárdos egységekben adják el az oltóanyagot a világon – mert az államok garantálják a kifizetését. Mi van ennél jobb? Csakhogy nincs rá semmi szükség. Mert még az sincs igazolva, hogy a vírusnak bármi köze is volna a méhnyakrákhoz.

Példa: ha nekem belemegy egy kis tüske a kezembe (kertészkedek), és nem tudom még aznap kibányászni egy tűvel – nem baj, csak kellemetlen. Pár nap mulva kibukik magától. Ezalatt egy kicsit begyullad ugyan a környéke. Ezalatt – garantálom neked – hogy többszáz vírust és ugyanannyi bacit lehetne ott beazonosítani. De mivel jó az immunállapotom, sokszáz hasonló esetben is kipakoltam már az összes vírust ás bacit. Azt meg, hogy mitől lehetnék – majd egyszer – rákos, azt az orvostudománnyal karöltve – én sem tudom. Talán a végső elöregedésemben? Meglátjuk. És mások miért rákosodnak el mások sokkal korábban is? Azért, mert 1. ha egy fiatal gyerek rákos, akkor az nem született fitt, túlélő génekkel,

2. nem étkeztek úgy, ahogy az emberi faj egyedei kifejlődtek, pedig úgy kellene étkezni: kevés hús igen, az is kell! – és sok zöldség-gyümölcs, 3. valami nagyon mérgező dolgot szedtek fel, aminek évtizedeken át a hatása alatt voltak – és erre főleg a krónikusan szedett (vegy-) gyógyszerek gyanúsak.

18 rdos 2015. március 25. 07:12

@jla158: 11. Kezdünk félrecsúszni. Piszokul nem számít hogy "férfi gyűlölő" vagyok-e, vagy sem. A kérdés az volt, egyformák vagyunk-e, lehet-e genetikai meghatározottsága a két nem pl. wikipédia szerkesztési gyakoriságára?

Két lényegtelen, de neked lehet hogy hasznos megjegyzés. 1. Bár férfi vagyok, de nem gyűlölöm a férfiakat, csak jobban szeretem a hölgyeket. :-) Ma még ez a gyakoribb. :-) 2. Senkit sem gyűlölök. A negatív érzelmek téged rombolnak. Próbáld ki az érzelmek szűkített skáláját a semlegestől a rajongásig. Meglátod jobban fogod érezni magad. :-)

"Ha neked az tetszett," Tök mindegy hogy tetszett-e.

A kérdés, volt-e?

Bizony volt, csak nagy róla a csönd. Nem véletlen. Évezredek óta maszkulin világunkban, ahol az izmusok terjesztése repülőgép hordozókkal, T-72-esekkel történik, az agitPRop is igyekszik az emberi civilizáció hajnalának a körülményeit elfeledtetni. :-(

Majd ezer évig éltünk letelepülve, földet művelve, békében, nőuralomban. Hogy fogalmazott László Gyula régész professzor?

Ugyancsak békés emberek lehettek, mert fegyvereiket nem ismerjük.

Vaslédi :-) Vicc. Szerinted mennyire volt báb és mennyire volt önálló személyiség? Mint kádárjanibának, vagy erikhoneckernek, talán ha ekkora lehetett a Margit mozgástere. :-( Most éppen Barbados filózik azon, hogy elhagyja a hajdan dicső brit koronát. :-(

19 rdos 2015. március 25. 07:19

@aszterixagall: 9. "Nem indulhat férfi a választásokon vagy nem lehet férfira szavazni. " Igen, ez is lehet egy megoldás. Végignézve csak az utolsó száz év hazai felhozatalát, "Marinéni" győztesen kerülne ki az összehasonlításból.

Ferencjocó, Károlyimisi, kanbéla és a lenin fiúk, vitéz Kőbányai, szálasi, ... egy kis demokratikusnak látszó intermezzó ... rákosi, nagy, kádár, és a többpárti szabadon választott? díszpintyeket már nem is említem.

