nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
DopeMan
Mi az a dope?

A Pityinger László nevet talán sokkal kevesebben ismerik, mint az illető művésznevét. Ő DopeMan, akinek a neve kissé rejtélyes. Mit jelenthet ez a név? – A „man”-t értjük. De mi az a „dope”?

nyest.hu | 2012. május 29.
|  

DopeMan komolyan dolgozik azon, hogy minél többen ismerjék. Politikai akciói mellett új lemez összerakására is volt ideje. A Drogsztár című lemez megjelenése kapcsán merengtünk el azon, hogy mit is jelent a sztár neve. A mant érteni véljük, de mi a dope? Ha ezt megfejtjük, két legyet üthetünk egy csapásra, mert akkor az öccsének, Kicsi Dope-nak is megérthetjük a nevét. És talán még más összefüggésekre is fény derülhet...

A dope – ahogy sejthető – valahogyan ahhoz a kultúrához kapcsolódik, amelyben DopeMan a rapper, a megmondóember szerepét játssza. Az Urban Dictionary (UD; angol nagyvárosi szlengszótár) hosszú oldalakon át taglalja, mi mindent jelent a kifejezés az angol szlengben. A dope szinte minden jelentése a drogozáshoz kapcsolódik.

Az első találat szerint azonban a szó nem ugyanazt jelenti a drogokat fogyasztó szubkultúra tagjainak a szájából, mint a kívülállókéból. Egy drogokat nem fogyasztó ember ugyanis a dope-nak a marihuánát (füvet) hívja, míg azok, akik maguk marihuánát szívnak, a heroint hívják dope-nak. A szó, ha melléknévként (jelzőként) használják, azt jelenti, hogy nagyon jó, nagyszerű, csodálatos. Lássunk az UD három példáját a három jelentésre:

(1) Don't you be smokin’ dope! – ’Te nem füvezel?’  ’Ne szívjál füvet!’

(2) OMG, I smoke the green but I don’t do dope. – ’Basszus, füvezni szoktam, de nem heroinozok.’

 (3) Man that car is dope! – ’Öregem, mekkora királyság már ez a kocsi!’

Az UD egyik bejegyzése szerint pedig a dope a dopamin (angolul: dopamine) szóval áll összefüggésben, és éppen ezért a heroint jelenti elsősorban. A szótár azonban ehelyütt teljesen biztosan téved: a heroin nem dopaminból áll, bár az igaz lehet, hogy befolyásolja a dopaminháztatást. (Bár valószínűleg ezt a marihuána is megteszi a maga részéről.) De a fő tévedés abban áll, hogy a mai jelentést nem befolyásolja a szó etimológiája: ma már jelenthet egészen mást is a dope, mint a kialakulásakor.

Dope?
Dope?
(Forrás: Wikimedia Commons / Psychonaught)

No de melyik jelentésből eredhet DopeMan neve? – Vagy attól függne a név értelmezése, hogy kinek a szájából hangzik el, tehát kinek mit? – Ezt az olvasókra bízzuk. Azt azonban el kell ismerni, hogy DopeMan munkásságát a drogtéma igenis áthatja. Legutóbbi lemezének címadó slágere a Drogsztár című dal.

A dal persze nem a drogozásról szól. DopeMan nem tetszeleg a drogsztár szerepében, sokkal inkább kigúnyolja a drogsztárokat – ebben a dalban leginkább Fluor Tomit. A szöveg tömény irónia, a dallam pedig Selena Gomez I love you like a Love song című műalkotásából van. Ha még ezt is hozzávesszük az értelmezéshez, a dal üt, mint a dope.

DopeMan: Drogsztár

Soha nem voltam és már nem is leszek
én tinisztár
mert az idő száll
és a celebgyár
olyan, mint a Kék Osztriga Bár
sajna a gengszterrap az meghalt
mindenki fránya popszart nyom
hát be kell állnom a sorba
és belépek a Gold Recordba...És... 


