nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megújult az Oxford angol szótár online kiadása

A szavak eredeti történeti jelentését is tartalmazó, megújult formában jelent meg az Oxford angol szótár online kiadása. A keddtől elérhető új verzió egy évtizeddel az első webes kiadás után került fel az internetre.

MTI | 2010. november 30.
|  

A www.oed.com címen található Oxford English Dictionary 600 ezer szót és hárommillió idézetet tartalmaz, miközben a gyűjteményben az angol nyelv több mint ezeréves fejlődését is feldolgozzák – közölte az oldal fejlesztője.

Az online kereshető adatbázisok előnyeit kihasználva a keresett kifejezéseknél a mai jelentések mellett a szó eredete és korábbi jelentései is megjelennek. Például a recesszió (recession) elsőként 1606-ban jelenik meg, amikor a munka vagy valamilyen tevékenység átmeneti beszüntetését, felfüggesztését jelentette. Kétszáz évvel később jelent meg a kifejezés másodlagos jelentése, a cédálás, amelyet a tulajdonjog átruházásra értettek.

A recesszió jelenleg használt, gazdasági hanyatlást jelentő változata elsőként 1903-ban egy újságcikkben jelent meg – olvasható a Oxford University Press szótárában.

A brit közkönyvtárakból szabadon elérhető online szótárat – regisztrálást követően – harminc napig bárki otthonról is ingyen használhatja. A tesztidőszak után az éves előfizetés 295 dollárba (64 ezer forintba), az egyhónapos korlátlan hozzáférés pedig 29,95 dollárba (6500 forintba) kerül.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X