20 jla158 2015. március 25. 10:32

@Krizsa: Először is szeretném jelezni, hogy te nem a 9 megkülönböztetőt törvényről írtál, hanem kiemeltél pár neked nem tetszőt közülük. De akkor nézzük azokat:

"a szülés után pár napig baromi, utána fokozatosan enyhülő MÉHÖSSZEHÚZÓ fájdalmak vannak."

Senki nem mondta, hogy az anyáktól vegyék el a szülési szabadságot. A kérdés az, hogy az apáknak miért nem jár hasonló juttatás. Ahogy a cikkben is szerepel, más országokban jár. Az apáknak épp ugyanolyan fontos ez az időszak, ugyanis a gyermekkel való kötödés az első pár hónapban alakul ki. Ha az apák kevesebb időt töltenek a gyerekkel ebben a korban, akkor a gyermekkel annak a későbbiekre is rendkívül káros hatása van.

"A szoptatás minimális ideje 4 hónap – ajánlott egy fél év. "

Ahogy a cikkben bemutatott statisztikákból látszik ez esetben az anyák többsége ezt nem tartja be. És ne feledjük: lefejt tejjel szoptatni tud az apa is.

"Tehát ne zagyválj, pasika. Ebben az időszakban nincs semmiféle egyenlőség: kiszolgálod a nőt és befogod a szád."

Kiválóan bemutatod azt, hogy mi a feminizmus. Vicces, hogy azt akarjátok bebizonyítani, hogy a magyar rendszer a jó ami egyedülállóan nagy privilégiumot biztosít az anyáknak, míg az összes többi ország rendszere (pl. Németországé ahol szülés után egyenlő időt tölthet otthon az anya és az apa) rossz.

"A könnyítő törvényeknek is ezt kell(ene) figyelembe venni. (...) tehát a tisztességes férfi pedig ezalatt a nő szolgája."

Tehát te is beismered, hogy a nőket a férfiak fölé akarod rendelni és el akarod nyomni a férfiakat.

"mindkét nem egyenlő. Mindenben. Ha mégsem az, akkor Te nyomtad el a nőt – fiúcska."

Szexista megnyilvánulás: a nőt nőnek, a férfit meg fiúcskának nevezed. Egyébként nem, nem egyenlő, ahogy a cikkben szereplő törvények is mutatják, az apák azt követően is el vannak nyomva.

"Csakhogy nincs rá semmi szükség. Mert még az sincs igazolva, hogy a vírusnak bármi köze is volna a méhnyakrákhoz."

Hiányosak az ismereteid. Ausztrál kutatások kimutatták, hogy a HPV oltás hatására közel 90%-al csökkent a huszonévesek HPV-val fertőzöttsége.

De még ha igazad is lenne, akkor is tény: hogy ez egy olyan egészségügyi szolgáltatás amire a lányok ingyenesen jogosultak, a fiúknak meg fizetni kell érte. És ahogy a cikkben is szerepel ez nem csak a méhnyakrák, hanem pl. a szájüregi daganatok ellen is védelmet nyújt.

21 istentudja 2015. március 25. 10:36

In his words, “Humane Genome, we have a problem.” Medicine and research fails to take into account this most fundamental difference. We aren’t unisex, and our bodies know this – every cell knows it at the molecular level, according to Dr. Page.

dna-explained.com/2013/10/24/human-genet...en-are-not-the-same/

Ugyanakkor köztudott, hogy a férfi agya átlagban 10 %- al nagyobb. (Milyen kár, hogy ebben az esetben nincs korreláció a nagyság és működés között!)

