nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mégis önző a csimpánz

Kizárólag magukra gondolnak a csimpánzok és a bonobók, ha élelemről van szó, viselkedésükben nyoma sincs a korrektségnek.

MTI/nyest.hu | 2012. augusztus 17.
|  

A Londoni Egyetem kutatói Keith Jensen professzor irányításával arra voltak kíváncsiak, hogy az emberek közötti kapcsolatokban oly fontos becsületesség, korrektség megjelenik-e valamilyen formában legközelebbi rokonainknál, az emberszabású majmoknál olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

Érdekesség, hogy számos kísérlet során azonban e megállapításoktól némiképp eltérő következtetésekre jutottak a kutatók. 

Több kísérlet bizonyította, hogy a csimpánzok képesek együttműködni, ha élelmiszer megszerzéséről van szó, sőt azt is jól dokumentált példák igazolják, hogy a közösen megszerzett élelmiszert az állatok „igazságosan” osztják el. Más esetekben azonban pont az osztozkodás az, ami miatt kudarcba fullad a kooperáció.

Az is kiderült, hogy sok majomfélének kifejlett igazságérzete van: jól felmérik, ha a másikkal kivételeznek és meg is sértődnek ezen.

A kísérletek során a majmok számára különböző páros teszteket találtak ki, a résztvevők jutalma szőlő volt. Egyes kísérletekben a párosok tagjainak egyenlő jutalom dukált, máskor a társakat különböző arányban díjazták a csemegével. A majmoknak lehetőségük volt választani, hogy ellopják-e társuk élelmét, vagy meghagyják partnerüknek a jutalom egy részét.

Minden egyes teszt során azt tapasztaltuk, hogy az állatok gondolkodás nélkül ellopták az élelmet, mit sem törődve azzal, hogy cselekedetük hogyan érinti társukat" magyarázta Keith Jensen professzor.

Hozzátette: sem a csimpánzok, sem a bonobók fikarcnyit nem törődtek azzal, hogy viselkedésük fair-e vagy sem.

Következésképp a fair viselkedés az emberi nem sajátja. Amennyiben a korrektség, a becsületesség fontos az együttműködésre épülő tevékenységekben, például a kereskedelemben, a szolgáltatásokban vagy a hétköznapi életben, nagy kérdés, hogy mikor fejlődött ki ez a tulajdonság az embernél, és miért csak az ember számára fontos?" fogalmazott Jensen professzor.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 doncsecz 2012. augusztus 17. 19:00

A madarak közül a hollók számítanak igen önző és falánk madaraknak, olyannyira, hogyha kevés az eleség még saját fiókáikat is hagyják éhen pusztulni. A biblia szerint Illést a Kerít pataknál hollók táplálták, ami csodálatos isteni dolog sokak számára eme szempontból, hogy hollók ilyen önzőek. De egyes kutatások szerint a helyi arabokat is gyakorta nevezték sötét bőrük miatt hollóknak.

Más állatok olykor kényszerből hagyják éhen veszni kicsinyeiket: a Sivatagi show c. dokumentumfilmben egy kis afrikai térség két időszakát az aszályost és a vízzel bőségesen ellátottat mutatják be. A pelikánok nedves időszakbeli költése általában megéli a felnőttkort, de az aszályos időszakban már rendszerint elvesznek a fiókák. Mivel nincs víz minden kiszárad, így nincs élelem sem. A kis pelikánok pedig maguk indulnak útnak, hogy megkeressék az elveszett paradicsomot. Csoportosan mennek, de útközben sorra elpusztulnak, a szülők pedig kénytelenek a tengerre repülni. Ám néhány szerencsés mégis kibírja mikor megint esőfelhők jönnek.

2 arafuraferi 2012. augusztus 18. 17:07

"Mégis önző a csimpánz" Az emberről ezt már régóta tudjuk.:-)

"a fair viselkedés az emberi nem sajátja" ja persze, csak addig, amíg abból neki is előnye származik (akár megbecsülés)

Mindenesetre az tényleg nagy eltérés, hogy a csimpánzok nem ismerik a pénzt.

3 Hunszabír 2012. augusztus 18. 18:17

A csimpánz és gorilla már a hominidák között szerepel, ergo emberféle. a korábbi pan paniscus, helyett ma már homo paniscus a bonobó .