Itt jön majd a Drogsztár bébi
lesz hakni meg toalett randi
Itt jön majd a Drogsztár bébi
gyere bébi, gye-gye-gye-gyere 

Itt jön majd a Drogsztár bébi
rúdtáncol a sok kis gádzsi
Itt jön majd a Drogsztár bébi
gyere bébi, gye-gye-gye-gyere 


Az X-Faktorból kiöregedtem
de van helyette egy tuti receptem
a tempó legyen kibaszott technó
és akkor hív majd az összes diszkó
nem kever le többet a DJ
hanem a gomb, amit nyom majd az a replay
kell nekem egy stylist
jöhet felőlem a Lakatos Márk is
elnézést a Bazmegért
meg az elmúlt 15 évemért
nem leszek többet szemtelen
és senkinek többet nem veszem
a nevét a számra és a szöveg másról
fog szólni teljesen mától
ha kell még azt is bedobom
hogy már a fiúkat karmolom...És... 


Itt jön majd a Drogsztár bébi
lesz hakni meg toalett randi
Itt jön majd a Drogsztár bébi
gyere bébi, gye-gye-gye-gyere 

Itt jön majd a Drogsztár bébi
rúdtáncol a sok kis gádzsi
Itt jön majd a Drogsztár bébi
gyere bébi, gye-gye-gye-gyere 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 scasc 2012. május 29. 19:40

Szálljatok már le erről az UD nevű szerről! ;-)

Ne, most komolyan. Az UD-be bárki bármit beírhat. És nem működik még egy wikipédiaszerű öntisztító folyamat sem benne.

Ez egyrészt hasznos, mert tényleg sok szlengszót dokumentál, ami különben nem lenne dokumentálva. De ugyanakkor kitalált, nem létező szavak ill. jelentések is belekerülnek, "poénkodásból" vagy agitációból. Pl. ilyen volt a "Piece of ScHmITt", ami egy nappal a botrány után az UD-ben szerepelt, pedig pl. angolban ilyen szlenghasználat ilyen rövid idő alatt nem alakulhatott ki (különösképpen az ügy angol nyelvűekre való irrelevanciájára), azóta sem él. — Egy tipikus UD-trollbejegyzés volt. És sok ilyen van.

2 Fejes László (nyest.hu) 2012. május 29. 21:31

@scasc: Az UD-n a felhasználók értékelhetik a definíciókat. A dope jelenleg legynépszerűbb definícióját 8421-en értékelték jónak, 2172-en rossznak. Ez azért elég jelentős visszajelzés, nem? De még az oldal alján szereplő 7. definíciót is 1432-en tartják jónak, 969-en rossznak. Fura ezt a Piece of ScHmITt-tel összehasonlítani (amiről viszont senki nem gondolhatta, hogy bevett angol kifejezéssé vált).

3 Predator 2012. május 29. 21:56

@scasc: Téged oviban nem csúfoltak csacsinak?

4 bee 2013. március 16. 23:40

Üdw!

Dopeman kedvenc rap csapata az N.W.A., amelynek van egy Dopeman című száma. Ebben a főhős (the dopeman) egy igazi kemény "arc", aki drogot árul, erőszakot alkalmaz, és minden olyat csinál, amit a gengszterek szoktak (...). A dal egy olyan figurát jellemez, akivel jobb "nembaszakodni".

Személyesen megkérdeztem Pityinger Lászlót, honnan a név és miért, a szálak ehhez a dalhoz vezettek, bár ő nem a drogokkal érvelt, hanem az azok és zenéje közötti párhuzammal. Azt mondta, a zenéje másoknak a drog, amit ha egyszer megkóstolnak, nem tudnak majd lejönni róla.

Nem szerettem volna belerondítani a cikkbe, de gondoltam megosztom az ismereteimet a témával kapcsolatban:-)

Információ
X