nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mi az az onleihe?

Ha német nyelvű olvasmányokra vágyunk, semmi sem tarthat minket vissza az e-kölcsönzéstől. Hacsak nem a kompatibilitási problémák.

nyest.hu | 2013. július 12.
|  

Az onleihe egy német szóösszerántás (vagy más néven szóösszevonás, szóvegyülés vagy kontamináció), mely az online és az Ausleihe ’kölcsönzés’ szavakból jött létre. A szó márkanévként funkcionál, és egy e-könyvek, e-folyóiratok és egyéb e-kiadványok kölcsönzésére szolgáló rendszert takar.

Az onleihét Magyarországon is kipróbálhatjuk, méghozzá a Geothe Intézetben. Ha szeretnénk rendszeresen németül olvasni, akkor is elég egyszer ellátogatnunk az intézetbe, hogy igazoljuk magyarországi lakhelyünket, kifizetjük a tagsági díjat (2500 forint, középsikolások és hallgatók, illetve nyugdíjasok számára 1500 forint, 65 év felett ingyenes), és ettől kezdve bármikor kölcsönözhetünk az interneten.

Sajnos a kölcsönzésnek vannak technikai korlátai. A Geothe Intézet információi szerint nem minden kiadvány olvasható Apple-termékeken, és az epub-formátumú könyvek nem olvashatóak a legnépszerűbb e-könyvolvasón, az Amazon Kindle-n. (Az utóbbi problémára elvben van megoldás.)

A nyelvtanulást tehát a nyári szünetben sem kell felfüggeszteni, és a könyvtárak zárva tartása sem akadályozhat meg minket abban, hogy olvasmányokkal megrakottan induljunk a strandra.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X