fokuszbanano.hu/mindenfele/egy_ferfi_egy_no

ugyan, de veleszületett karaktervonásaik miatt alkalmatlanok vezető szerepekre. A "szocialista embereszmény" megvalósításáért vívott küzdelemben minden tekintetben erőszakoltan egyenlőségjelent kellett tenni férfiak és nők közé, ugyanúgy, ahogy a nyugati feministák is hajlamosak voltak a hamis egyenlősdire a nők jogaiért folytatott nemes harcuk során. Nem ismerték fel, hogy azzal, hogy a nőket férfiszerepbe akarják kényszeríteni ("felemelni"), nem biztos, hogy boldogabbá teszik a nőket, és e törekvésükkel szándékukkal ellentétben inkább a nemek különbözőségét támasztották alá. A XX. végére talán eljutottunk ahhoz a felismeréshez, hogy az egyenrangúság és az egyenlőség követelése nem zárja ki a különbözőségek elismerését, sőt ezek felvállalása éppenhogy elősegíti azt, hogy mindenki szabadon megvalósíthassa lehetőségeit.

www.pszichoterapia.tenyek-tevhitek.hu/roboz-nok-es-ferfiak.htm

22 jla158 2015. március 25. 10:46

@rdos:

"Piszokul nem számít hogy "férfi gyűlölő" vagyok-e"

De számít, ugyanis fel kell hívni a figyelmet azokra az emberekre akik egy bizonyos társadalmi csoport ellen gyülötet keltenek (nácik).

"nem gyűlölöm a férfiakat csak jobban szeretem a hölgyeket"

Gyülöletet keltesz a férfiak ellen, ez már épp elég, ahhoz, hogy férfigyülölő kategóriába tartozzál te is. Az emberek ilyen fajta megkülönböztetése diszkrimináció.

És még egyszer felhívom a figyelmedet arra: hogy vagy nő/férfi vagy hölgy/úr. Bunkóság a férfiakkal szemben, ha őket leférfizod, a nőket meg hölgyeknek szólítod.

"A kérdés az volt, egyformák vagyunk-e, lehet-e genetikai meghatározottsága a két nem pl. wikipédia szerkesztési gyakoriságára?"

Nem, a kérdés nem ez, volt. erre könnyen lehet válaszolni nincs. Ezzel szemben, te nyomod itt a férfigyülölő szöveget.

"Évezredek óta maszkulin világunkban"

évezredek óta gynocentrikus világban élünk. Ennek valóban véget kell vetni. Mit jelent ez? Semmiképp nem azt, hogy a nőket védjük továbbra is épp ellenkezőleg: megszüntetjük a női privilégiumokat, egyenlő jogokat adunk az apáknak a gyermeknevelésben és fellépünk az olyan formaságok ellen is, mint hölgyemnek szólítják a nőket, miközben a férfit leférfizik...

"Vaslédi :-) Vicc. Szerinted mennyire volt báb és mennyire volt önálló személyiség?"

Épp annyira, mint a férfi politikusok. A vicc az, hogy te nem veszed észre azt, hogy ennél nagyobb béka a világtörténelemben nem volt, mint most az Európai Unióban... A te a szexista értékrendszered szerint, ezt most a férfi politikusoknak kéne megköszönni. Én azonban veled ellentétben nem az alapján ítélem meg az embereket, hogy milyen nemi szervük van.

23 jla158 2015. március 25. 10:52

@istentudja: teljes mértékben irreleváns az agymérete, ugyanis az ember egy olyan lény, amelyre a szocializáció lényegesen nagyobb hatással van, mint a biológiai adottságok.

Ebből következik az is, hogy kultúránként, országonként teljesen eltérő eredményt kapunk, a különböző mérésekkor. Pl. egy olasz férfi teljesen máshogy viselkedik, mint egy brit férfi. Az olasz kultúra része például az, hogy a férfiak sírnak és panaszkodnak, nemcsak, hogy része, ezzel lehet előnyhöz jutni, érvényesülni, ugyanis így lehet meghatni a többi embert, míg ugyanez a mentalitás Angliában egyértelműen előnytelen, mivel általános vélekedés az, hogy egy férfinak erősnek kell lenni. A férfiak - ahogy a nők is -, azokhoz az elvárásokhoz igazodnak, amelyet a társadalom velük szemben állít.