4 Hunszabír 2012. augusztus 18. 18:17

@doncsecz:

nekem van egy hollóm, értelmes lény. Kara a neve és hallgat reá!

5 Avatar 2012. augusztus 20. 14:06

@Hunszabír: Amikor ilyen hatalmas "okosságokat" írsz be, akkor sokszor elgondolkodok, hogy ez most pattant ki a fejedből, vagy valahol olvastad, és egyből el is hitted...

A hominidák "család"-ot alkotnak, ez magasabb rendszertani kategória, mint a "nem", amilyen szintet a homo is jelöl. A hominidák családba az alábbi nemek tartoznak: Orángután (Pongo), Gorilla (Gorilla), Csimpánz (Pan), Ember (Homo)

A bonobó továbbra is Pan paniscus, a Homo nembe pedig a mai emberen kívül csak kihalt fajok tartoznak (pl Homo habilis, Homo erectus).

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0c/Hominidae.PNG

6 Hunszabír 2012. augusztus 20. 18:56

@Avatar:

Le vagy maradva, és a wikipédiából élsz. Jó pap holtig tanul, ez az egy mondás amit hinned kell! A wikipédia igen kétes forrás, hiszen bárki szerkesztheti, és bárminemű félőrült forrása is elég, hogy a véleményed üljön. Rég otthagytam. A DNS vizsgálatok szerint 4 millió éve váltunk szét, ezért eme tesztek utáni hivatalos besorolásuk a homo vagyis emberfélék!

7 Avatar 2012. augusztus 21. 17:28

@Hunszabír: Nagyon okos vagy, szaladj írd át gyorsan a Wikit!

Nagyon nem is kell, mert ott is írnak már az általad emlegetett felvetésről, de mivel a tudományos közösség nem fogadta el a javaslatot, ezért a csimpánz maradt Pan nem.

A Homo nembe az emberősök közül a kb 2 millió éve élt változatoktól kezdődően sorolják a fajokat, a 4-6 (mások szerint 6-10) millió éve levált csimpánz ág továbbra is Pan nem.

A genetikai kutatások alapján megdőlt ugyan az a korábbi nézet, hogy az ember vált le először a többi főemlős csoportjáról, ami aztán differenciálódott volna az ismert fajokká. De az általam belinkelt képen már az új eredmények alapján felállított törzsfa szerepel, amin láthatod, hogy a csimpánz a Homindák családjába, a Homininák nemzetségbe, a Pan nembe tartozik.

De persze meggyőzhető vagyok, ha prezentálod az általad használt "hivatalos besorolás" forrását...

8 Avatar 2012. augusztus 21. 17:46

Remélem a PNAS és a PHYS megfelelő referencia számodra, íme 1-1 idei cikk róluk, amelyekben a bonobók továbbra is Pan paniscus néven szerepelnek:

phys.org/news/2012-03-female-bonobos-homosexual-sex-social.html

A linkben a homosexual NEM azt jelenti, hogy a bonobókat Homo sexual néven új embertípusként regisztrálták! ;)

www.pnas.org/content/early/2012/08/21/1212855109.abstract?sid=385d91

Ez a videó hozzá tartozik, érdemes megnézni:

www.pnas.org/content/suppl/2012/08/21/1212855109.DCSupplemental/sm01

9 Fejes László (nyest.hu) 2012. augusztus 21. 19:03
10 Hunszabír 2012. augusztus 22. 17:50

@Avatar:

Le vagy maradva a 4-6 misi az jó, mert az australopithecusok az átmeneti faj. Az ororin tugenensis és a sahelanthrophus tchadensis számítanak még vitás leleteknek, előbbi 6 utóbbi 7 misi. Egyesek szerint homok mások szerint nem. A wikipédia irreleváns, mert a forrás ott csak annyi melyik mókus mit állít miről és nem konkrét régészeti leletek vannak megjelölve. Ezért kellek én ide, hogy nevén nevezzem a dolgokat!

11 Avatar 2012. augusztus 22. 18:57

@Hunszabír: Bocs, de a PNAS és PHYS továbbra is komolyabb referencia számomra, mint te. De még a wikipédiában is jobban bízok, mint a te szavadban.

Ha nagyon nem bírod ki néven nevezés nélkül, akkor a forrásodat nevezd meg kérlek, ami alapján azt állítottad, hogy a "hivatalos besorolásuk" már megváltozott.

Információ
X