nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Átkozott zöldséges!
Megfejtették az átkot

Egy ezerhétszáz éve élt antiochiai zöldségárust átkozott el ismeretlen „jóakarója” az átoktábla tanúsága szerint, amelynek feliratát most sikerült megfejtenie egy amerikai kutatónak.

MTI | 2011. december 26.
|  

A kutatásokat ismertető tanulmány a Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik című folyóiratban látott napvilágot.

A görög feliratos vékony ólomlemezt a Római Birodalom egyik legjelentősebb városában, a mai Törökország és Szíria határvidékén lévő Antiochiában dobta egy kútba valaki. A lelet az 1930-as években került napvilágra, s azóta a Princetoni Egyetem múzeumában őrzik – olvasható a  LiveScience tudományos hírportálon.

A feliratot Alexander Hollmann, a Washingtoni Egyetem kutatója fordította le, aki szerint ez az első eset, amikor egy zöldségárust sújtanak átokkal. Az átoktáblákkedvezményezettei többnyire királyok és helytartók voltak, de átkozták a gladiátorokat, fogathajtókat és jó néhány más foglalkozás űzőjét, ám egyszerű zöldségárust soha.

Az illető neve Babilasz, az átoktáblán fel van tüntetve a zöldségárus anyja is, akit Dionüsziának hívtak. A névtelenségbe burkolózójóakaró” arra szólítja fel Jáhvét, hogy villámokkal sújtsa agyon Babilaszt.
Mivel az átkozó neve ismeretlen, a tudósok csak találgathatják, hogy a zöldségárus mivel vonta magára valaki haragját.

Átoktáblát »alkalmaztak« szerelemféltés esetén, de a szöveg nyelvezete nem erre utal” – magyarázta Alexander Hollmann, aki szerint valószínűbb, hogy üzleti konkurenciáról van szó.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X