24 jla158 2015. március 25. 10:54

Látom, most hogy kielemeztem a férfigyülölő szövegeiteket próbáljátok lemosni magatokról azt, hogy feministák vagytok. Ez nem fog sikerülni, mindenki tudja, hogy azok vagytok.

25 rdos 2015. március 25. 11:20

@jla158: 22 -es csapdájába ne essek. Tisztelt uram. Ismételni tudom magam, és itt veled (önnel uram, csak hogy meg ne sértsem férfi, akarom mondani úr mivoltában) be is fejeztem. Ettől függetlenül nyugodtan adj ki a narancsbolsevik fidelitászosok provokátor figyelő listájára. A vakkomondor ... kapja a másikat. Megérdemeltem. :-)

"Próbáld ki az érzelmek szűkített skáláját a semlegestől a rajongásig. Meglátod jobban fogod érezni magad. :-)"

Magyarság, demokrácia matriarchátus témában egy olasz mondja rólunk.

internetfigyelo.wordpress.com/2015/03/24...unk-sajat-foldunkre/

26 jla158 2015. március 25. 11:30

@rdos: Arra semmi szükség, te ugyanis közéjük tartozol. Épp ugyanaz az férfielnyomó ideológia jelenik meg nálad is, mint a narancsosoknál. A különbség annyi, hogy te már szintet léptél és nem elég az, hogy korábban vonulhatnak a nők nyugdíjba, hogy csak a férfiak hadkötelesek, hogy nem részesülhetnek a fiúk egyenlően az egészségügyi ellátásokból, hogy meg vannak fosztva az apák az alapvető emberi és reprodukciós jogaiktól, te már nyíltan hirdeted a férfiak elnyomását...

27 jla158 2015. március 25. 11:42

Elképesztő, hogy miközben folyamatosan ilyen dolgokon megy a nőelnyomáshiszti, hogy a wikipédiában a nők alulreprezentáltak (pedig senki nem tiltja meg, hogy szerepet vállaljanak) közben a magyar törvények szisztematikusan, JOGILAG diszkriminálják a férfiakat, sőt ahogy a lenti hozzászólásokból kiderül vannak olyan emberek akiknek ez sem elég, hanem teljes-mértékű férfielnyomást szeretnének látni.

28 Molnár Cecília 2015. március 25. 13:44

@dudette: Hamarosan külön cikkben foglalkozunk ezzel.

29 istentudja 2015. március 25. 13:45

@jla158:

Hűha!

Az öröklés-környezet vita ("nature-nurture" vita) arra a tudományos irodalomban és időnként a médiában is felbukkanó kérdésre utal, hogy az ember tulajdonságai, hajlamai (pl. betegségekre) és egyéb jellemzői inkább genetikai tényezőknek, vagy környezeti hatásoknak tudhatók be. Az egyik szélső nézet modern megfogalmazását John Locke angol filozófusnak tulajdonítják, aki szerint az újszülött lelke üres lap (tabula rasa), melyet majd a tapasztalás ír tele. Az öröklődés gondolatát Charles Darwin evolúció-elmélete élesztette fel. Az "öröklés kontra környezet" megfogalmazást Darwin unokatestvére, a polihisztor Francis Galton vezette be.

hu.wikipedia.org/wiki/%C3%96r%C3%B6kl%C3%A9s-k%C3%B6rnyezet_vita

30 nepnep 2015. március 25. 14:52

A patriarchátus már a nyestre is lecsapott!!!444! Meneküljön ki merre lát!

Amúgy az ilyen kérdések vizsgálatát mindig a szexuális dimorfizmus fényében kell végezni, egyébként értelmetlen.

