nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Microsoft-szoftverek afrikai törzsi nyelveken

Sok afrikai problémája, hogy akkor sem tudja használni a számítógépet, ha történetesen van hozzáférése. Az ok: hogy nem beszél angolul.

nyest.hu | 2009. november 20.
|  

A Microsoft éppen ezért határozta el, hogy afrikai törzsi nyelveken is piacra dobja szoftverei egy részét. A cég egyik menedzsere, Vis Naidoo szerint ez növelni fogja a gazdasági aktivitást, és új világokat nyit meg az oktatás terén is. „Tanulmányok kimutatják, hogy könnyebben tanulunk az anyanyelvünkön, ezért a célunk nem csak az, hogy minél több embernek minél több számítógépet juttassunk, hanem az is, hogy ezeket helyi nyelveken is használhassák” – mondja a szakember a Sowetan honlapján.

Az isizulu nyelvűek forrásközpontjának vezetője lelkesen fogadja a tervet: „Dél-Afrikában körülbelül 13 millió ember beszéli az isizulu nyelvet. Míg az angolt a népesség 8,2 százaléka beszéli első nyelvként, addig az isizulut összesen 24% – ez tehát a legtöbbek által használt nyelv Dél-Afrikában.”

A Microsoft 10 afrikai nyelvre fogja lefordíttatni a Windows 7-et még 2011 előtt. „A fordító csoportjaink Dél-Afrikából, Kenyából, Nigériából és Etiópiából már munkához is láttak. A Windows 7 mellett a 2010-es Office csomagot is lefordítják majd” – magyarázza Naidoo.

Információ
X