nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mi közük a kisállatoknak az előjátékhoz?

Olvasónkban fölmerült, hogy az angol ’kisállat’ és a magyar „petting” összefüggenek egymással. Kapaszkodjanak meg: tényleg!

nyest.hu | 2014. január 28.
|  

Ildikó küldte nekünk a következő kérdést:

Van az a szó, hogy „petting”, ami szexuális előjátékot jelent. És van az angolban a „pet”, ami kisállatot jelent. Van a kettőnek köze egymáshoz?

Bár a legtöbben macskát vagy kutyát simogatva nem gondolunk a szexre, és pettingelés közben nem gondolunk házi kedvenceinkre, a két szó nyelvileg valóban összefügg egymással. Méghozzá nagyon is közvetlen közöttük a kapcsolat; semmi kalandos etimologizálás. A petting a pet-nek az -ing toldalékos alakja. A jelentésbeli összefüggést pedig a simogatás, a kedveskedés, a dédelgetés adja.

Az angol pet főnévként ’kisállat, háziállat’ jelentésű, van azonban igei használata is. Igeként elsődleges jelentése – a feljegyzések szerint már 1620-ból! – ’kisállatként bánik valakivel’. Később ezzel összefüggésben megjelenik ’simogat’ értelemben – már 1818-ban. Nagyjából egy évszázaddal későbbről pedig már arról is van angol nyelvű adat, hogy ’csókolózás, simogatás’ értelemben használják.

Angolul: petting
Angolul: petting
(Forrás: Wikimedia Commons / Dlhagi)

A petting a pet ige egyik alakja; így vált főnévvé, és a magyar nyelvben szintén főnévként használatos – kizárólag ’szexuális előjáték’ értelemben. Arra nem mondjuk, hogy petting, amikor puszilgatjuk a testvérünket vagy megölelgetjük, megsimogatjuk egy régi barátunkat, barátnőnket vagy az ölünkbe engedjük a macskát (kutyát). A magyarban a pet se igeként, se főnévként nem használatos, a petting-et továbbképezve alkotunk belőle igét: pettingel.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X