31 deakt 2015. március 25. 16:30

@rdos: "Képletesen értettem a mrsallbotot. Amúgy ha a hölgyek kezében lenne, soha nem használnák. Nem lennének háborúk"

Cipi Livni, Condolezza Rice, csak a közelmúlt történelméből.

32 dudette 2015. március 25. 17:27
33 korhely 2015. március 26. 00:05

[16 Krizsa2015. március 25. 04:32]: “„A néninek van magyar útlevele is?” Van, de mióta vagyok a nénje?”

[17 Krizsa2015. március 25. 06:06]: “Tehát ne zagyválj, pasika. Ebben az időszakban nincs semmiféle egyenlőség:”

Úgy látom, Krizsa, h. nálad más időszakban sincs semmiféle egyenlőség:, annál inkább, hányingert keltő feminista arcátlanság. Felháborodsz, ha tekintettel 70 évedre (vélhetően kedves szándékkal) néninek szólítanak, de mást simán lezagyválópasizol.

34 korhely 2015. március 26. 00:22

[5 rdos2015. március 24. 13:58]: “A régiek tudták ezt, mert anyajogú békés, letelepedett, földművelő társadalmakban éltek, csak valami a történelem hajnalán vészesen félre siklott. :-(

Kulcsszavak: Maria Gimbutas, Duna civilizáció, itthon Körös-Starcevo kultúra, Alföldi Vonaldíszes Kerámia népe, eddig töri. Fóti Péter, nevelés”

A retroprojektor ernyőjén pedig világosan kirajzolódnak a leletanyagból rekonstruált pántlikás délibáb sírmellékletek, vmint a Wikipédia sürgős feminizmusszüksége.

35 korhely 2015. március 26. 00:27

[18 rdos2015. március 25. 07:12]: “Majd ezer évig éltünk letelepülve, földet művelve, békében, nőuralomban. Hogy fogalmazott László Gyula régész professzor?

Ugyancsak békés emberek lehettek, mert fegyvereiket nem ismerjük.”

Hol éltünk? Hol élsz?

36 korhely 2015. március 26. 02:56

[30 nepnep2015. március 25. 14:52]: “A patriarchátus már a nyestre is lecsapott!!!444! Meneküljön ki merre lát!”

Ezt mire alapozod? Sztem helyesebb lenne, ha a patriarchátus helyett feminizmust írtál volna.

A cikkben felhasznált irodalom a Wikimedia feminista Gender Gap oldaláról ered. meta.wikimedia.org/wiki/Category:Gender_gap

Sajnos a feminizmus behatolt a tudományba is, és első sorban a társadalomtudományok oldaláról megkezdte a tudomány errodálását, ami nem kis fegyvertény.(Van már feminista régészet is, amire többnyire az jellemző, h. a leletanyag szakszerű elemzése helyett, az eredmények feminista átértelmezésének ügyes-bajos kérdéseiben merül ki a mondanivaló, pl. Suzanne M. Spencer-Wood: Feminist Gender Research in Classical Archeology, in Theoretical Approaches to Gender and Archeology, chapt.2. Ed. by Sarah Miledge Nelson).

Az itt felbukkanó, tudományellenes Gander Gap irányelvet a feminista fellegvár, a WORLD ECONOMIC FORUM évi rendes Gander Gap Reportja diktálja. www3.weforum.org/docs/GGGR14/GGGR_CompleteReport_2014.pdf

A szélsőségesen diszkriminatív, szexista módszertana céltudatosan kihagyja az értékelésből, ha a nők valamely területen előnyben vannak vagy előnyöket élveznek a férfiakkal szemben.

Ezt a “Gender equality vs. women’s empowerment” alfejezet, 4. oldalán közli is:

“the Index rewards countries that reach the point where outcomes for women equal those for men, but it neither rewards nor penalizes cases in which women are outperforming men on particular variables in some countries.”

