nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem vonták vissza a német aggályokat
Médiatörvény: miről beszélt Martonyi?

Martonyi János külügyminiszter a Financial Times gazdasági lapban a minap azt nyilatkozta, hogy a francia és német kormányok visszavonták a médiatörvénnyel kapcsolatos aggályaikat. A nyest.hu ezt máshogy tudja.

nyest.hu | 2011. február 8.
|  

Martonyi János külügyminiszter az MTI január 27-ei tudósítása szerint azt nyilatkozta a Financial Times londoni gazdasági napilapnak, hogy a német és a francia kormány visszavonta kifogásait, amelyeket a médiatörvénnyel kapcsolatosan fogalmaztak meg. A hír vonatkozó része így szólt:

„A Financial Times mindazonáltal felveti, hogy a médiatörvénnyel kapcsolatos bírálatok közül nem mindegyik érkezett a politikai baloldalról, hiszen az egyaránt jobbközép pártok vezette német és francia kormány is nyilvánosan kritizálta a jogszabályt. Martonyi János szerint azonban ezeket a kifogásokat visszavonták – írta a brit lap.”

Martonyi János
Martonyi János
(Forrás: MTI)

A Nyelv és Tudomány azonban máshogy értesült. Megkerestük a Német Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövetségét, ahol tájékoztatást kértünk arról, valóban hivatalosan visszavonták-e a közelmúltban megfogalmazott aggályokat. Ugyan január 31-én érdeklődtünk, levelünkre a nagykövetség sajtóosztálya csak február 7-én válaszolt, mivel a nyilatkozat tartalmát Berlinnel egyeztették.

Az alábbiakban szó szerint közöljük a választ:

„A Német Szövetségi Kormány folyamatosan figyelemmel kíséri a magyar médiatörvénnyel kapcsolatos ügyeket és a törvények gyakorlatba történő átültetését. Az Európai Unióban Magyarország barátjaként és partnereként ezért már időben utalt a különböző szabályozásokkal kapcsolatos bizonyos aggályaira. Ezeket a kritikus pontokat mind a mai napig nem tisztázták. Nagyon örülünk ezért, hogy a magyar kormány az Európai Bizottsággal szemben egyértelműen kifejezésre jutatta, hogy kész megbeszéléseket folytatni a Bizottsággal és adott esetben változtatásokat is eszközölni. A Német Szövetségi Kormány bízik abban, hogy ezzel megnyílik az út egy minden érintett számára megfelelő megoldáshoz.”

[kiemelés a nyest.hu-tól]

Felmerül tehát a kérdés, mire gondolt Martonyi János külgyminiszter, amikor a tekintélyes londoni lapnak azt nyilatkozta, hogy a német fél az aggályokat visszavonta?

A kérdéssel megkerestük a külügyminisztérium sajtóosztályát is. Itt későbbre ígértek tájékoztatást – erről természetesen azonnal beszámolunk.

A szóban forgó részlet a Financial Times eredeti cikkéből:

„Not all criticism of the law has come from the political left, however. Both the German and French governments, headed by centre-right parties, have publicly criticised the law.

But Mr Martonyi insisted those objections had been withdrawn.”

Nem minden kritika érkezett ugyanakkor a politikai bal oldalról. A jobbközép pártok által irányított német és francia kormányok nyilvánosan kritizálták a törvényt.

Ugyanakkor Martonyi úr kitartott amellett, hogy ezeket a kifogásokat visszavonták.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 NP 2011. február 8. 18:06

Nyilvánvaló, hogy ha Martonyi úr igazat mond, akkor a Német Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövetsége hazudik (Berlinnel egyeztetve). :)

3 hajnalpír 2011. február 8. 18:46

"későbbre ígértek tájékoztatást – erről természetesen azonnal beszámolunk."

Nem lesz miről, mert az új kormány alatt hivatalból feledésbe merülnek (feledésre ítéltetnek) az efféle, témaaltatónak szánt ígéretek. Tapasztalat - sajnos ez van.

Információ
X