Ennek ellenére, “Global Gender Gap Report”-nak nevezi az adathalmazt, aminek alapján országokat, és az egész férfitársadalmat megbélyegzi a világszerte férfi ellenes propagandakampányt folytató média.

Mo-on a nők érdekképviseletében 36 civil szervezet jár el, amelyek nemzetközi, EU és magyar költségvetési forrásokból bőkezű anyagi támogatásban részesülnek. Itt látható néhány szervezetük támogatásának egy félmillió eurós szelete: www.facebook.com/photo.php?fbid=60091266...77348&type=1&theater

Férfi ellenes kampányaikkal és lobbitevékenységükkel szemben a férfitársadalom teljesen védtelen, mivel egyetlen érdekképviseleti v. jogvédő szervezetük sincs.

Minimális társadalompolitikai ismeret is elég annak belátásához, h. a legsúlyosabb esélyegyenlőtlenséget jelenti, ha egy kisebbségi csoport nem rendelkezhet saját érdekképviselettel.

Jelenleg a férfitársadalom ilyen elnyomott helyzetben van, és ebből adódóan minden feminista vádaskodás érvényét veszíti, mivel egy védekezésképtelenné tett társadalmi csoportot ér, ami természetesen súlyos következményeket von maga után.

37 jla158 2015. március 26. 11:08

@korhely: "Mo-on a nők érdekképviseletében 36 civil szervezet jár el, amelyek nemzetközi, EU és magyar költségvetési forrásokból bőkezű anyagi támogatásban részesülnek."

És amit tudatosan férfiellenes propagandára használnak fel, miközben 1 férfi szervezet se részesül semmilyen állami, EU-s, norvég vagy bármely más külföldi EU-s forrásból. Még egyszer csak hogy az arányokat szemléltessem: 36 - 0 az arány.

Ehhez képest olyan huszadrangú dolgon megy a hiszti, hogy a wikipedian milyen a szerkesztők nemi aránya. Hát igen, úgy néz ki a férfiak elnyomása mellett már csak ilyen szintű problémái maradtak a feministáknak.

38 rdos 2015. március 30. 06:27

AgitPRop és személyeskedés. Ennyire futja? Ezek biza "kemény" érvek voltak.

Rendkívül furcsának találom, hogy régész generációk hatalmas munkájával kiásott korai neolitikus eleink békés múltját egyetlen "kardcsapással" (hol élsz?) intézi el agitPRopagandista. :-(

Meg hogy a férfiak katonáskodnak ezért szerepük fontosabb.

A neolitikumban nem volt szükség erőszakra. A férfiak sem voltak elnyomva, ez egy nagy tévedés. A néhány még ma is létező matriarchátusban élő férfi népesség. köszöni szépen, nem kér a férfiuralomból (Kínában pedig erőltették a komisszárok). A matriarchátusban az együttműködés a szokvány. Mert együtt működünk. Együttműködünk. :-) Ja, hogy itt nincs ukáz? Nincs. Komisszárok nem is élnek meg egy ilyen rendszerben. :-)

Sok női szervezet ebben a maszkulin, fölé-alárendeltségen, katonai-rendőri-titkosszolgálati elnyomáson, valamint az (újabban már csak korlátozott fedezetű) pénzrendszeren alapuló "szentháromságban", mely mindegyike a szervezett alvilággal él szimbiózisban?

Ez biza kemény érv. Mint a bankfelügyelet a bróker ügyekben. :-( Ügyfelek, nézzétek, mi van a tarsolyotokban!

Vagy mint újabban többpártunk és mindenkori szabadon? választott kurmányunk. Ezek a szervezetek a 68 fajta hivatalukkal állítólag mind értünk vannak. Férfiakért, nőkért, gyermekekért, öregekért, betegekért, fogyatékkal élőkért. Mindőnkért.

Vallásra, nemre, nemzetiségre, politikai nézetre való tekintet nélkül.

Aha. Eredménye jól látszik.

Információ
X